Ekspertai: mažmeninės prekybos sektoriaus atlyginimai sparčiai vejasi bendrą rinką

Ekspertai: mažmeninės prekybos sektoriaus atlyginimai sparčiai vejasi bendrą rinką

Kelis metus iš eilės Lietuvoje nuosekliai augant darbuotojų atlyginimams, vieną išsparčiausių darbo užmokesčio kilimų pastebi mažmeninės prekybos sektoriaus darbuotojai, ypač kategorijoje, kurios pagrindą sudaro parduotuvių bei sandėlių personalas. Ekspertai pasakoja, kad paskutinius trejus metus greičiau augančius sektoriaus atlyginimus lėmė ne tik didžiulė konkurencija, bet ir noras sumažinti darbuotojų kaitą. Prekybos tinklų atstovai pažymi, kad norint išsilaikyti kovoje dėl darbuotojų, sąžiningo ir oraus darbo užmokesčio užtikrinimui būtina skirti papildomą dėmesį.

Kasmet Lietuvos atlyginimų rinką tiriančios konsultacijų bendrovės „Korn Ferry“ vyr. konsultantės Loretos Bitės teigimu, bendras šalies rinkos bazinių atlyginimų augimas pernai buvo įgavęs pagreitį ir pasiekė 5 proc. per metus. Anot jos, šiemet stebimas nedidelis sulėtėjimas – vidutiniškai darbo užmokestis Lietuvoje kilo 4,6 proc.

Mažmeninės prekybos sektorius vejasi bendrą rinką

Pasak L. Bitės, atlyginimo pokyčiai skirtingoms darbuotojų kategorijoms ar individualiems darbuotojams gali skirtis nuo bendrų tendencijų–paskutiniais metais labiausiai augo žemesniųjų kategorijų darbuotojų – darbininkų ir jaunesniųjų specialistų –atlyginimai. Mažmeninės prekybos segmente dažniausiai tai yra kasininkai ir salės bei sandėlių darbuotojai.

 

Jos teigimu, lyginant bazinius atlyginimus, mažmeninės prekybos sektorius pastaruosius trejus metus greitai vejasi bendros rinkos medianą, po du procentus per metus sumažindamas atskirtį, ir šiuo metu atsilieka 8 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio Lietuvoje. Pasak ekspertės, atlyginimai taip sparčiai kyla dėl kėlių pagrindinių priežasčių.

„Visi šio sektoriaus žaidėjai turi tam tikrų plėtros planų, tačiau tuo pat metu jie susiduria su itin stipria konkurencija ne tik savo sektoriaus viduje, bet ir konkuruoja dėl darbuotojų su kitais sektoriais“, – atskleidžia „Korn Ferry“ vyr. konsultantė.

Anot jos, dažnesnis ir didesnis atlyginimo kėlimas taip pat yra viena iš klasikinių darbuotojų kaitos mažinimo priemonių. Panašu, kad mažmeninės prekybos sektoriaus atžvilgiu, ji yra veiksminga, nes šiame sektoriuje darbuotojų kaita per metus sumažėjo 3 procentiniais punktais – nuo 39 proc. iki 36 proc.       

Darbdavio konkurencingumą lemia ir kiti kriterijai

L. Bitė pratęsia, kad atlyginimas šioje konkurencinėje kovoje turi labai svarbų vaidmenį, sprendžiant, kur galiausiai dirbs kandidatas: „Mažmeninės prekybos įmonėse didžiąją dalį darbuotojų sudaro darbininkų ir jaunesniųjų specialistų kategorija. Tai reiškia, kad šių darbuotojų žinios ir gebėjimai yra lengvai adaptuojami beveik bet kokiam panašaus pobūdžio darbui ir tampa pagrindu tolimesnei karjerai.“

Pašnekovė pažymi, kad atlyginimo svarba siekiant pritraukti darbuotoją didele dalimi priklauso nuo darbuotojo kategorijos ar jo pareigybių lygmens.

„Kuo mažesnė nominali galimo atlyginimo suma, tuo didesnę įtaką algos skirtumas  daro darbuotojo apsisprendimui, lyginančiam skirtingus pasiūlymus. Kalbant apie aukštesnio lygmens pareigybes – patyrusius specialistus, ekspertus ir vadovus, faktas, kad vien įspūdingas atlyginimas nenusveria svarstyklių į darbdavio pusę. Ir nors tokie aspektai kaip organizacijos kultūra, vertybės, darbo turinys, procesų aiškumas, mokymosi ir karjeros galimybės, darbdavio žinomumas ir reputacija yra svarbūs visiems kandidatams, į aukštesnes pareigas kandidatuojantiems asmenims jie reikš vis daugiau“, – teigia „Korn Ferry“ vyr. konsultantė.

 

Konkurencingiausio atlygio užtikrinimui deda papildomas pastangas

„Lidl Lietuva“ personalo vadovė Sandra Savickienė, kalbėdama apie gerąsias verslo praktikas, pasakoja, kad įmonė nuolat atsižvelgia į pragyvenimo lygį šalyje ir situaciją darbo rinkoje bei savo darbuotojams atlyginimus kelia net ir nepriklausomai nuo jų rezultatų.

„Skirdami papildomą dėmesį darbuotojų atlygiui, iš anksto galime numatyti reikalingus veiksmus tam, kad išliktume tarp didžiausią darbo užmokestį rinkoje siūlančių įmonių. Pavyzdžiui, dar pavasarį padidinome visų „Lidl“ parduotuvių komandos narių atlyginimus iki 10 proc. nepriklausomai nuo to, ar darbuotojas užima pardavėjo, asistento, parduotuvės vadovo pavaduotojo ar vadovo pareigas. Tokie sprendimai leidžia išlaikyti konkurencingiausią vidutinį darbo užmokestį rinkoje, kuris, naujausiais „Rekvizitai.lt“ rugsėjo mėnesio duomenimis, siekia 1568,07 eurų“, – sako S. Savickienė.

Pritraukti darbuotojus padeda aiški atlyginimų sistema

„Lidl Lietuva“ personalo vadovė priduria, kad darbo užmokestis yra vienas pagrindinių faktorių, lemiančių kandidato pasirinkimą ne tik kuriame sektoriuje, bet ir kokiame prekybos tinkle jis dirbs, todėl savo atlyginimų sistemai skiria didžiulį dėmesį.

„Vos įsidarbinus, mūsų parduotuvių ir sandėlio darbuotojų sutartyse yra numatomos keturios pakopos, t.y. iš anksto numatyti atlyginimo kilimo lygiai keturiems metams į priekį. Tai reiškia, kad darbuotojai gali būti garantuoti, jog kasmet jų darbo užmokestis augs“, – sako S. Savickienė.

 

Jos teigimu, organizacijoje taip pat veikia Talentų valdymo procesas, kurio metu yra vertinami darbuotojo įgūdžiai, motyvacija ir potencialas: „Pasiekus gerų darbo rezultatų, atsidėkojame darbuotojui ne tik žodžiu, bet ir veiksmais – jis kyla karjeros laiptais, o tuo pat metu didėja ir jo darbo užmokestis. Iš viso per šiuos metus pareigose pakilo jau beveik 10 proc. visų „Lidl Lietuva“ darbuotojų.“

Konkurencijai neslopstant, atlyginimai turėtų augti ir toliau

Nors mažmeninės prekybos veiklos modeliai keičiasi, o tam įtakos turi ir koronaviruso pandemija, tačiau, L. Bitės teigimu, kol šiam sektoriui reikės užtikrinti didelį darbuotojų skaičiaus pritraukimą ir išlaikymą, atlyginimai ir toliau turėtų vytis rinką.

„Visi mažmeninės prekybos segmento žaidėjai ir toliau „žvejos“ toje pačioje talentų jūroje kaip ir kitos įmonės, kurioms būdinga didesnė darbuotojų kaita, tad tikėtina, jog atlyginimai šiame sektoriuje augs ir toliau. Tuo pat metu, jei rinka nebešuoliuos į priekį tokiu greičiu kaip keliais pastaraisiais metais, patiems nemažinant tempo ją pasivyti bus lengviau“, – teigia ekspertė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder