Vyriausybė nutyli realią padėtį Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose

Vyriausybė nutyli realią padėtį Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose

Lietuvos elektrinė Elektrėnuose pigesnės elektros energijos negamins, todėl Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) siūlymas perskirstyti kvotas, jas didinant termofikacinėms elektrinėms – vis dar aktualus. Tvirtindamas priešingai, premjeras Andrius Kubilius klysta.

„A.Kubilius teigia, kad prieš kelerius metus šilumos tiekėjų pasiūlymas būtų suveikęs. Malonu girdėti, kad premjeras pripažįsta šilumininkų pasiūlymo racionalumą, tad kodėl Vyriausybė šio sprendimo neįgyvendino anksčiau? Taip pat kyla klausimas, kodėl Vyriausybė nežino, kad Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose šiai dienai niekas nepakitę? Elektrėnuose šiuo metu nėra galimybės gaminti pigesnės elektros energijos, tačiau tiesa išlįs tik metų pabaigoje, kuomet Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija tvirtins elektros energijos kainą. Tai labai patogu šiai Vyriausybei – jos įgaliojimai jau bus pasibaigę ir už sprendimus nereikės atsakyti. Vartotojai, kaip visada, liks nukentėjusiųjų vietoje“, - sakė LŠTA tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

A.Janukonis priminė, kad LŠTA pasiūlymą taupyti Lietuvos gyventojų pinigus perskirstant elektros energijos gamybos kvotas pateikė dar 2009 metais, tačiau tuomet valdantieji pasiūlymą atmetė remdamiesi tais pačiais argumentais, kaip ir dabar.

Ateinantiems 2013 metams Energetikos ministerija Lietuvos elektrinei siūlo palikti tas pačias elektros energijos gamybos kvotas. Tai reiškia, kad senų ir naujų blokų darbo santykis išliks toks pats.

Pasak A.Janukonio, Elektrėnai yra puikus pavyzdys, kaip eilė neteisingų investicinių sprendimų įsuka lėšų švaistymo smagratį. Artimiausiu metu paaiškės tikrosios investicijų į Lietuvos elektrinę apimtys ir visuomenė nustebs sužinojusi, kad išlaidos išaugo keliais šimtais milijonų litų.

„Ateis laikas, kai reikės pateisinti investicijas į dujų terminalą. Garantuoju, kad tada irgi bus tvirtinama, kad neverta investuoti į termofikacinių elektrinių pervedimą prie vietinio biokuro, nes neva jau yra pigesnės dujos iš terminalo“, - tvirtino A.Janukonis.

LŠTA tarybos pirmininkas neslėpė, kad Vyriausybės veiksmai nekelia nuostabos. Klaidingą, valstybei žalingą dujų protegavimo politiką valdantieji seniai dangsto aitrindami šilumos kainų klausimą ir kurdami nesamus priešus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder