Medienos pramonei pristigus žaliavų, gamyba gali būti paralyžiuota

Medienos pramonei pristigus žaliavų, gamyba gali būti paralyžiuota

Medienos pramonės atstovai baiminasi, kas jų laukia ateinantį pusmetį. Mat per trečiadienį vykusį medienos aukcioną didžiąją dalį žaliavos supirko įmonės, kurios nieko Lietuvoje negamina, nėra įdarbinusios daugybės žmonių, o užsiima vien apvalios medienos eksportu.

Gamybininkų teigimu, daugelyje valstybių prioritetas per aukcionus numatytas būtent tiems, kurie perdirba ir gamina. Todėl naujam Lietuvos aplinkos ministrui ketinama siūlyti keisti aukcionų tvarką: padaryti juos dviem etapais ir numatyti galimybę patikrinti, kurios įmonės medieną iškart išveža, o kurios iš jos gamina didesnę naudą biudžetui nešantį produktą.

„Medienos pramonė šiais metais produkcijos eksportuos nei daug, nei mažai – už 8 mlrd. lt. Turint omenyje, kad apie 2 mln. kubinių metrų medienos Lietuvos pramonė perdirba, tai išsivaizduokite, kiek mes galėtume padidinti valstybės pajamas per bendrą vidaus produktą, per eksportą, jeigu išvežtume ne medieną, o iš medienos pagamintus produktus.

Dar yra tokia galimybė medienos nusipirkti iš privačių miškų savininkų, bet šiaip situacija gali susikomplikuoti. Dėl žaliavos stygiaus gali būti paralyžiuota gamyba“, – įspėjo Medienos pramonės įmonių asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Beinortas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder