Vėl stumiami progresiniai mokesčiai

Vėl stumiami progresiniai mokesčiai

Seime ir vėl registruotas projektas, siūlantis įvesti progresinius mokesčius, nors mokestinė sistema šiuo metu jau ir taip yra progresinė: kuo žmogus uždirba daugiau, tuo nuo didesnės sumos moka mokesčius.

Iš naujo progresinius mokesčius prisiminė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Andrius Palionis. Šiuo metu pajamos nepriklausomai nuo jų dydžio apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu. A.Palionis siūlo, kad nuo kitų metų sausio tokia nuostata būtų taikoma tik metinėms iki 20 tūkst. eurų pajamoms, 20 tūkst. eurų viršijančios pajamos būtų apmokestinamos 16 proc., 30 tūkst. eurų viršijančios - 17 proc., 40 tūkst. eurų viršijančios - 18 proc.

„Šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas didina visuomenės narių turtinę nelygybę, socialinę atskirtį, nes didesnes pajamas gaunantiems asmenims atskaičius būtinąsias išlaidas liekanti pajamų dalis yra kur kas didesnė nei mažesnes pajamas gaunančių asmenų liekanti pajamų dalis“, - tai, kodėl registravo tokias pataisas, paaiškino A.Palionis.

Per kiekvieną Seimo kadenciją būna po kelis siūlymus įvesti progresinius mokesčius, tačiau jie būna išbrokuojami. Ir dažniausiai dėl argumento, kad neteisinga žmogų daugiau apmokestinti vien todėl, kad jis daugiau uždirba - galbūt labiau stengiasi, gal dirba ne viename darbe ir t.t.

Negana to, nuo sausio mokesčių sistema jau ir taip yra progresinė. Žmonėms, kurių mėnesio pajamos neviršija 380 eurų, taikomas 310 eurų siekiantis NPD (nuo šios sumos mokesčiai visai nemokami). Jei gyventojo pajamos viršija 380 eurų, NPD mažinamas - kiekvienam 100 eurų papildomų pajamų taikomas 50 eurų mažesnis NPD, o uždirbantiems 1000 eurų ir daugiau NPD iš viso nebetaikomas.

Parengta pagal  dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder