Vitas Vasiliauskas: euras nėra tikslas

Vitas Vasiliauskas: euras nėra tikslas

Pareigas pradedantis eiti naujasis Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, žadėjęs užtikrinti griežtą komercinių bankų kontrolę, tvirtina, jog pirmiausia derėtų atlikti tinkamą praeities klaidų analizę, kad ekonomikos nuosmukį sukėlę padariniai nebebūtų pakartoti, o tada siekti užtikrinti tvarų, o ne sprogstamąjį ekonomikos augimą.

"Dabar svarbiausia yra atitikti euro kriterijus, nes pats euras, kaip toks, jis nėra tikslas. Tiesiog buvimas euro zonoje reiškia, kad valstybė vykdo atsakingą ir tvarią ekonominę politiką, o tai ir yra svarbiausia", - pirmadienį pristatymo Lietuvos banko tarnautojams metu kalbėjo V. Vasiliauskas.

Jo teigimu, dabar jau pakankamai paprasta kalbėti apie tai, ką buvo galima padaryti kitaip, kad būtų išvengta ekonomikos krizės, tačiau jau ir šiandien matyti finansinės sistemos atsigavimo ženklų, tad svarbiausia - nebekartoti praeities klaidų.

"Tai tas pats iki 2008 m. trukęs skolinimasis, toks labai didžiulis ir agresyvus, bei 2008 m. pabaigoje - visiškas skolinimosi "kranelio" užsukimas. Tikslas visų yra ne sprogstamasis, o tvarus ekonomikos augimas. Į tai ir reikėtų orientuotis. Dabar nerimo finansų sistemoje nėra, nes Lietuva skirtingai nuo kitų valstybių neprašo finansinės pagalbos, bankų sistema tvarkinga, neturime nė vieno "kritusio" banko, kas buvo atsitikę kitose valstybėse. Nerimo kažkokio tikrai nėra, o ateities darbų, tai, be abejonės, jų yra", - sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko tarnautojams naująjį valdybos pirmininką pristačiusi Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pabrėžė, jog Seimo vieningas sprendimas patvirtinti V. Vasiliausko kandidatūrą į šias pareigas rodo, kad jam yra pareikštas didelis pasitikėjimas.

"V. Vasiliauskas yra visiems vienodai teisingas ir nepolitizuotas. Ir aš manau, kad jokios politinės srovės ar skersvėjai neišmuštų jo iš vėžių. Tai dalykiškas ir konkretus žmogus. Manau, kad šiomis savybėmis jis tikrai galės naudotis Lietuvos banke", - tardama sveikinimo žodį sakė Seimo Pirmininkė.

I. Degutienė naujajam Lietuvos banko vadovui taip pat įteikė Lietuvos Respublikos Konstituciją, pažymėdama, jog gyventojai pernelyg mažai ją skaito ir yra nepakankamai susipažinę su pagrindiniu šalies įstatymu, nors visi pagrindiniai aspektai telpa būtent Konstitucijoje.

Įgaliojimus bei Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimus V. Vasiliauskui įteikė šalies vadovės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

Sprendimą skirti V. Vasiliauską Lietuvos banko valdybos pirmininku nuo balandžio 16 d. Seimas priėmė šių metų kovo 24 d.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai. Kadencijų skaičius neribojamas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder