Seimo socialdemokratai: ką veikia Ūkio ministerija?

Seimo socialdemokratai: ką veikia Ūkio ministerija?

Seimo Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nariai įsitikinę, jog maisto kainų kilimu turėtų susirūpinti ūkio ministras Dainius Kreivys.

Tokią išvadą jie padarė po susitikimo su ūkio ministru Dainiumi Kreiviu ir žemės ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi, kuriame prašė paaiškinti kainų kėlimo motyvus.

Socialdemokratų teigimu, ūkio ministras tikino nežinąs, kodėl maisto produktai brangsta, ir metė kaltinimus Konkurencijos tarybai.

Žemės ūkio ministras K. Starkevičius teigė, kad šiuo metu duonos kepiniai, kurie patenka ant mūsų stalo, kepami iš praėjusių metų derliaus, bet duonos ir pyrago kainos, nepaisant šio fakto, pakilo.

"Ar Vyriausybė neturi jokių įgaliojimų kažką keisti, kodėl žiūrima tik į Konkurencijos tarybą? Kol ši ištirs brangimo priežastis, maisto produktai pabrangs dar kartą. Ką konkrečiai veikia Ūkio ministerija?", - klausė ministro LSDP frakcijos narys Bronius Pauža.

D. Kreivys tik dar kartą pakartojo, kad oligopolinių struktūrų priežiūra ir tramdymu turėtų užsiimti Konkurencijos taryba. "Konkurencijos tarnyba, kurios funkcija prižiūrėti rinką, nėra Ūkio ministerijos dispozicijoje. Ūkio ministras tik formuoja politiką", - gynėsi D. Kreivys.

Seimo socialdemokratai apgailestauja, kad ministras nekonkretizavo, kaip ta politika formuojama, kokiais konkrečiais įstatymais bandoma išspręsti susidariusią situaciją. Tokias tuščias D. Kreivio kalbas parlamentaras Algirdas Sysas tiesiai vadino "makaronų kabinimu".

"Kad jūs ateinat pas mus ir pašnekat, kad įlendate į televiziją ir gražiai pakalbate, niekas nesikeičia, kainos toliau auga. Tai sakykit konkrečiai, kaip įsivaizduojate tą politikos formavimą - makaronų kabinimą ant ausų?", - ironiškai klausė A. Sysas.

Pasak Seimo nario Jono Jagmino, kainų kilimą įmanoma sutramdyti, jei tik Vyriausybė ištrauktų iš stalčiaus ten gulinčius svarbius įstatymus.

"Pirmas dalykas - PVM pakėlimas iki 21 proc., o antras - prekybos antkainiai. Dėl šių faktorių kainos ir toliau kils, jei nebus imtasi radikalių priemonių", - sakė J. Jagminas.

LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius klausė svečių, kaip keisis kaina, kai duona bus kepama iš naujojo derliaus. Prognozės liūdnos - duona brangs.

"Jei brangs grūdai, tai brangs ne tik miltai ir duonos bei pyrago gaminiai. Brangs ir paukštiena, ir mėsa. Tuo tarpu ūkio ministras nusimeta nuo savęs atsakomybę ir neketina imtis priemonių, kad kainų kilimui kelias būtų užkirstas. Taip ir nesugebėta atsakyti į mūsų frakcijos narių užduotus klausimus. Reikia ieškoti ekonomini svertų, kuriais būtų galima užkirsti kelią kainoms kilti. Be to, Lietuvoje trūksta ekonominės analizės skyriaus. Tokius turi kitos užsienio šalys, kad būtų stebima, kas darosi rinkoje. Pastebėti pokyčiai tuoj pat perduodami Vyriausybei ir pasakoma, ką reikia daryti", - teigė A. Butkevičius.

Socialdemokratai artimiausiu metu ketina teikti pasiūlymus, kad situacija rinkoje keistųsi.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder