Spaustuvininkams labiausiai nusipelnė Prezidentė

Spaustuvininkams labiausiai nusipelnė Prezidentė

Lietuvos spaustuvininkų asociacija (LISPA) įteikė Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei apdovanojimą "Spaudos Atlantas", kuris skiriamas valstybės ar visuomenės veikėjui, per metus daugiausiai prisidėjusiam prie šalies spaudos pramonės gerovės.

"Spaudos Atlanto" įteikimu vainikuojami LISPA apdovanojimai, kuriems kasmet nominuojamos spaudos įmonės ir spaustuvininkai.

"Šiais metais spaustuvininkai buvo vieningi spręsdami, kam turėtume garbingiausiu apdovanojimu išreikšti dėkingumą už moralinę ir vertybinę paramą spaudos sektoriui – mūsų Prezidentei, kurios iniciatyva Prezidentūroje buvo organizuota akcija "Knygų Kalėdos" bei pirmą kartą Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną pakviesti iškilmingai minėti profesinę šventę visi, susiję su spauda - nuo rašytojo ir žurnalisto iki spaustuvininkų ir knygų platintojų, - sako LISPA prezidentė dr. Erika Furman. - Šios Prezidentės iniciatyvos įnešė svarų indėlį į mūsų pramonės žinomumą, sklaidą ir sustiprino knygos, spaudos, kaip vertybės, idėją visuomenėje bei kiekvieno mūsų širdyje."

Pasak dr. E. Furman, graikų mitologijoje titanas Atlantas buvo tas, kuris suvaldė Chaosą, o Lietuvos spaudos pramonei šiuo metu, kai vyksta technologijų kaita, ypač reikalingi "atlantai".

"Mūsų sektorius yra inovatyvus – įmonėse gamyba grindžiama pažangiausiomis technologijomis, galime džiaugtis didėjančiu etikečių ir pakuočių eksporto augimu, tačiau knygų bei periodinių leidinių rinka smarkiai susitraukė ir tai atspindi visuomenės požiūrį į kultūrą bei švietimą, - sako LISPA vadovė. – Tikėtina, kad daugėja skaitančių e-knygas, tačiau sparčiai kintant technologijoms, nėra garantijų, jog po dešimtmečio galėsime perskaityti šiuo metu skaitmenizuojamas knygas ar leidinius, todėl būtina išlaikyti ir klasikines vertybes."

Dr. E. Furman pabrėžia, kad vien spaustuvininkų ar leidėjų pastangų nepakaks - spausdintas žodis turi būti globojamas valstybės, taip užtikrinant jo prieinamumą bei sklaidą net ir atokiausiose šalies vietovėse, taip pat – ir demokratijos principus.

Kasmet teikiami dviejų kategorijų LISPA apdovanojimai - įmonėms ir asmenims. Įmonių kategorijoje yra 5 nominacijos: "Lyderis", "Eksportuotojas", "Inovatyviausia spaustuvė", "Žaliausia spaustuvė", "Žinių spaustuvė". Apdovanojimas „Spaudos liūtas” teikiamas didžiausią patirtį spaudos pramonėje turinčiam asmeniui, aktyviai dalyvaujančiam socialinėje veikloje bei visuomeninėse iniciatyvose.

Svarbiausias LISPA apdovanojimas "Spaudos Atlanto" buvo įsteigtas 2009 m. ir įteiktas Sauliui Jokužiui – visuomenės veikėjui, fotomenininkui, garsinančiam Klaipėdos kraštą bei Mažosios Lietuvos žinomumą, skleidžiant socialiai atsakingo verslo tradicijas. 2010 m. jis atiteko Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovui dr. Gediminui Rainiui - už nuolatinę spaudos pramonės globą, skleidžiant žinią Lietuvoje ir užsienyje apie šią pramonės šaką, kaip inovatyvią ir turinčią gilias tradicijas, bei spaustuvininkų bendruomenę, vienijančią vertybinius pagrindus turinčias asmenybes.

1994 m. įkurta Lietuvos spaustuvininkų asociacija profesiniu ir bendros veiklos pagrindu jungia spaustuves, susijusių veiklų įmones, mokymo institucijas. Šiuo metu asociacija vienija 32 narius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder