Nuolaidos - taupiems ar naiviems?

Nuolaidos - taupiems ar naiviems?

Jei pirkėjai suvoktų, kad nuolaidų bumas yra skirtas ne tam, kad sutaupytų jų pinigus, o tam, kad padidintų pardavimus, gal taip nesiviliotų užrašais "nuolaidos", "akcija", "mažiausia kaina", nes šiame žaidime dažniausiai išlošia tik prekybininkai.

Akyliau sekantis prekių kainas žmonės dažnai nustemba, kokius triukus išdarinėja prekybininkai, kad tik paskatintų juos kuo daugiau pirkti.

Atvejai, kai prieš akcijų bumą prekių kainos dirbtinai sukeliamos, o paskui, prasidėjus akcijai, neva sumažinamos, nors realiai prekės pardavinėjamos už įprastą kainą - ne toks jau ir retas reiškinys ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

[CITATA]

"Stipriausia žmogaus emocija - baimė. Taigi ir prekybininkai tuo manipuliuoja. Žmonės bijo permokėti, o skelbiama akcija tarsi signalizuoja, kad šį sykį tu nepermokėsi, o įsigysi netgi pigiau. Todėl žmonės ir užkimba ant šio kabliuko", - pastebi rinkodaros specialistas Linas Šimonis.

"Atsižvelgta į situaciją rinkoje"

Viešoje erdvėje pirkėjai šaiposi, kad į parduotuvę reikia eiti tartum į egzaminą - susikaupus, nesiblaškyti ir atidžiai tyrinėti, ar viskas iš tiesų yra taip, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

"Vakarų ekspreso" skaitytojas Vilius atsiuntė nuotraukas, kuriose užfiksuoti gana keistoki televizoriaus kainų pokyčiai prekybos centre "Topo centras".

Vyras pasakojo norėjęs padėti draugei išsirinkti televizorių. Atvykęs į "Topo centro" parduotuvę jis ne tik išrinko prekę, bet ir nufotografavo jį, kad draugė pagal nuotrauką galėtų atsekti, kurį televizorių jai pirkti. Nuotraukoje matyti, kad anksčiau 4 999 Lt kainavęs "Samsung" televizorius tą dieną kainavo 4 299 Lt.

"Tačiau, kai draugė po savaitės nuvyko įsigyti mano nurodyto televizoriaus, ji nustebo, kad akcijinė kaina jau buvo kitokia. Televizorius jau kainavo 4 499 litus. Įtariu, kad prekybininkai sugalvojo šiek tiek užkelti kainą, juk artėja kalėdinių išpardavimų metas, kai kainas vėl reikės mažinti", - pasakojo Vilius.

"Topo centro" atstovė Lina Mažeikienė rado kaip paaiškinti tokius kainų pokyčius. Esą televizorius "Samsung" nuo spalio 11 d. buvo įtrauktas į "Topo centro" pardavimų akciją, kurios metu jo kaina su nuolaida buvo 4 299 Lt.

"Pasibaigus šiai akcijai ir atsižvelgus į situaciją rinkoje, televizorius buvo perkainotas. Nauja jo kaina - 4 499 litai. Būtent tokia šios prekės kaina yra ir šiuo metu. Ketinantiems pirkti visuomet rekomenduojame kreiptis į pardavėjus-konsultantus, kurie, informuodami apie produktų kokybinius pranašumus ir vykstančias akcijas, pataria klientams ką ir kada geriausiai įsigyti", - sakė L. Mažeikienė.

BAIMĖ. Pasak rinkodaros specialisto, žmonės bijo permokėti, o skelbiama akcija tarsi signalizuoja, kad šį sykį tu nepermokėsi, o įsigysi net gi pigiau. Tai ir suvilioja.

Su nuolaida - dar brangiau?

Nors prekybininkų paaiškinimas atrodo gana įtikinantis, visgi šis pavyzdys tik parodo, kad žinoti realius kainų pokyčius galime tik tuo atveju, jei mes kainas akylai stebime. Tačiau kur kas dažniau žmonės linkę pirkti prekes vien todėl, kad šalia jų padėtos akcijas skelbiančios kainos. Tyrimais nustatyta, kad užrašai "akcija", "speciali kaina", "ypatingas pasiūlymas" prekės pardavimą didina net trečdaliu.

Tačiau tikriausiai tik retas tiksliai žino, kiek akcijinė prekė kainavo iki tol, tad aklai tiki tuo, ką per "akcijas" rašo pardavėjai.


"Kai tik prasideda vienos prekybos centro organizuojama masinė išpardavimų akcija, aš dažnai prisimenu savo draugo istoriją, kuris vienais metais norėjo įsigyti 2 tūkstančius litų kainuojantį laikrodį. Po kurio laiko laikrodžio kaina nukrito iki 1 900, tačiau jis nusprendė palaukti tradicinės akcijos tikėdamasis kad, kaina dar labiau nukris. Atėjus tai dienai jo išsvajotasis laikrodis su nuolaida kainavo 2 100 litų", - pamokančią istoriją visiems, kurie žavisi masinėmis akcijomis, pasakoja klaipėdietis Dainius.

"Tokios akcijos tikrai vertos dėmesio. Prieš dvi dienas kelnės kainavo 98 litus, per ją - 99 litus su 50 procentų nuolaida", - pastebi ir vienas internautas

Jiems antrina ir žinomas Lietuvoje rinkodaros specialistas L. Šimonis. Jis sakė taip pat ne kartą girdėjęs panašių istorijų, kai akcijinės prekės neretai būna net brangesnės.

"Ir pats asmeniškai esu patyręs tokių nesąžiningų pardavėjų triukų. Šitoks desperatiškas pardavėjų noras parduoti naudojant tokias manipuliacijas rodo tik tai, koks šiose parduotuvėse yra tragiška rinkodara. Nuolaida negali būti ilgalaikė jos strategija. Lietuvoje 80-90 procentų pardavėjų šioje sferoje susimauna. Išlošia tik tie prekybininkai, kurie sugeba surasti būdą įrodyti pirkėjui, kuo jo prekė geresnė už kitas tokios pat kategorijos prekes. Jei pirkėjas nepastebi išskirtinumo, žinoma, jis renkasi pigiausią", - pasakojo L. Šimonis.

Rašo ką nori?

Tai, kad žodis "akcija" dažnai tėra apgaulė akims esą iliustruoja neseniai L. Šimonio matytas vaizdelis. Pačią pirmąją dieną, kai buvo pradėta prekiauti kalėdine atributika jis nustebo, kai viename prekybos centre šių prekių kainos buvo nurodytos iš karto su nuolaida.

"Berods Didžiojoje Britanijoje yra netgi toks įstatymas, kad nukainuoti prekes galima tik po trijų mėnesių, kai prekę bandyta parduoti už realią kainą ", - pažymėjo rinkodaros specialistas.

Bandymų pažaboti prekybininkus būta ir Lietuvoje. Prieš septyneris metus Seimo narys Eligijus Masiulis siekdamas, kad vartotojai gautų teisingą informaciją apie įsigyjamą prekę ar paslaugą siūlė Vartotojų teisių gynimo įstatymo pataisas. Jomis siūlyta, kad nurodant akcijinę prekės kainą kartu su ja turėtų būti nurodytas ir laikotarpis, kada prekė buvo parduodama brangiau. Taip tikėtasi pažaboti fiktyvias nuolaidas skelbiančius nesąžiningus prekybininkus. Šios pataisos Seimo narių palaikymo nesulaukė, be to, patys prekybininkai taip pat pasisakė prieš minėtus pokyčius - neva taip būtų apsunkintas jų darbas.

Geriau pirkti brangiai

Pasak L. Šimonio, šitaip desperatiškai ir trumparegiškai elgtis prekybininkus skatina žvėriška konkurencija. Kadangi pasaulyje stebimi didžiuliai gamybos pertekliai, prekybininkams darosi vis sudėtingiau parduoti prekes, todėl esą ir griebiamasi pačių pigiausių triukų.

"Pirkėjams galėčiau patarti tik viena - atrasti savyje motyvacijos nesielgti taip, kaip elgiasi visi. Deja, mums labai svarbi aplinkinių nuomonė. Juk ir kalėdines dovanas dažnai dovanojame ne norėdami pradžiuginti artimuosius, o todėl, kad nenupirkę dovanos aplinkinių akyse atrodysime nekaip. Tačiau, kur yra parašyta, kad mes privalome vieni kitiems dovanoti pirkinius? Ko gero, ne vienas praūžus šventėms nežino, kur kišti visą tą šlamštą, kurį jam padovanojo", - pažymėjo L. Šimonis.

Kita auksinė taisyklė, kuri esą turėtų daugelį išgydyti nuo noro karštligiškai pirkti akcijines prekes - prisiminti, kad pigi prekė ir tėra pigi prekė.

"Geriau pirkti rečiau, bet brangius daiktus. Juk akivaizdu, kad daug geriau nusipirkti gabalėlį brangios mėsos nei didžiulį gabalą pigios dešros, kurios sudėtis neaiški", - samprotavo L. Šimonis.

Rinkodaros specialistui pikta, kad mūsų šalyje veikiančios vartotojų teises turinčios ginti įstaigos esą dirba tik formaliai. Tad esą nėra ko stebėtis, kad prekybininkai nevengia maustyti pirkėjus.

Pagauti nelengva

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovo Vito Jono Ūso, šiemet buvo iškelta nemažai bylų ir skirta baudų dėl nesąžiningos komercinės veiklos. Tačiau tarnyba neužfiksavo tokių atvejų, kai prieš paskelbiant nuolaidas kainos dirbtinai padidinamos.

"Skundų dėl padidintų prekių kainų prieš akcijas pasitaiko itin retai, nes norint tokią informaciją įrodyti, reikia nuolat stebėti konkretaus produkto kainą. Be to, prevenciškai nustatyti galimus nesąžiningos komercinės veiklos pažeidimus neįmanoma, todėl ypač svarbus yra vartotojų bendradarbiavimas", - paaiškino VVTAT Nesąžiningos komercinės veiklos ir reklamos skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Kristina Grigaitė.

VVTAT 2012 m. išnagrinėjo 2 bylas dėl Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimų prekybos centruose nurodant kainas akcijų metu ir skyrė baudas bendrovei "Maxima LT" 6 tūkst. litų, o bendrovei "JYSK Baltic" - 5 tūkst. litų baudas.

Už nesąžiningą komercinę veiklą komercinės veiklos subjektams VVTAT gali skirti nuo 1 iki 30 tūkst. litų, o esant atsakomybę sunkinančioms aplinkybėms - iki 120 tūkst. litų baudą.

"Kartą apgausi - daugiau pas tave nesugrįš"

Laurynas VILIMAS, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius:

Didžiausia vertybė prekybininkams - lojalus klientas, taigi save gerbiantys prekybininkai tikrai neužsiima tokiais vienadieniais triukais ir neapgaudinėja klientų. Ypač šiais laikais, kai konkurencija tarp prekybininkų didžiulė ir vertinamas kiekvienas klientas. Kartą apgausi - daugiau pas tave nesugrįš, tai kam rizikuoti?

Tačiau, žinoma, ne visi yra šventieji. Jei ir pastebimi tokie pavieniai atvejai, tai dažniausiai būna mažai rinkoje žinomi pardavėjai.

Visgi nereikėtų pamiršti, kad egzistuoja ir kainodara. Niekas nedraudžia prekybininkams keisti tos pačios prekės kainų. Tarkim prekei buvo pritaikyta akcijinė kaina - pardavimai pakilo ir prekybininkas mato, kad net ir šiek tiek padidinus kainą, ji bus paklausi, taip ir pasielgia. Čia nėra jokio nusikaltimo. Versle reikia strateguoti ir ieškoti optimalių sprendimų. O pirkėjas visuomet turi pasirinkimą - tiesiog nepirkti ir šitaip parodyti savo poziciją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder