Tyrimas: Lietuvos gyventojai norėtų daugiau vėjo elektrinių

Tyrimas: Lietuvos gyventojai norėtų daugiau vėjo elektrinių

Dauguma šalies gyventojų pasisako, kad šalyje būtų gaminama daugiau atsinaujinančios vėjo energijos - tam pritaria 73 proc. piliečių. Už mažesnį vėjo energijos gaminimą ir vartojimą yra tik 1 proc. gyventojų. Nesusidaro nė vienas procentas manančiųjų, kad vėjo elektrinių reiktų visiškai atsisakyti.

Tyrimų bendrovės "Socialinės informacijos centras" (SIC) atliktos apklausos duomenimis, 53 proc. žmonių Lietuvoje mano, kad vėjo energijos turėtų būti gaminama žymiai daugiau, dar 20 proc. yra už šiek tiek didesnį šios atsinaujinančios energijos naudojimą. 8 proc. gyventojų mano, kad vėjo energijos kiekis turėtų išlikti toks pat.

Pasak Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktoriaus Sauliaus Pikšrio, visuomenės palankumas atsinaujinančiai energetikai, o drauge ir energetinei nepriklausomybei bei investicijų pritraukimui yra kur kas didesnis nei politikų.

"Lietuvoje vis dar gajūs mitai apie vėjo elektrines ir kitą atsinaujinančių rūšių energiją, kurie paremti žmonių baimėmis ar nežinojimu, vienas jų - likusios neteisingos nuostatos dėl kainos. Penkiskart didesnė šalies vėjo elektrinių plėtra vartotojams kainuotų kiek daugiau nei 1 ct už kWh ir būtų mažiau skausminga nei naftos ar dujų kainos kilimas", - sako S. Pikšrys.

Pasak jo, daugeliui žmonių iki šiol nežinoma, kad šiuo metu visų rūšių atsinaujinančios energetikos skatinimo kaina vartotojams sudaro tik 0,5 ct už kWh, tuo tarpu vėjo elektrines plėtojančios įmonės jau pritraukė beveik 500 mln. litų investicijų ir yra vienos didžiausių mokesčių mokėtojų į Vakarų Lietuvos savivaldybių biudžetus. Vien vėjo elektrinių dėka nereikėjo importuoti daugiau kaip 42 mln. kub. m gamtinių dujų, į aplinką neišmesta 79 tūkst. tonų anglies dvideginio.

Lietuvoje pirmosios vėjo elektrinės pradėjo suktis dar palyginti neseniai - prieš šešerius metus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder