Ūkio ministras galės skirti ES paramą įmonei, kurios akcijų pats turi

Ūkio ministras galės skirti ES paramą įmonei, kurios akcijų pats turi

Ūkio ministras Rimantas Žylius gali pasirašyti įsakymą skirti Europos Sąjungos paramą Lietuvoje įsikūrusiai bendrovei "Hewlett-Packard", kurios akcijų pats turi, konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

VTEK tokį sprendimą priėmė įvertinusi Ministro Pirmininko kanclerio Deivido Matulionio pateiktą informaciją dėl ūkio ministro R. Žyliaus.

R. Žyliui priklauso 0,00003 proc. "Hewlett-Packard Company" akcijų. Ūkio ministerijos interneto tinklalapyje taip pat nurodyta, kad 2003-2009 metais UAB "Hewlett-Packard" R. Žylius ėjo sprendimų architekto pareigas.

Siekdamas išvengti interesų konflikto R. Žylius, vadovaudamasis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo straipsnio nuostatomis, Premjerui pareiškė negalintis pasirašyti įsakymo dėl UAB "Hewlett-Packard" projekto finansavimo. "Komisija mano, kad šiuo konkrečiu atveju Ministras Pirmininkas turėtų nepriimti pareikšto nusišalinimo. R. Žyliaus turimų bendrovės "Hewlett-Packard Company" akcijų skaičius yra labai nedidelis, todėl, Komisijos nuomone, objektyviai vertinant, negalintis daryti įtakos ministro sprendimams atliekant tarnybines pareigas", - konstatavo VTEK.

Komisija atkreipė dėmesį, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra konstatavęs, jog pakeitęs darbovietę asmuo 12 mėnesių laikomas turintis sąsajų su ankstesniąja darbo vieta. R. Žyliaus darbo santykiai su minėtąja bendrove nutrūko daugiau nei prieš vienus metus, todėl šiuo atveju dėl buvusių pareigų interesų konfliktas jam nekyla.

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad ūkio ministras dėl turimų tarptautinės kompanijos akcijų elgėsi preciziškai.

"Jisai pasakė, kad nusišalina, ir kreipėsi į mane, o mes išties turėdami šiek tiek abejonių dėl to, kaip tai gali vertinti VTEK, ir kreipėmės į ją. Tai gerai, kad greitai davė atsakymą. Tai yra ir tam tikro precedento formavimas, ir šiuo atžvilgiu, kaip skyrėme iki šiol daug dėmesio interesų konfliktų vengimui, taip ir toliau tam skirsime. Manau, kad ir ministro elgesio, ir VTEK elgesio pavyzdys - tinkamas", - po Vyriausybės posėdžio sakė Ministras Pirmininkas.

A. Kubilius pareiškė norįs, kad taip preciziškai kaip R. Žylius dirbtų kitos valstybės ar politinės institucijos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder