Siūlys griežtinti reikalavimus kreditų bendrovėms

Siūlys griežtinti reikalavimus kreditų bendrovėms

Lietuvos bankas, įvertinęs pastarojo meto vartojimo kredito rinkos tendencijas, Seimui siūlys griežtinti reikalavimus kreditus teikiančioms bendrovėms. Siekiama įpareigoti kredituotojus privalomai tikrinti klientų mokumą, uždrausti klaidinamą kredito bendrovių reklamą, o įmonėms, pažeidusioms įstatymų reikalavimus, taikyti griežtesnes bausmes.

Tokią poziciją antradienį vykusioje spaudos konferencijoje išsakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak V. Vasiliausko, Lietuvos bankas pasiūlymus teikia atlikęs vartojimo kreditų bendrovių apžvalgą, kuri parodė, jog vartojimo kreditų davėjų, o ypač greitųjų kreditų bendrovių, paskolų portfelis augo pernelyg ekspansyviai ir netvariai. Lietuvos banko duomenimis, greitųjų kreditų bendrovių suteiktų kreditų suma per 2012-uosius metus išaugo net 2,5 karto.

"Mes turime realius skaičius, realius duomenis, iš kurių mes galime dabar labai pagrįstai kalbėti skaičiais ir taip pat atitinkamai teikti siūlymus, remdamiesi analize, tais objektyviais duomenimis, kuriais mes disponuojame, tai yra (2012-ųjų, - ELTA) metų informacija ir, be abejo, paskutinė informacija (2013-ųjų, - ELTA) pirmojo ketvirčio", - sako V. Vasiliauskas.

Pasak jo, šiuo metu pastebimos trys vartojimo kreditų rinkos problemos, iš kurių pagrindinė - netinkamas kredito gavėjų mokumo vertinimas.

"Pagrindinė problema - netinkamai atliekamas kredito gavėjų mokumo vertinimas. Mūsų giliu įsitikinimu, tai yra pirmutinė ekonominio pobūdžio problema, iš ko kyla paskui visos kitos problemos", - tikina Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Tarp kitų probleminių aspektų V. Vasiliauskas išskiria pačių paskolų gavėjų neatsakingą elgesį, kai dėl finansinio raštingumo spragų skolinamasi neatsakingai, taip pat kredito bendrovių vykdomą agresyvią ir dažnai klaidinamą kredito paslaugų reklamą, kuri pastaruoju metu tik intensyvėja.

"Nuo liepos 1-os įsigaliojo mūsų rekomendacijos dėl reklamos. Ką mes pastebėjome pirmą šių metų pusmetį, (...) rinka sureagavo į tas rekomendacijas ir, mūsų įsitikinimu, metė papildomas pajėgas į dar agresyvesnę reklamą", - sako V. Vasiliauskas.

Anot valdybos pirmininko, kreditų reklama lemia didelį jų žinomumą ir prieinamumą, todėl žmonės dar lengviau pasiduoda neatsakingam skolinimuisi, ypač iš mažųjų, greitųjų kreditų bendrovių.

"Lietuvos banko akimis, greitieji kreditai yra viena iš jautriausių finansinio sektoriaus dalių, mes manome, kad tai yra socialinė problema. Iš tiesų, mes to neslepiame ir atvirai tai sakome. Tai mes grindžiame savo atlikta analize, taip pat grindžiame tokiais subjektyviais faktais, kaip skundų gavimu (...)", - tvirtina V. Vasiliauskas.

Pasak jo, itin didelį susirūpinimą kelia tai, kad maždaug 36 proc. kredito bendrovių klientų yra jaunesni nei 25-erių metų amžiaus. V. Vasiliauskas teigia, kad susiformavę ydingi jaunuolių skolinimosi įgūdžiai gali sugadinti jų ateities kredito istoriją, dėl ko jiems ateityje pasiskolinti, tarkime, būstui, bus itin sunku.

"Kai kuriose greitųjų kreditų įmonėse daugiau nei 50 proc. klientų yra jauni žmonės", - pažymi V. Vasiliauskas.

Nors nuo liepos 1-osios įsigaliojo Vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatai, numatantys, kad kredito bendrovės neturėtų vilioti paskolų gavėjų papildomomis dovanomis ir prizais, o kliento mėnesinė įmoka negali viršyti 40 proc. tvarių jo pajamų, Lietuvos bankas siekia dar labiau sugriežtinti skolinimąsi.

Pasak V. Vasiliausko, Lietuvos bankas siūlys įstatymu įvesti absoliučią taisyklę kreditų bendrovėms tikrinti kliento mokumą. Iki šiol kreditoriai tai darė savo nuožiūra, atsižvelgdami tik į tai, kokią riziką prisiima bendrovė.

"Mes esame įsitikinę, kad turėtume eiti toliau, ir esame pasirengę Seimo rudens sesijai pasiūlyti Vartojimo kredito įstatymo pataisas, kuriose jau įstatyminiu lygiu siūlytume įdėti nuostatą dėl kredito gavėjo mokumo vertinimo, kad jis būtų tikrinamas visais atvejais", - teigia V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankas siūlys ir didesnes baudas kredito bendrovėms, pažeidusioms nustatytus reikalavimus. Jas ketinama bausti proporcingai bendrovės pajamoms. Be to, žadama įtvirtinti teisingos ir objektyvios reklamos reikalavimus ir suteikti teisę prižiūrinčiai institucijai uždrausti klaidinamą reklamą.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko, situacija vartojimo kreditų rinkoje ir toliau bus akylai stebima, ketinama kontroliuoti, kaip vykdomos jau įsigaliojusios rekomendacijos.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder