Registrų centras nusitaikė į finansinius duomenis slepiančias įmones

Registrų centras nusitaikė į finansinius duomenis slepiančias įmones

Kasmet augant metines finansines ataskaitas laiku pateikiančių įmonių skaičiui, Registrų centras didina spaudimą skaidrumo dar vengiantiems verslininkams: internete skelbiami nedrausmingųjų sąrašai, prasideda administracinių teisės pažeidimų surašymo akcija.

Registrų duomenimis, iki liepos 1 d. savo metines finansines ataskaitas Juridinių asmenų registrui pateikė beveik 52 tūkst. įmonių. Tai - didžiausias laiku finansines ataskaitas pateikusių įmonių skaičius nuo 2005 m., kuomet buvo nustatyta prievolė įmonėms kasmet viešame registre deklaruoti praėjusių metų finansinius veiklos rezultatus.

Su vėluojančiomis pateikti finansines ataskaitas ar piktybiškai tai daryti vengiančiomis įmonėmis šiemet nuspręsta kovoti viešumu. Nuo liepos 4 dienos Registrų centro interneto svetainėje adresu www.registrucentras.lt/jar/stat/nepateike_FA publikuojami vieši finansinių ataskaitų pateikusių įmonių sąrašai. Ataskaitų dar nepateikusios ir chroniškai vengiančios tai daryti įmonės suskirstytos į tris kategorijas: nepateikusias ataskaitų tik už 2012 m., nevykdžiusias prievolės dvejus metus iš eilės ir piktybinių įstatymų pažeidėjų kategoriją, kuriai priskirtos trejų ar daugiau metų finansinius veiklos rezultatus slepiančios įmonės. Finansinių ataskaitų nepateikusių įmonių sąrašai bus atnaujinami kartą per savaitę.

Registrų centro filialai šią savaitę ims priemonių prieš laiku finansinių ataskaitų nepateikusių įmonių vadovus: siųs kvietimus atvykti administracinių teisės pažeidimų protokolų surašymui, surašinės protokolus į Registrų centrą tvarkyti kitų reikalų atvykusiems pažeidėjams.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad už metinių finansinių ataskaitų nepateikimą ar neteisingų finansinių duomenų teikimą Juridinių asmenų registrui prasižengusių įmonių vadovui gali būti skiriama nuo vieno iki dešimties tūkstančių litų bauda. Civilinis kodeksas numato, kad daugiau kaip dvejus metus finansinių ataskaitų neteikianti įmonė gali būti likviduota Juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder