Pigi nafta mūsų nepasiekia

Pigi nafta mūsų nepasiekia

Naftos kainoms pasaulio biržose ritantis žemyn, kuro kainos šalies degalinėse krinta ne taip greitai, kaip norėtųsi. Degalų pardavėjai kartoja tą pačią maldą, esą niekaip nepavyksta išparduoti likučių.

Naftos kainos pasaulio rinkose mažėja jau kelis mėnesius iš eilės, o birželio pradžioje juodojo aukso kaina pirmą kartą nuo praėjusių metų spalio smuko žemiau 100 JAV dolerių už barelį ribos.

Vientintelis degalų gamintojas Baltijos šalyse "PKN Orlen" didmenines naftos produktų kainas taip pat mažina jau trečią mėnesį iš eilės. Tačiau mažmeninės degalų kainos didžiųjų šalies miestų degalinėse praėjusią savaitę kito vos vienu kitu centu, rodo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pateikiama informacija.

Didžiausias kritimas

Naftos pigimą lemia silpni duomenys apie Kinijos gamybos sektorių ir nerimas, kad dėl euro zonos skolų krizės gali sumažėti degalų paklausa.

"Brent" naftos kaina sumažėjo iki 99,79 JAV dolerio už barelį. Per praėjusio penktadienio sesiją jo kaina buvo sumažėjusi iki 99,37 JAV dolerio - pasiektas žemiausias lygis nuo spalio 4 d. Gegužę nafta atpigo 14,7 proc. - tai didžiausias mėnesinis kainos nuosmukis nuo 2008-ųjų.

Brangūs likučiai

Lietuvos degalinėse naftos kainų kritimas juntamas nežymiai. Teigiama, esą pardavėjai turi prisipirkę brangių naftos produktų, kurių likučius reikia parduoti. Tačiau vairuotojai juokauja, kad pabrangus naftai degalų kainos mūsų degalinėse šokteli jau tą pačią dieną, atrodo, kad pigesni likučiai būna išparduoti per pusdienį.


Degalinių tinklai pabrėžia, kad degalų kainą iš esmės lemia ne naftos, o jos produktų kainos, susietos su "Platts" agentūros indeksais. Jų kitimas nebūtinai sutampa su naftos kainos kitimu.

Tikslas - pelnas

Pasak Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos (LNPPĮA) vadovo Luko Vosyliaus, degalinių operatoriai nėra labdaros organizacijos, o įmonės, siekiančios pelno."Šiuo metu mūsų pelno marža viena mažiausių iš visų prekybininkų, tačiau esame skalbiami labiausiai. Kažkodėl šilumos tiekėjai, kurie gauna 20-30 proc. pelną, paliekami nuošaly", - piktinosi L. Vosylius.

Jo teigimu, skirtingų tinklų degalinių operatoriai savo kainodarą nustato savarankiškai. Tačiau L. Vosylius atmeta prielaidas, esą degalinių operatoriai kuro kainų nemažina dėl noro didinti pelną. "Šiuo metu degalinėse pelno marža už parduodamus degalus yra minimali. Benzinas parduodamas su 3,8 proc. pelnu, o dyzelinui nustatoma 6-8 proc. pelno marža. Nors minimalus šis rodiklis turėtų būti 10 proc., kad įmonės dirbtų be nuostolių ir galėtų prognozuoti plėtrą", - aiškino asociacijos vadovas.

Brangsta ne visuomet?

Jis taip pat priminė, kad yra buvę atvejų, kai degalinėse kuras nebrango arba brango nežymiai, nors didmeninė "PKN Orlen" parduodamo kuro kaina buvo kur kas aukštesnė. Taip esą buvo siekiama sušvelninti kainų šuolį savo pelno sąskaita. "Tačiau tokių atvejų nei vartotojai, nei žiniasklaida neprisimena", - apgailestavo L. Vosylius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder