Plečiamas kompensacijas už šildymą gausiančių gyventojų ratas

Plečiamas kompensacijas už šildymą gausiančių gyventojų ratas

Nuo kitų metų kompensacijų būsto šildymui ir vandeniui skirstymas perduodamas savivaldybėms, kurios turės teisę remti platesnį gyventojų ratą.

Vyriausybei pirmadienį pritarus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoms Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo ir Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, formulė, pagal kurią skaičiuojama, ar šeima (vienas gyvenantis asmuo) turi teisę į šildymo kompensaciją, taps lankstesnė.

Iki šiol kompensacija už šildymą priklausė šeimai ar asmeniui, kurio išlaidos patalpų šildymui 20 proc. ar daugiau viršijo skirtumą tarp gaunamų grynųjų pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio, sudarančio 350 litų.

Vyriausybei pritarus, savivaldybės turės teisę šią kartelę nuleisti iki 10 proc., todėl kompensacijas gaus daugiau gyventojų.

"Mes savivaldybėms atiduodame didesnę diskreciją - jos turės galimybę tikslingiau paskirstyti (kompensacijas. - ELTA). Ir jei šiai dienai įstatyme buvo nuostata, kad 20 proc. grynųjų pajamų, tai mes savivaldybėms leidžiame pasirinkti, jos galės žemutinę ribą turėti iki 10 proc.", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žiniasklaidai sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Ministrė skaičiuoja, kad dėl šių pasikeitimų kompensacijas už šildymą gaus iki 3 proc. daugiau gyventojų.

Vyriausybė kitų metų biudžete numatė papildomus 41 mln. litų kompensacijoms už šildymą. Iš viso, kaip kompensacijos, gyventojams bus išmokėta 168 mln. litų.

Primename, kad Vyriausybė nuo kitų metų siūlo naikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centralizuotai tiekiamam šildymui. Tokiam sprendimui jau yra pritarusi Socialdemokratų partija, pirmadienį turėtų paaiškėti ir kitų koalicijos partnerių pozicija.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder