Rimantas Šadžius apie Graikiją: papildomai Lietuvai tai nieko nekainuos

Rimantas Šadžius apie Graikiją: papildomai Lietuvai tai nieko nekainuos

Jeigu Graikijos parlamentas balsuos už sąrašą įsipareigojimų, kuriuos Graikija prisiims, ir už keletą įstatymų, dėl kurių buvo sutarta, tik tokiu atveju rytoj, ketvirtadienį, Lietuvos Vyriausybė galės pritarti mandatui pradėti derybas dėl naujos finansinės paramos Graikijai. Ar derybos vėliau bus sėkmingos, šiandien taip pat negalima pasakyti.

Tai po trečiadienį vykusio bendro Seimo Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų posėdžio žurnalistams sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Jo nuomone, turėtų pasiteisinti "žingsnis po žingsnio" strategija, kuri garantuotų, kad atlikus žingsnį iš Graikijos pusės būtų galima padaryti žingsnį iš euro zonos pusės ir laukti kito žingsnio iš Graikijos pusės atitinkamai judant šiuo keliu.

Graikijos finansinių problemų sprendimas, ministro teigimu, papildomai Lietuvai nekainuos.

"Papildomai Lietuvai tai nieko nekainuos, kadangi Lietuva yra įsipareigojusi, nepaisant visų šitų įvykių, sumokėti savo dalį į Europos stabilumo mechanizmą, o Graikijos problemos bus sprendžiamos Europos stabilumo mechanizmo fondo lėšomis", - sakė R. Šadžius.

Jis pakartojo, kad Lietuvai Graikijos gelbėjimas papildomai nei vieno euro nekainuos. "Jeigu atsirastų būtinybė, kurios tikimybė labai maža, kad padidėtų nors kažkiek Lietuvos įsipareigojimai, tai sprendimą šituo klausimu galėtų priimti tik Lietuvos Respublikos Seimas, bet tokio reikalo nėra ir tikimybės tokio įvykio nėra", - tvirtino R. Šadžius.

Jo teigimu, šiuo metu apie jokių sumų nurašymą nekalbama. "Pinigų Graikijai niekas dovanoti nesiruošia, visa parama yra grąžintina ir už palūkanas, tiesa, tos palūkanos nėra labai aukštos ir paskolų terminai yra gana humaniški, tai yra labai ilgi", - sakė ministras.

Žurnalistams pasiteiravus kaip rytoj, ketvirtadienį, elgsis Lietuvos Vyriausybė, jeigu Graikijos parlamentas nepritars būtinoms reformoms, R. Šadžius atsakė lakoniškai: "Rytoj ir pažiūrėsime".

Kaip ELTA jau skelbė, trečiadienį į bendrą posėdį susirinkę Seimo Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetai kol kas neturi jokio sprendimo dėl Lietuvos pozicijos Graikijos klausimu, nes dar nežinoma, kaip balsuos Graikijos parlamentas dėl ekonominių reformų.

"Sprendimo kol kas nėra jokio, kadangi mes nežinome, ką padarys graikai. Graikai turbūt balsuos iki pat ryto, bent tokių žinių turime. Matyt, tik paryčiais sužinosime", - žurnalistams po trečiadienį vykusio dviejų komitetų bendro posėdžio sakė G. Kirkilas.

Pasak jo, po to į pasitarimą rinksis Vyriausybė ir suformuos Lietuvos poziciją. "Kai Lietuvos Vyriausybė numatys mandatą, po to mes dar kartą turėsime rinktis komitete ir tą mandatą patvirtinti", - sakė G. Kirkilas.

Trečiadienį komitetų nariai išklausė euro zonos Vadovų tarybos ir euro zonos finansų ministrų ataskaitą.

Trečiadienį Graikijos parlamento nariai pradėjo debatus dėl sunkių šaliai ekonominių priemonių, kurias jie iki šios dienos pabaigos turi patvirtinti. Tik tuomet Graikijos ir jos tarptautinių kreditorių derybos dėl finansinės paramos bus tęsiamos toliau.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder