LLRI prognozė: 2014-aisiais gyvensime pozityviai

LLRI prognozė: 2014-aisiais gyvensime pozityviai

Lietuvos rinkos dalyviai 2014-iesiems žada teigiamą ekonominę perspektyvą – jie prognozuoja, kad pasiekusi 3,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą, Lietuva taps trečia pagal kilimo spartumą ekonomika Europoje.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) 33-iojo Lietuvos ekonomikos tyrimo prognozė rodo, kad spartus ekonomikos augimas turėtų lemti ir greitesnį kainų kilimą – numatoma 2,6 proc. infliacija. Tačiau augs ir darbuotojų atlyginimai – realusis neto darbo užmokestis, ūgtelėjęs 5 litais, metų pabaigoje turėtų siekti 1958 litus.

Nedarbas, tyrimo duomenimis, išliks pakankamai aukštas – 10,6 proc., ir jį daugiausiai lems kvalifikacijų trūkumas ir nepakankama bedarbių motyvacija.

„Didele problema mūsų šalies ekonomikoje išliks šešėlis. Nors jis šiek tiek mažės, tačiau vis vien sudarys ketvirtadalį visos šalies ekonomikos – tai mus sugrąžins į 1998 m. lygį“, – komentuoja LLRI analitikas Laurynas Rekašius ir patikslina, kad didžiąją dalį – apie 33 proc. – šešėlinės rinkos, ir toliau sudarys prekyba akcizinėmis prekėmis.

Rinkos dalyviai po trejų metų pertraukos šiemet prognozuoja ir didėsiantį verslo apmokestinimą.

„Tyrime dalyvavę ekspertai mano, kad mokesčių našta 2014 m. šiek tiek augs, kas tikrai nėra teigiamas dalykas. Tačiau apibendrinant makroekonominius rezultatus, galima sakyti, kad 2014 m. gyvensime pozityviai ir jausime atsigaunančios ekonomikos teikiamą naudą“, – teigia L. Rekašius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder