Prekybininkai pastebi - mažėja kapų lankytojų

Prekybininkai pastebi - mažėja kapų lankytojų

Antradienį ir trečiadienį tūkstančiai žmonių lankė kapines. Bene didžiausia pasipiktinimą sukėlė Savivaldybės sprendimas gerokai apriboti įvažiavimą į pačias kapines, neleidžiant to daryti net negalią turintiems žmonėms. Prekeiviai gėlėmis skundėsi vis blogėjančia prekyba, mat perkančiųjų kasmet vis mažiau ir mažiau.

Tiek Joniškės, tiek Lėbartų kapinėse ant vartų kabėjo skelbimas - Klaipėdos miesto savivaldybės administracija informuoja, jog spalio 31 d. ir lapkričio 1 d. į kapines įvažiuoti bus leidžiama nuo 8 iki 11 val. tik neįgaliesiems, turintiems pažymėjimus. Vėliau jau ir jie nebebuvo įleidžiami.

To nežinantys žmonės jau antradienį Joniškės kapinėse piktinosi ir negailėjo "gražių" žodžių kapinių prižiūrėtojui. Net pinigų jam siūlė. Šiam buvo gaila žmonių, bet turėjo vykdyti Savivaldybės nurodymą. "Neįgalūs žmonės krenta iš mašinos, nepaeina, o aš neleidžiu. Košmaras. Leidau iki 12 val., o galima buvo tik iki 11 val. Jau man skambino, gavau velnių, kam leidžiu. Man negaila, leisčiau, bet negaliu", - teisinosi vyras.

Į šias kapines antradienį atvykusi Klaipėdos miesto vicemerė Judita Simonavičiūtė aiškino, kad tokių priemonių imamasi dėl pačių žmonių saugumo kapinėse. "Neseniai išgirdau, kad gerokai ribojamas įvažiavimas į kapines. Atsiprašome žmonių, turinčių negalią, siūlome jiems apsilankyti kapinėse kitoms dienomis", - sakė vicemerė. Ji apgailestavo, kad apie tai žmonėms nebuvo pranešta gerokai anksčiau.

SUMENKO. Prekeiviai skundžiasi, jog pirkėjų labai sumažėjo. Jie pastebi ir tai, jog kapų aplankyti kasmet atvyksta vis mažiau žmonių. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Kritikavo dviračių tako būklę

Antradienį po pietų žmonės jau zujo Joniškės kapinėse. Pasak jų prižiūrėtojo, šiemet jų kur kas mažiau nei ankstesniais metais - seniau net kelią pereiti buvo neįmanoma. Dabar lankytojų gal tik pusė, palyginti su praėjusiais metais.

Kur kas daugiau žmonių skubėjo į Lėbartų kapines iš pat ryto trečiadienį. Šių eilučių autorei 10 val. išvažiavus su mašina iš Baltijos prospekto kapines pasiekti pavyko tik apie 11 val. Lėbartų kapinėse ir po 11 val. matėsi vienas kitas automobilis, stovintis prie pat kapo.

Automobilių kamštis prasidėjo nuo Šernų tilto, Ketvergiai jau buvo užkišti. Automobilį teko palikti tolokai, prie karjero, ir dar paėjėti gerą kelio gabalą pėstute. Tačiau žmonių tokia situacija nepiktino.

"Manau, kad eismas normaliai organizuotas, daug policininkų. Vienintelė blogybė, kad šalia kelio einantis dviračių takas nesutvarkytas, tad žmonėms eiti pėstiems nepatogu. Takas visas pusiau užžėlęs, sutrūkinėjęs, pilna balų. Žinoma, jeigu pats kelias dar būtų kiek platesnis, tai tikrai viskas būtų gerai. Mes atėjome pėsti, pasivaikščiojome, tai tik į sveikatą", - sakė 4 kilometrus į Lėbartų kapines iš Ketvergių pušyno ėjęs ponas Mindaugas.

Daugiausia kapai lankyti trečiadienį

Toli nuo Lėbartų kapinių automobilį palikęs Deividas klausiamas, ar nesigailėjo, kad važiavo su savo transportu, o ne rekomenduotu visuomeniniu, atsakė: "Ne, nepasigailėjau. Kad ir kaip būtų, vis tiek taip yra patogiau. Tiek ilgai laukti vis dėlto nereikėjo. Mes iš Klaipėdos atvažiuoti netrukome nė valandos. Manau, kad po pietų bus kur kas mažiau žmonių, visi daugiausia važiuoja anksčiau, iš ryto."

Policininkai, trečiadienį reguliavę eismą prie Lėbartų kapinių, plušėjo iš paties. "Viskas taip, kaip ir kiekvienais metais. Eismo tvarka labai aiški. Žmonės važiuoja palengva ir visi savo kapus aplanko. Kad būtų dar geriau, manau, vairuotojai turėtų labiau išsiskirstyti, o ne visi stengtis važiuoti iš ryto ar po pietų. O dar geriau būtų, kad nesistengtų visi važiuoti lapkričio 1 d., o vyktų ir lapkričio 2 d. ir kitomis dienomis, o ne tą vieną dieną - trečiadienį. Didžiausią automobilių srautą vis dėlto stebime būtent lapkričio pirmąją. Žmonės turi laisvą dieną, tad stengiasi ją išnaudoti", - savo nuomonę išsakė policininkas Aurelijus.

Visuomeninis transportas, t. y. autobusai į Lėbartus, vakar važiavo dažnai. Po 11 val. jau buvo nemažai savo kapus aplankiusiųjų, tad į Klaipėdą autobusai grįždavo pilni. Žmonės grūstis ir "kabėti ant durų", kaip ankstesniais laikais, nebuvo linkę ir geriau laukdavo kito autobuso.

Prekyba gėlėmis sumenko

Gėlėmis ir žvakėmis prie Joniškės prekiaujanti ponia Onutė neslėpė, kad prekeiviams pristatomos puokštės šiemet vėl pabrango. Tiek, kiek anksčiau jos kainuodavo litais, dabar - eurais. Ir už prekybos vietą šiemet reikia brangiau mokėti. O prekyba sekasi prastai. Per gerą pusdienį tik dvi nedideles puokšteles po 1,2 euro pardavė. Didesnės kainuoja po 2 eurus. Žvakelių žmonės neskubėjo pirkti. "Sekmadienį daugiau žmonių ėjo. Pas mus uždaros kapinės. Mažai kas beeina, nes pusė lankytojų jau numirė. O ir oras labai prastas", - sakė moteris.

Ponas Stasys, paklaustas, kaip sekasi prekyba prie Lėbartų kapinių šiemet, ar kas nors keitėsi, atsakė: "Na, žinoma, kad keitėsi - trūksta žmonių. Iš Lietuvos daug kas išvažiavo į užsienį. Likom turintys invalidumą, pensininkai ir vaikai."

Stasys sako pastebintis, kad gėlių pirkėjų vis mažiau ir mažiau. Pasak jo, palyginti su tuo, kas buvo prieš 10 metų, pardavimas sumažėjo daugiau nei per pusę. Jo teigimu, situacija kasmet vis blogėja. "Mes, seni prekybininkai, čia prekiaujame kokius 12-14 metų. Antradienį prekyba ėjosi kiek geriau nei šiandien. Mano gėlės labai pigios, vazonėlis kainuoja 2 eurus, mažesni net po eurą, nes aš pats gėles auginu, neperparduodu", - sakė Stasys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder