Moters dienos proga - peštynės tarp gėlių prekybininkų

Moters dienos proga - peštynės tarp gėlių prekybininkų

Visus metus parduotuvėse gėles pardavinėjantiems verslininkams tokios progos kaip šiandieninė Moters diena tampa tikru išbandymu: kaip kovoti su tais, kurie tulpėmis prekiauja lauke už kur kas mažesnę kainą? Nors verslininkai įtaria, kad dauguma pastarųjų tai daro nelegaliai, ir dėl to jie skundžiasi netgi policijai, uostamiesčio viešosios tvarkos sergėtojai sako, jog Savivaldybės leidimų neturinčių prekybininkų nėra tiek jau daug.

Į "Vakarų ekspreso" redakciją kreipėsi gėlėmis Kretingos gatvėje veikiančiame prekybos centre prekiaujanti Virginija ir guodėsi, jog Moters dienos išvakarėse klientus tiesiog iš panosės nugvelbia lauke, jos įsitikinimu, nelegaliai tulpes už mažesnę kainą siūlantys prekybininkai.

TIKRINS. Šiandien Klaipėdos viešosios tvarkos sergėtojai ir vėl rengs reidą - tikrins, ar tulpėmis prekiaujantis asmenys tai daro su Savivaldybės leidimu. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Susirenka tie, kurie nusiperka verslo liudijimą vienai dienai ir leidžia sau prekiauti šalia parduotuvės, nors iš tiesų jie tą gali daryti tik turgavietėje. Pati dirbu skaidriai, turiu kasos aparatą, moku mokesčius. Visus metus neturėjau išeiginių, tačiau kas mėnesį, atmetus mokesčius, neuždirbu nė minimumo. Atėjus tokioms šventėms galėčiau bent šiek tiek pasipelnyti, tačiau ir vėl grimztu į minusą. Juk tai - verslo žlugdymas", - guodėsi gėlėmis antrus metus prekiaujanti klaipėdietė.

Kantrybė jai trūko pastebėjus kai, Moters dienos išvakarėse, kaip ir buvo tikėtasi, lauke pradėjo rinktis prekybininkai. Pašnekovė, įsitikinusi, jog jie prekiauja tulpėmis be Savivaldybės leidimo, iškvietė policiją. Tačiau pareigūnai tik patikrino dokumentus ir, anot jos, nieko nenubaudė. Taip pat kreiptasi ir į Savivaldybę.

"Apmaudu, jog praėjusiais metais vieni lauke prekiavę žmonės pardavė apie penkis tūkstančius tulpių vienetų, o aš - tik penkis šimtus", - pasakojo verslininkė.

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas patvirtino, jog, prekiaujant lauke, viešose vietose, be verslo liudijimo, reikalingas dar ir Savivaldybės leidimas.

"Tačiau mokestis priklauso nuo žemės statuso. Jei tai yra valstybinė žemė, reikia sumokėti rinkliavą, jei tai - privatus ar išnuomotas sklypas, leidimas išduodamas ta pačia tvarka, tik nemokamai", - aiškino pašnekovas. Rinkliavos dydis mėnesiui siekia 29 Eur (0,90 Eur dienai).

Savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys patvirtino vakar sulaukęs skundų iš šiaurinėje Klaipėdos dalyje gėlėmis prekiaujančių verslininkų. Šių skundų paskatinti Moters dienos išvakarėse kontrolieriai ten surengė reidą ir nubaudė penkis viešose vietose (ir šalia Kretingos g. esančio prekybos centro) be leidimo tulpėmis prekiavusius asmenis. Jiems skirtos piniginės baudos.

Pirmą kartą pažeidus tvarką bauda siekia 8 eurus, kitais atvejais - nuo 16 iki 30 eurų, o jeigu tokį pažeidimą asmuo pakartoja per vienerius metus, bauda siekia 30-80 eurų.

Šiandien Savivaldybė ir vėl vykdys reidą. Anot V. Valio, viešosios tvarkos sergėtojai šįsyk orientuosis į pietinę miesto dalį, tačiau galbūt nepraleis progos darsyk patikrinti ir šiaurinės.

V. Valys pasakojo, jog švenčių metu Savivaldybė sulaukia skundų ir iš tų, kurie gėlėmis prekiauja lauke - esą skundžia kitus, kurie užstoja jų prekystalį, ar dėl kitų priežasčių.

Vakar Savivaldybė išdavė apie 50 leidimų prekiauti gėlėmis viešose vietose.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder