Žadama meno kūrėjus socialiai remti ir kūrybinių prastovų metu

Žadama meno kūrėjus socialiai remti ir kūrybinių prastovų metu

Kultūros ministerija parengta Meno kūrėjų socialinės apsaugos programa siekiama padėti mažas ir nereguliarias pajamas gaunantiems profesionalaus meno kūrėjams, taip pat kūrybines prastovas patiriantiems meno kūrėjams susimokėti valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

Programos projekte kūrybine prastova vadinamas laikotarpis, kai darbingo amžiaus meno kūrėjas laikinai, dėl nuo jo nepriklausančių objektyvių priežasčių, neturi sąlygų meno kūrybai ir (ar) jos rezultatų sklaidai ir neturi pajamų iš kūrybinės ar kitos veiklos.

Kūrybinės prastovos išmoka - tai Vyriausybės patvirtintos minimalios mėnesinės algos dydžio išmoka (šiuo metu 800 Lt), Vyriausybės nustatyta tvarka mokama meno kūrėjui iš minėtos programos lėšų.

Praėjusiais metais Seimas priėmė Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų statuso įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriame numatoma pagal Meno kūrėjo socialinės apsaugos programą į specialų fondą iš valstybės biudžeto skirti 1 mln. litų meno kūrėjų socialinei apsaugai, tačiau esant būtinybei valstybės biudžeto lėšų poreikis programai įgyvendinti gali būti tikslinamas, o papildomas valstybės biudžeto lėšas programai įgyvendinti skiria Vyriausybė.

Kultūros ministerija kaupia duomenis apie meno kūrėjus ir darbingo amžiaus meno kūrėjų pajamas. Iki 2010 metų pabaigos Meno kūrėjų ir meno kūrėjų organizacijų kompiuterizuotoje informacinėje sistemoje yra įregistruota 3 tūkst. 815 meno kūrėjų, iš jų apie 70 proc. yra darbingo amžiaus. Lietuvos meno kūrėjų organizacijų duomenimis, apie 20 proc. darbingo amžiaus meno kūrėjų pajamas gauna tik pagal autorines sutartis ar atlikėjo intelektinių paslaugų sutartis.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos duomenimis, meno kūrėjai pajamas gauna dirbdami pagal darbo sutartis ar vykdydami savarankišką veiklą. Apie 20 proc. meno kūrėjų gauna mažesnes pajamas nei Vyriausybės nustatyta minimali mėnesinė alga. Teigiama, kad skirtingai nuo kitų specialybių asmenų, kuriems darbo sutartys užtikrina pastovias pajamas ir socialines garantijas, meno kūrėjų kūrybinės veiklos specifika bei pagal autorines sutartis ir atlikėjo intelektinių paslaugų sutartis gaunamos nereguliarios pajamos neužtikrina meno kūrėjams valstybinio socialinio draudimo ir pastovaus privalomojo sveikatos draudimo.

Jeigu meno kūrėjas neturi autorinės kūrinio užsakymo sutarties ar kaip atlikėjas nedalyvauja scenos meno veikloje, jis laikinai yra kūrybinėje prastovoje, tačiau skirtingai nuo asmenų, turinčių darbo santykius, jis neturi teisės į nedarbo draudimo išmoką. Įgyvendinant programą, meno kūrėjams būtų suteiktas socialinio saugumo ir orumo jausmas bei galimybė kurti.

Pagal atliktas menininkų socialinės apsaugos Europos Sąjungoje, ES valstybėse narėse, palyginti su kitomis profesijomis, kūrybinių profesijų atstovų pajamos yra 30 proc. mažesnės, todėl ES valstybės narės yra sukūrusios kūrybinių profesijų atstovams paramos sistemas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder