R. Šarkinas: teigdami, kad dėl didelių paskolų palūkanų kaltas litas, bankai meluoja

Dėl to, kad Lietuvoje yra didžiausios paskolų palūkanos Europos Sąjungoje, kaltas Lietuvos valiutos mechanizmas, pareiškė Vyriausybėje trečiadienį apsilankęs naujasis SEB banko vadovas Baltijos šalims Martinas Johansonas (Martin Johansson). Tačiau Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas tokias kalbas pavadino melu ir teigė, kad dėl didelių palūkanų kalti patys bankai.

M. Johansonas, paklaustas, kodėl Lietuvoje paskolų palūkanos siekia net 14 procentų ir yra pačios didžiausios Europos Sąjungoje, sakė, kad dėl to kaltas mūsų valiutos mechanizmas, tačiau plačiau to nepaaiškino.

Naujojo SEB banko vadovo Baltijos šalims nuomone, rudeniop Lietuvoje turėtų pradėti daugėti ir blogų paskolų. Pasak jo, šiuo metu negrąžinamų paskolų augimas stabtelėjo, tačiau prasidėjus šildymo sezonui vėl gali daugėti žmonių, kurie nepajėgs atsiskaityti su bankais.

Tuo tarpu R. Šarkinas, paklaustas, ar tikrai paskolų palūkanos tokios didelės dėl lito, buvo lakoniškas: "Bankininkai meluoja. Tai netiesa. Pažiūrėkite, kokios yra indėlių palūkanos, ir bus viskas aišku. Jei už indėlius mokami 9 procentai palūkanų, tai paskolų palūkanos negali būti mažesnės. Reikia mažinti indėlių palūkanas. Dėl to kalti patys bankai".

Laikinojo premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas finansų ir ekonomikos klausimais Mykolas Majauskas sakė, jog Vyriausybė norėtų, kad bankai pagyvintų skolinimąsi įmonėms, kurios turi galimybių sėkmingai plėtoti verslą.

A. Kubilius susitikimą su M. Johansonu pavadino pažintiniu.

Eltos inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder