"Swedbank" ir SEB turėjo užkirsti kelią krizei Baltijos šalyse

Švedijos centrinis bankas ir finansų inspekcija jau 2007-2008 metais turėjo įsikišti ir apriboti "Swedbank" ir SEB veiksmus Baltijos šalyse. Tai Švedijos verslo laikraščio "Dagens Industri" ketvirtadienio numeryje rašo Švedijos parlamento Finansų komisijos pirmininkas Karlas B. Hamiltonas (Carl B. Hamilton), praneša rus.db.lv.

Kadangi Švedijos bankai dominuoja Baltijos šalių rinkoje, Švedija taip pat yra atsakinga už Baltijos šalių finansų sistemų finansavimą, skelbia dv.ee.

""Swedbank" ir SEB iš esmės Švedijos valstybę, vyriausybę ir parlamentą įstūmė į keblią padėtį. Švedija prisiėmė atsakomybę už tris suverenias kaimynines valstybes be jokio viešo aptarimo ir valstybės ar parlamento sprendimo. Tai didelis demokratijos deficitas", - mano K. B. Hamiltonas.

Jo nuomone, iki šiol daugiausia buvo kalbama iš bankų pusės - apie nuostolius ir rekapitalizaciją. Tačiau kokias išvadas padarė Švedija?

Baltijos šalių centriniams bankams ir rinkos priežiūros institucijoms Švedijos bankai yra per dideli, kad juos būtų galima kontroliuoti. Antriniai "Swedbank" ir SEB bankai Baltijos šalyse iš esmės yra savarankiški juridiniai asmenys, tačiau realiai jie yra labai glaudžiai susiję su savo motininiais bankais Švedijoje.

Nejaugi Švedijos priežiūros institucijos ir politikai iš tiesų nematė, kad auga sisteminė rizika? Ar tiesiog nenorėjo matyti, klausia K. B. Hamiltonas. Gal Švedijos valdžia turėjo įsikišti jau 2007 ar 2008 metais? Ir kodėl iš bankų nebuvo reikalaujama daugiau atsakomybės?

Europos Sąjungoje šiuo metu kuriamos naujos taisyklės, kurios turėtų padidinti bankų veiklos priežiūros efektyvumą. Taisyklėse turi būti atsižvelgta į tai, kad valstybė, politinė ir institucinė sistemos yra tokios silpnos, kad negali pasipriešinti stipriems bankams, mano ekspertas.

Šalis, kurioje veikia motininis bankas, turi prisiimti atsakomybę už viso banko koncerno veiklą, nepriklausomai nuo to, kokiose valstybėse yra jo aktyvai. Tuo tarpu kiekviena valstybė turi turėti teisę ir privalo kontroliuoti jos teritorijoje veikiančius užsienio bankų padalinius. Todėl centriniai bankai ir finansų priežiūros institucijos turi glaudžiai bendradarbiauti tarptautiniu mastu, pabrėžia Švedijos parlamento Finansų komisijos pirmininkas K B. Hamiltonas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder