Skandalas dėl lenkiškos jautienos

Skandalas dėl lenkiškos jautienos

ES pareigūnai Lenkijoje tirs jautieną

ES ekspertai pirmadienį atvyko į Lenkiją tirti skandalą dėl lenkiškos jautienos, kai viena iš skerdyklų išvengė kontrolės ir papjovė sergančias karves bei eksportavo mėsą į kitas ES šalis.

„Auditą čia atliks Vyriausioji veterinarijos inspekcija. Ateinančiomis dienomis ekspertai tirs skerdyklas, o tyrimą užbaigs penktadienį“, - žurnalistams sakė vyriausiasis Lenkijos veterinaras Pawelas Niemczukas.

Europos Komisijos (EK) atstovė spaudai Anca Paduraru patvirtino, kad ekspertų komanda atvyko į Lenkiją, ir patikino, jog tyrimo išvados bus parengtos per mėnesį.

Lenkiškos jautienos skandalas įsibėgėjo sausį, kai televizijos kanalas TVN24 parodė reportažą, kuriame rodoma, kaip mažoje skerdykloje skerdžiamos sergančios karvės. Reportaže teigta, kad skerdykla įsigydavo sergančius galvijus už kur kas mažesnes kainas nei sveikų karvių.

Žurnalistas, įsidarbinęs į skerdyklą, nufilmavo slaptą karvių skerdimą vėlyvą vakarą, kai veterinarijos inspektoriai, tikėtina, nebūtų atvykę. Lenkija iškart po reportažo uždarė skerdyklą.

Tačiau, tikina P. Niemczukas, jautienos tyrimas rodo, kad sergančių karvių mėsa nekelia pavojaus sveikatai. Pasak veterinaro, iš viso apie 2,7 tonos sergančių karvių mėsos buvo eksportuota į Graikiją, Slovėniją, Čekiją, Suomiją, Prancūziją, Vokietiją, Vengriją, Portugaliją, Rumuniją, Slovakiją, Ispaniją, Švediją, Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Lenkija yra viena didžiausių mėsos eksportuotojų Europoje. Šalis pagamina apie 600 tūkst. tonų jautienos per metus, didžiąją dalį - eksportui į ES.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder