Loreta Graužinienė: Darbo kodekso pataisos gali būti priimtos iki antrojo Seimo rinkimų turo

Loreta Graužinienė: Darbo kodekso pataisos gali būti priimtos iki antrojo Seimo rinkimų turo

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad Seimo priimtas Darbo kodeksas gali būti pataisytas ir antrojo Seimo rinkimų turo.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime ji sakė, kad šiandien pasirašys šį dokumentą ir išsiųs Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei pasirašyti, kuri turi tam 10 dienų.

"Jeigu visas 10 dienų ji išnaudos, tai bus rugsėjo 25 d. diena. Kadangi tai sekmadienis, tai kodeksas Teisės aktų registre bus paskelbtas rugsėjo 26 ar 27 d. ir bus galiojantis. Tuo metu galės būti teikiamos pataisos į šį naujai priimtą teisės aktą. Praktiškai jau rugsėjo mėnesį bus galima atlikti registravimą ir pateikimą tų pataisų, apie kurias kalbėjo Premjeras ir kiti politikai. Savaitę ar pusantros turės komitetas pataisoms apsvarstyti. Mes galime tikrai priimti tas pataisas iki antrojo rinkimų turo tam, kad būtume įvykdę pažadus rinkėjams ir kad darbuotojai galėtų ramiai laukti Naujųjų metų, kadangi kodeksas įsigalioja 2017 metų sausio 1 dieną", - aiškino L. Graužinienė. 

Jos nuomone, visuomenėje be reikalo keliama tam tikra panika dėl Seimo priimto Darbo kodekso. 

"Noriu labai atsakingai pasakyti ir nuraminti visuomenę: žmonės be reikalo kai kada kelia paniką, kodeksas nėra priimtas toks, kuris kenktų žmonėms. Politikai, priimdami Darbo kodeksą ir kitus teisė aktus, žiūrėjo į visumą. Jeigu Darbo kodekse galbūt nėra tam tikrų garantijų, tai reikia pasižiūrėti, ar kituose įstatymuose jos nėra praplėstos", - sakė L. Graužinienė. 

Kaip siūlė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, parlamentarai į Darbo kodeksą negrąžino nuostatos, kad darbuotojas yra silpnesnioji darbo santykių dalis. Tačiau Seimo Pirmininkė L. Graužinienė tvirtina, kad tai bus ištaisyta. 

"Iš tiesų nėra jokių nesutarimų, kad pataisytume Darbo kodeksą palikdami nuostatą, kad darbuotojas ginčuose teisme būtų pripažįstamas silpnąja puse. Tos pataisos, kurios susijusios su tėvais, auginančiais vaikus, nesulauks jokio prieštaravimo ir bus pataisytos. Turi būti sudarytos tinkamos sąlygos vaikus auginantiems tėvams turėti tinkamas socialines garantijas, kad jie būtų užtikrinti. Be abejo, yra ir kitų pataisų, dėl kurių turi susitarti politikai, pritarti komitetas, ir mes tikimės, kad visi nesklandumai, kurie buvo iškilę, bus ištaisyti",- sakė L. Graužinienė. 

Jos teigimu, tarp 11 siūlomų kodekso pataisų yra pataisos, susijusios su išmokomis iš darbo atleidžiamiems pensinio amžiaus žmonėms. 

L. Graužinienės teigimu, apie vadinamas "nulines" darbo sutartis kalbama neigiamai, bet nepateikiama teigiamų pusių. "Sudarykime galimybes jas taikyti, jeigu per mažai saugiklių, sutinku, gal reikia įdėti saugiklius, kad nebūtų piktnaudžiaujama. (...) Yra siūlymas, kad būtų drausti socialiniu draudimu. Dėl saugiklių bus diskutuojama", - sakė L. Graužinienė. 

Rugsėjo 14 d. Seimas įteisino naują darbo santykių reguliavimą. Parlamentarai nepritarė Lietuvos Prezidentės D. Grybauskaitės pasiūlymams Darbo kodeksui, kuriais buvo siekiama labiau socialiai apsaugoti darbuotojus. 

Seimas paliko galioti šių metų birželio 21 d. savo priimtą naują Darbo kodeksą. Už tai balsavo 74 Seimo nariai, 39 buvo prieš, 10 parlamentarų susilaikė. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder