Loreta Graužinienė dėl draudimo prekybos centrams dirbti per šventes siūlo atsiklausti gyventojų nuomonės

Loreta Graužinienė dėl draudimo prekybos centrams dirbti per šventes siūlo atsiklausti gyventojų nuomonės

Sprendžiant, ar reikėtų uždrausti prekybos centrams dirbti per šventes, Seimo Pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė pirmiausia siūlo atsiklausti visuomenės nuomonės.

Taip Seimo vadovė įvertino kolegių parlamentarių socialdemokračių Birutės Vėsaitės ir Orintos Leiputės siūlymą mažmeninės prekybos įmonėms uždrausti teikti prekybos paslaugas per pagrindines metų šventes. Būtent tokį pasiūlymą naujos redakcijos Darbo kodekso projektui įregistravo Seimo narės

"Jis (pasiūlymas, -ELTA.) turi pliusų ir minusų, nes tai liečia ir gyventojus, mūsų žmones, kurie apsiperka, mus visus pačius, liečia darbuotojus, kurie ten dirba, ir liečia verslą. Todėl geriausia išeitis būtų, jeigu pateikus tokią iniciatyvą būtų Vyriausybės organizuota (turbūt Ūkio ministerija galėtų organizuoti ) žaibiška gyventojų apklausa, kad jie galėtų išsakyti savo nuomonę. Taip pat reikia, kad darbuotojai taip pat išsakytų savo nuomonę", - interviu "Žinių radijui" sakė Seimo Pirmininkė.

"Taip, vieni nori švęsti namuose, kiti sako, kad mes neteksime dalies darbo užmokesčio, jis gali sumažėti ir pan. (...) Taigi, kaip ir minėjau, tokios iniciatyvos turi ir pliusų, ir minusų, ir reikėtų atsiklausti pačių žmonių, ir tik tada daryti išvadas. Reikia padaryti analizę", - ragino L. Graužinienė.

Jeigu Seimas pritartų, prekybos centruose būtų nedirbama sausio 1-ąją - Naujųjų metų dieną; Vasario 16-ąją - Lietuvos valstybės atkūrimo dieną; Kovo 11-ąją - Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną; sekmadienį - krikščionių Velykų pirmąją dieną; liepos 6-ąją - Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną; gruodžio 25-ąją - Kalėdų pirmąją dieną.

"Tokiu būdu būtų užtikrinta mažmeninės prekybos įmonėse dirbančių žmonių teisė bent per pagrindines metų šventes praleisti laiką su savo šeimomis. Būtų užtikrinta žmonių pagarba valstybinėms šventėms", - sako parlamentarės B. Vėsaitė ir O. Leiputė.

Pasak jų, parengti tokį pasiūlymą paskatino esama situacija, kai valstybinių švenčių dienomis dirbama mažmeninės prekybos įmonėse, t.y.: pramoninių prekių parduotuvėse, didžiuosiuose prekybos centruose, dėl šios priežasties aptarnaujantys darbuotojai netenka galimybės deramai paminėti valstybinių švenčių, dalyvauti joms skirtuose renginiuose, minėjimuose ar praleisti laiką kartu su savo šeimomis.

B. Vėsaitės ir O. Leiputės duomenimis, vadovaujantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, trečiąjį 2015 metų ketvirtį didelę rinkos galią turinčiose mažmeninės prekybos įmonėse ("Maxima", "Iki", "Rimi", "Norfa") vidutiniškai iš viso dirbo 31 954 žmonės. Jų teigimu, jei skaičiuosime bendrai, tai visose mažmeninės prekybos įmonėse Lietuvoje 2015 metų trečiąjį ketvirtį vidutiniškai dirbo net 115 642 žmonės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder