Užstato sistemą administruojanti įmonė: kaltinimai nepagrįsti

Užstato sistemą administruojanti įmonė: kaltinimai nepagrįsti

Vienkartinių pakuočių užstato sistemą administruojanti VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) kategoriškai atmeta dalies gėrimų gamintojų kaltinimus rinkos monopolizavimu ir savavališku administravimo tarifų kėlimu. USAD direktorius Gintaras Varnas tikina, kad sistema veikia skaidriai.

„Mesti kaltinimai yra visiškai nepagrįsti, tarifai nustatomi skaidriai pagal aiškius principus - jie turi padengti sistemos sąnaudas, kurias sudaro užstato pakuočių surinkimas taromatuose ir rankinio surinkimo vietose, transportavimas, rūšiavimas, žaliavos paruošimas perdirbimui. USAD yra ne pelno siekianti organizacija, tarifų dydžiai nustatomi taip, kad sistemos pajamos ir sąnaudos būtų subalansuotos“, - naujienų agentūrai ELTA pirmadienį atsiųstame komentare teigia G. Varnas.

Pasak USAD vadovo, tarifus už pakuočių tvarkymą kasmet tvirtina šios įmonės valdyba, kurią sudaro gėrimų gamintojų ir prekybininkų atstovai. Todėl jiems esą svarbu, kad sistema veiktų maksimaliai efektyviai ir jos išlaikymo sąnaudos būtų kuo mažesnės. Informacija, kaip nustatomi tarifai, ir kas juos sudaro, yra pateikiami viešai, kaip ir sistemos rezultatai, kurie rodo, kad sistema esanti itin efektyvi.

„Visiems gamintojams ir importuotojams, nepriklausomai nuo jų dydžio ir išleidžiamų pakuočių skaičiaus, taikomi vienodi tarifai už kiekvieną į rinką išleistą pakuotę“, - tęsia komentarą G. Varnas, pasak kurio kiekvienais metais įmonė teikia planus ir ataskaitas Aplinkos ministerijai, kuri kontroliuoja ir užtikrina, kad būtų laikomasi patvirtinto sistemos veikimo ir finansavimo plano. G. Varno teigimu, kartu su metine ataskaita įmonė gali pateikti surinktų ir sutvarkytų atliekų kiekį įrodančius dokumentus.

Kaip žinoma, dabar yra dvi įmonės, kurios turi leidimus administruoti užstato sistemą - tai minėtoji USAD ir VšĮ „Užstatas“. Savo ruožtu dalis gėrimų gamintojų, jau besikreipusių į šalies vadovus ir teismą, sako, kad „Užstatas“ taip veiklos ir nepradėjęs, todėl esą visą sistemą dabar administruoja USAD, kurios steigėjai esantys Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacija.

Kreipimosi autoriai teigia, kad USAD piktnaudžiauja susidariusia monopoline situacija ir be pagrindo, vienašališkai keičia administravimo įmokų tarifus, o gamintojai ir importuotojai negali nutraukti su juo sutarčių, nes privalo dalyvauti sistemoje.

Kreipimąsi pasirašė UAB „Druskininkų Rasa“, UAB „Kauen craft“, AB „Gubernija“, UAB „Italiana“ ir Mažųjų alaus daryklų asociacija.

Vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti 2016 m. vasario 1 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder