Siūloma sumažinti PVM tarifą iki 18 proc.

Siūloma sumažinti PVM tarifą iki 18 proc.

Siūloma nuo šių metų rugsėjo 1 d. standartinį PVM tarifą sumažinti nuo 21 iki 18 procentų.

Tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Seimo narys socialdemokratas Arvydas Mockus sako, kad projekto tikslas - atstatyti ankstesnį vartojimą grąžinant standartinį 18 procentų PVM tarifą, kuris buvo iki krizės valdant konservatorių Vyriausybei.

Jo teigimu, standartinio PVM tarifo sumažinimas sumažins kainas maisto produktams bei kitoms pirmojo būtinumo prekėms, dėl to išaugs vartojimas, iš dalies sumažės ir šešėlinis verslas, kas yra vienas iš prioritetinių Socialdemokratų partijos programos tikslų.

"2009 m. valdant konservatorių Vyriausybei Lietuvoje naktinių reformų viena iš pasekmių buvo iki 21 procento padidintas standartinis PVM tarifas. Kadangi padidintas standartinis PVM tarifas labai prisidėjo prie daugelio vartotojų vartojimo apribojimo, įstatymo projekto rengimą paskatino Lietuvos gyventojų prašymai atstatyti iki 2009 m. rugsėjo 1 d. buvusį standartinį 18 procentų PVM tarifą. Tai pagerintų vidutines ir mažas pajamas gaunančių asmenų padėtį bei verslo situaciją Lietuvoje", - sako projektą parengęs Seimo narys Arvydas Mockus.

Nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimui Lietuvoje taikomas 21 procento dydžio standartinis PVM tarifas.

Kovo 18 d. valdančiosios koalicijos Politinė taryba nutarė ieškoti sprendimų dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maisto produktams.

"Visos partijos sutarė, kad tai yra labai svarbus klausimas, kad jį reikia toliau svarstyti ir ieškoti sprendimų. Paprašėme Finansų ministerijos, kad pateiktų paskaičiavimus, prognozes ir visus galimus variantus. Sulaukę ekspertų, Finansų ministerijos išvadų, pagrindimų ir siūlymų šitą klausimą spręsime toliau kompleksiškai, kartu įvertindami ir NPD kėlimo būtinybę", - po Politinės tarybos posėdžio žurnalistams yra sakęs "darbiečių" lyderis Valentinas Mazuronis.

Premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius neatmetė galimybės, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas galėtų būti mažinamas etapais - per trejus metus, primena ELTA.

Jo teigimu, diskusiją dėl PVM bus galima pradėti, kai matysime pirmo ketvirčio makroekonominę situaciją Lietuvoje.

Kaip jau skelbta, Seimas po pateikimo pritarė siūlymui, kad lengvatinis 5 procentų PVM tarifas būtų taikomas būtiniems maisto produktams - šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežioms tvenkiniuose išaugintoms žuvims.

Taip pat pritarta Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisai, pagal kurią "lengvatinis 5 procentų PVM tarifas taikomas pagrindiniam būtiniausių maisto produktų krepšeliui, kuris sudaromas Finansų ministerijos nustatyta tvarka".

Seimui pateiktas ir "darbiečių" siūlymas, kad "lengvatinis 5 procentų PVM tarifas taikomas būtiniausiems maisto produktams, kaip jie apibrėžti Žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatyme". Pagal šį įstatymą, "būtiniausi maisto produktai - 12 pavadinimų maisto produktų sąrašas, kurį sudaro: duona, miltai, makaronai, kruopos, pienas, kefyras, sviestas, šviežia mėsa, šviežia žuvis, aliejus, daržovės ir vaisiai, cukrus".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder