Visagino AE: pradėtos derybos su Europos Komisija dėl Euratomo paskolos

Visagino AE: pradėtos derybos su Europos Komisija dėl Euratomo paskolos

Naujos atominės elektrinės projektą vykdanti bendrovė "Visagino atominė elektrinė" pradėjo derybas su Europos Komisija (EK) dėl Europos atominės energijos bendrijos - Euratomo - paskolos.

EK, vadovaudamasi Euratomo sutartimi, birželį pateikė teigiamą nuomonę dėl Visagino AE projekto. Bendrovės generalinio direktoriaus Rimanto Vaitkaus teigimu, tai Lietuvai suteikė galimybę projekto finansavimui pasinaudoti Europos Sąjungos finansavimo instrumentais.

"EK teigiama nuomonė patvirtina Visagino AE projekto gerą parengimo lygį. Tai suteikia mums galimybę tartis dėl finansavimo palankiomis sąlygomis. Iš EK ką tik gavome patvirtinimą dėl derybų bei kvietimą pradėti konsultacijas dėl Euratomo paskolos", - sakė jis.

ELTA primena, kad birželio 21 d. Seimas po balsavimo priėmė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektą ir pasisakė už koncesijos sutartį su strateginiu investuotoju "Hitachi", taip uždegdamas žalią šviesą Visagino AE projekto vykdymui, tačiau pirmadienį parlamentarai balsavo, jog šių metų spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais Lietuvoje vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje.

Visagino AE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Numatoma, kad "Hitachi" priklausys 20 proc. Visagino AE akcijų. Latvijai teks taip pat 20 proc. akcijų, Estijai - 22 proc., Lietuvai - 38 proc.

Prognozuojama, kad statant Visagino AE Lietuvos įmonės gali sulaukti užsakymų, kurių vertė siektų iki 5 mlrd. litų, planuojama sukurti apie 6 tūkst. naujų darbo vietų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder