Virginija Baltraitienė: nesitikėjome, kad iš karto po pirmo susitikimo skirs pinigų

Virginija Baltraitienė: nesitikėjome, kad iš karto po pirmo susitikimo skirs pinigų

Prie Lietuvos pieno sektoriaus problemų bus grįžtama rugsėjo 7 dieną vyksiančioje Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio reikalų taryboje, sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Pasak jos, tuomet ir turėtų paaiškėti, kokia parama teks Lietuvai.

Pirmadienį Premjeras Algirdas Butkevičius ir žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė Briuselyje buvo susitikę su žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaru Filu Hoganu (Phil Hogan). Vyriausybė iš Europos Komisijos (EK) prašo 50 mln. eurų 2015 metais pieno gamintojų patirtiems nuostoliams kompensuoti - 32 mln. eurų praradimams nuo sausio iki rugpjūčio ir dar 18 mln. eurų nuostoliams, kurie atsiras iki 2016 m. pradžios, jei pieno supirkimo kainos neaugs.

Žemės ūkio ministrė šio susitikimo nepavadino derybomis.

"Kartu su Premjeru dalyvaudami pateikėme tą situaciją, su kuria dabar susidūrė mūsų žemės ūkis ir konkrečiai - pieno sektorius. Pateikėme ne tik taip politiškai ar kaip, bet iš tikrųjų pagrįstą skaičiais situaciją, struktūrą, kokia yra pas mus pieno ūkyje. Komisaras labai gerai įvertino tai, kad dalyvavo Premjeras, tarp kitko, labai gerai įvertino, kad mes turime tokį įstatymą, labai daug kalbėjo apie vadinamąjį pieno įstatymą, kuris nereguliuoja kainų, bet reglamentuoja santykius. Iš tikrųjų aptarėme tą situaciją, kad pas mus yra labai daug smulkių ūkių, labai daug pieno gamintojų ir kad tie smulkūs ūkiai nėra pajėgūs konkuruoti su stambiais", - antradienį interviu "Žinių radijui" sakė ministrė.

V. Baltraitienė tikino iš F. Hogano išgirdusi, kad šią ir kitą savaitę vyks susitikimai su kitų valstybių žemės ūkio ministrais, biudžeto komisare, o rugsėjo 7 dieną skubiai šaukiamoje neeilinėje ES žemės ūkio reikalų taryboje pateiks savo viziją.

"Tikėtis iš karto, kad po pirmo susitikimo pasakys, jog tikrai mes jums skirsime pinigus, mes to ir nesitikėjome. (...) Tą, ką mes turime, tuos 32 mln. - esame paskaičiavę, ką mūsų pienininkai prarado, lyginant su ES vidurkiu, kitomis valstybėmis. Ir mes pasakėme, kad pasiryžę tokią pat dalį, kokią skirs Komisija, kofinansuoti taip, kaip ir buvo pirmą kartą - per pusę: 14 mln. skyrė Komisija, 14 mln. eurų skyrė Lietuvos valstybė iš savo biudžeto. Tą patį patvirtino ir Premjeras, tad laukiame sprendimo rugsėjo 7 dieną", - kalbėjo Lietuvos žemės ūkio ministrė.

V. Baltraitienės teigimu, Lietuvos prekybininkai taip pat nesutinka pasirašyti memorandumo dėl numatomo antkainio ribojimo.

"Mes tos trys šalys esame linkusios pasirašyti, šiek tiek sudėtingiau, kai tas dialogas nevyksta su prekybininkais. (...)Tai, kas numatyta tame susitarime, kuris galiotų iki Naujųjų metų, jie sakė, kad tokio nesirašys. Mes informavome Premjerą ir manome, kad su prekybininkais turi šnekėti jau Vyriausybė", - teigė V. Baltraitienė.

Memorandumą valdžia planavo pasirašyti su pieno perdirbėjais, gamintojais bei prekybininkais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder