Prognozė: įmonių turto areštų turėtų ir toliau mažėti

Prognozė: įmonių turto areštų turėtų ir toliau mažėti

Gruodžio mėnesį įregistruoti 1 103 įmonių turto areštai, tai yra mažiausiai, palyginti su kitais praėjusių metų mėnesiais. 2010-aisiais buvo įregistruota beveik 50 proc. mažiau turto areštų nei per 2009 metus.

Sparčiausiai pernai gruodį areštuojamo įmonių turto atvejų mažėjo komunalinių paslaugų, žemės ūkio, viešbučių bei restoranų sektoriuose, teigia kreditų biuras "Creditinfo", atlikęs analizę pagal Centrinės hipotekos įstaigos duomenis.

Pasak "Creditinfo" kredito rizikos vadovės Alinos Buemann, svarbesniu pokyčiu galima laikyti tai, kad praėjusį gruodį įregistruota mažiau turto areštų žemės ūkio bendrovėms.

"Žemės ūkio sektoriui nepavyko išlikti nepaliestam ekonominio nuosmukio - pernai rugsėjo-lapkričio mėnesiais buvo pastebimas įregistruojamų turto areštų šioms įmonėms augimas. Dar ir dabar trumpalaikės prognozės žemės ūkio įmonėms dėl sumažėjusio derliaus ir kritusio supirkimo masto eksporto rinkose išlieka neigiamos", - sako A. Buemann.

Beveik pusė visų per 2010 m. gruodžio mėnesį įregistruotų turto areštų buvo fiksuota statybos ir nekilnojamojo turto bei prekybos įmonėse.

Pasak A. Buemann, šis sektorius jau rodo pirmuosius atsigavimo požymius, o žvelgiant į statybų ir nekilnojamojo turto įmones, priešingai - dar nėra duomenų, skatinančių kalbėti apie teigiamas perspektyvas. Trečdalis šiuose sektoriuose veikiančių įmonių jau šiuo metu yra nepajėgios vykdyti prisiimtų įsipareigojimų, kitam trečdaliui įmonių per ateinančius 12 mėnesių prognozuojama didelė vėlavimo atsiskaityti rizika.

Pagal santykinį įmonių su įregistruotais turto areštais skaičių, paskutinėse vietose yra Utenos, Tauragės, ir Marijampolės apskritys. Atitinkamai lyderės šioje srityje išlieka Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskritys, kuriose praėjusių metų gruodį buvo įregistruota daugiau nei 70 proc. visų turto areštų.

A. Buemann prognozuoja, kad šiais metais įregistruojamų turto areštų turėtų ir toliau mažėti. Pernai šis rodiklis jau pasiekė prieškrizinį - 2008 m. - lygį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder