Seimas renkasi į neeilinį posėdį - svarstys pieno kainų reguliavimo pataisas

Seimas renkasi į neeilinį posėdį - svarstys pieno kainų reguliavimo pataisas

Parlamentinei Etikos ir procedūrų komisijai nusprendus, kad Seimas minimalias pieno supirkimo kainas įteisino pažeisdamas procedūras, penktadienį rengiamas neeilinis Seimo posėdis - jame bus svarstoma Seimo etikos sargų išvada ir sprendžiamas prieš savaitę skubiai priimtų pataisų likimas.

Seimo priimtos pataisos įpareigojo pieno supirkėjus ir perdirbėjus mokėti ne mažiau kaip 165 eurus už toną pieno, o tarpininkus - ne mažiau kaip 130 eurų.

Prieš savaitę už minėtas pataisas ypatingos skubos tvarka balsavo 93 parlamentarai - ir valdančiosios koalicijos, ir Seimo opozicijos atstovai.

Tačiau šis Seimo sprendimas sulaukė ūkininkų, pieno perdirbėjų, taip pat - ekonomikos ekspertų kritikos.

Valdantieji „darbiečiai“ pataisas siūlo palikti galioti, o manantiems, kad jos prieštarauja Konstitucijai, pataria kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo. „Tvarkiečiai“ sako, kad kainas galėtų nustatyti Rinkos reguliavimo agentūra - kainos būtų kintamos.

Socialdemokratai taip pat pakeitę poziciją, jie siūlo nustatyti, kad minimali pieno supirkimo kaina laikinai siektų ne mažiau kaip 90 proc. ES mokamos vidutinės kainos.

Seimo opozicija linkusi nebepritarti pieno kainų reguliavimui, nes esą ji labiausiai kenkia smulkiems ūkininkams. Konservatoriai nusiteikę dėl pataisų keisti poziciją, frakcijos vadovo Jurgio Razmos žodžiais, „link nepalaikymo“. Opozicinis Libearlų sąjūdis laikosi tos pačios pozicijos, kaip ir anksčiau ir yra prieš bet kokį kainų reguliavimą.

Seimo praėjusios savaitės sprendimą dėl pieno supirkimo kainų reguliavimo etikos sargams apskundė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas. Priimant pataisas, jis vienintelis per balsavimą susilaikė.

Seimo statutas numato, kad teikiant siūlymą svarstomą projektą priimti ypatingos skubos tvarka, priėmimo procedūra po pateikimo gali būti pradėta ne anksčiau kaip po trijų valandų pertraukos tam, kad parlamentarai spėtų pateikti pataisas. Pieno supirkimo kainą reguliuojančių pataisų atveju šis terminas išlaikytas nebuvo, jos ypatingos skubos tvarka priimtos per pusvalandį.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder