Pienininkai ragina depolitizuoti Konkurencijos tarybą

Pienininkai ragina depolitizuoti Konkurencijos tarybą

Lietuvos pienininkų asociacija "Pieno centras" ragina depolitizuoti Konkurencijos tarybą. Tokių veiksmų centras imasi Konkurencijos tarybai pradėjus tikrinti asociacijai priklausančias įmones.

Pieno perdirbėjus papiktino viešas tarybos atstovų pripažinimas, kad Konkurencijos tarybos inspektoriai vykdė premjero pavedimą.

Pasak "Pieno centro" atstovo Lino Sasnausko, "nenormalu, kai valstybė imasi veiksmų prieš oficialiai į asocijuotą veiklą susibūrusias verslo įmones. Taip siekiama naikinti legalią, viešą verslo atstovavimo praktiką ir skatinama "postalinė" veikla. Necivilizuota, kai konkurencijos taryba vykdo ne savarankišką rinkos stebėseną, o politinius nurodymus".

"Pagrindinis mūsų siūlymas - užtikrinti Konkurencijos tarybos nepriklausomumą ir stiprinti jos veiklą. Šiandieninė situacija rodo, kad artėjant savivaldos rinkimams, taryba tampa politikų įrankiu. Antra - Konkurencijos taryba turi savarankiškai vykdyti nuolatinę rinkos stebėseną ir analizuoti tendencijas, o ne tada, kai liepia politikai. Trečia, politikai turi nuolat domėtis ir išmanyti, kas dedasi rinkose. Jie turi nuolat kalbėtis su vartotojų, ūkininkų ir perdirbėjų asociacijomis, kad suvoktų, kas dedasi šalies ekonomikoje. Tuo tarpu dabar savo abejingumą tam, kas vyksta šalyje, politikai prieš visuomenę pridengia skambiais kreipimaisi į įvairias tarnybas", - sakė L. Sasnauskas.

Lietuvos pienininkų asociacijai priklauso 3 perdirbimo įmonės: "AB Pieno žvaigždės", AB "Rokiškio sūris" ir AB "Vilkyškių pieninė". Tuo tarpu Lietuvos prekybos centruose, "Pieno centro" duomenimis, prekiaujama apie 30 pieno perdirbėjų produkcija.

Tuo tarpu Konkurencijos taryba (KT) pirmadienį pareiškė, kad sprendimus dėl to, ar pradėti tyrimus dėl veiksmų, kuriais gali būti pažeidžiamas Konkurencijos įstatymas, KT priima savarankiškai, jei ji nustato, kad yra pakankamas pagrindas įtarti galimą Konkurencijos įstatymo pažeidimą. "Joks politikų ar valstybės institucijų pavedimas, nurodymas ar kitoks paliepimas negali būti pagrindu pradėti tyrimą dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo", - sako Konkurencijos taryba.

Baigusi ministro pirmininko prašymu atliktą tyrimą dėl maisto produktų kainų pokyčių, daro išvadą, kad su maisto produktų kainų kilimo tendencija susiduria ne tik Lietuvos, bet ir kitų valstybių vartotojai, todėl tai nėra specifinė Lietuvos problema.

Atsižvelgusi į tai, kad surinkta informacija neleidžia daryti išvados, jog maisto produktų kainos pastaruoju metu didėjo išimtinai dėl objektyvių ekonominių priežasčių, o ne dėl susilpnėjusios konkurencijos, Konkurencijos taryba savo iniciatyva pradėjo atskirą tyrimą, kad būtų įvertinta, ar maisto produktus gaminantys ir (ar) juos parduodantys ūkio subjektai nėra arba nebuvo sudarę tarpusavio susitarimų, nederino veiksmų, dėl kurių būtų padidėjusios kainos.

Konkurencijos tarybos turimi duomenys pagrįstai leido įtarti, kad ūkio subjektai savo veiksmais galimai pažeidė Konkurencijos įstatymą. Toks tyrimas pradedamas motyvuotu Konkurencijos tarybos nutarimu, kuris gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui, jei ūkio subjektai, dėl kurių pradėtas tyrimas, mano, jog toks Konkurencijos tarybos sprendimas yra nemotyvuotas. Tik atlikdami tyrimą dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo, Konkurencijos tarybos įgalioti pareigūnai, gavę teismo leidimą, gali atlikti netikėtus patikrinimus įmonių naudojamose patalpose.

Konkurencijos taryba patvirtina, kad jos įgalioti pareigūnai, vykdydami pradėtų tyrimų veiksmus, jau atliko patikrinimus AB "Kauno grūdai", UAB 'Malsena plius", UAB "Vilniaus duona", UAB "Mantinga" ir UAB "Fazer kepyklos" (tyrimas pradėtas pagal KT rugsėjo 21-osios nutarimą), AB "Pieno žvaigždės", AB "Vilkyškių pieninė", AB "Rokiškio sūris" ir UAB "Rokiškio pienas", UAB "Marijampolės pieno konservai" ir AB "Žemaitijos pienas", Lietuvos pieno perdirbėjus vienijančios asociacijos "Pieno centras" ( tyrimas pradėtas pagal KT spalio 1-osios nutarimą) patalpose.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder