Litui taria paskutinį "sudie"

Litui taria paskutinį "sudie"

Nuo liepos 1-osios paslaugų teikėjams ir prekybininkams nebeliks prievolės kainas skelbti ir litais. Dalis "Vakarų ekspreso" kalbintų pardavėjų, ypač smulkieji, tvirtino, kad žmonės prie euro priprato, tad atšaukus kainų skelbimą abiem valiutom nuo jų etikečių prekės vertė litais dings jau visai netrukus. Pereinamąjį laikotarpį numato tik didieji prekybininkai.

Dauguma apklaustų žmonių taip pat aiškino, jog numatytas laikas naikinti "dvigubas" kainas yra tinkamas ir informacijos senąja valiuta nepasiges. Sudėtingiau yra tik senyvo amžiaus žmonėms, kurie vis dar vargsta eurais skaičiuodami savo menkas pajamas ir išlaidas.

Turguje nebeskelbs

Turguje bulvėmis ir kitomis daržovėmis prekiaujanti Milda Kulešienė "Vakarų ekspresui" aiškino, kad pardavėjai prie eurų įprato ir galvos nebesuka.

"Yra žmonių, kurie dar vargsta, ypač vyresnio amžiaus, bet kainas į litus verčiančių lieka vis mažiau", - šnekėjo M. Kulešienė, tvirtinusi, jog nebelikus prievolės kainas skelbti abiem valiutom to ir nebedarys. Esą žmonės patys daugiau mažiau prekių vertę jau supranta.

Taip pat daržovėmis prekiaujanti Danutė Puplauskienė patvirtino, jog su eurais vis dar vargsta senjorai. Ji itin džiaugiasi tuo, kad kainų nebereikės skelbti litais.

"Mes labai nepatenkinti ta taisykle. Parduotuvėse atrodo, jog nori tik apgauti: taip susukama, priklijuojama akcijų lipdukų, rodomos kelios kainos, kad nebesupranti, kas ir kaip", - teigė pardavėja, patikinusi, jog prie jos parduodamų prekių kainų litais po liepos 1-osios tikrai neliks.

Šalia turgaus įvairiais niekučiais prekiavusi Birutė Vaitkuvienė pasakojo, jog kainas į litus paversti daugiausia prašo vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės.

"Matyt, žmonės dar neišmoko. Jiems taip lengviau suprasti kainą", - aiškino prekybininkė, pridūrusi, jog pas ją kainos ant dėžučių su prekėmis litais liks užrašytos ir po liepos - iki tol, kol nepakeis dėžučių naujomis.

Mėsos prekybininkas iš Kretingos Antanas Petrikas pasakojo, jog žmonės esą jau besąlygiškai priprato prie euro, tad ir jis kainų litais nuo liepos taip pat neberodys.

"Nei mintyse, nei matant nebeskaičiuoja. Aišku, retkarčiais pasitaiko, to iš atminties neištrinsi. Žmonės labai greitai pripranta ir atpranta", - pastebėjimais dalijosi prekeivis.

Anot kretingiškio, prekeiviai pastebi, jog žmonės pradėjo mažiau pirkti: esą seniau gaudavę 800 litų dabar gauna 250 eurų, todėl dėl pasikeitusių skaičių pirkėjai vis dar linkę taupyti.

Skundžiasi kainomis

Kaimo parduotuvių darbuotojai į paskutinį atsisveikinimą su litu žiūri ramiai.

"Žmonėms vienodai. Vieni jau priprato, kitiems kiek sunkiau - pensininkai vis dar skaičiuoja litais", - tvirtino Dauparų parduotuvės pardavėja Vilma.

Po liepos 1-osios parduotuvėje kainų litais nebeliks - Vilma žada nuplėšti lipdukus. Esą žmonės priprato, o kainą litais pasakys nebent paprašyta, nors tokių prašymų pasitaiko retai - žmonės nesukdami galvos nusiperka, ko reikia, ir išeina.

Tilvikų kaimo (Plungės raj.) parduotuvėlės pardavėja Violeta Vaitkienė irgi aiškino, jog žmonės prie naujos valiutos jau įprato.

"Galiu pasakyti tik tiek, kad po euro įvedimo žmonių perkamoji galia stipriai sumažėjo. Žymiai mažiau perka, nes atlyginimai maži, o kainos auga. Pati gaunu prekes ir matau, kad jų savikaina "sukilusi", - pasakojo V. Vaitkienė.

Ji pastebi, jog žmonės kainų litais išvis nebeskaičiuoja ir į užrašus dėmesio nebekreipia.

"Jei užrašų neliks, niekas jų net nepasiges. Tas perskaičiavimas - tik papildomas vargas", - tikino parduotuvės darbuotoja.

O Agluonėnuose veikiančios maisto parduotuvės vadovė Aldona Nausėdienė lito taip greit nesiruošia pamiršti.

"Galvojame, jog kainas litais paliksime ant brangesnių daiktų, o ant smulkmenų rašysime tik eurais", - svarstė vadovė, pridūrusi, jog žmonės nepriprato prie euro, neretai klausia kainos atitikmens litais. Vis dėlto tokių pirkėjų esą pasirodo vis mažiau.

"Žmonės euru visiškai nesidžiaugia. Sukilo kainos, ypač paslaugų. Be to, žmonės ne visada sugeba nustatyti prekių vertę. Ateina, atrodo, kainuoja nedaug, o paskiau piniginėje nebelieka pinigų", - stebėjosi A. Nausėdienė.

Rodys ir toliau

Didieji prekybos centrai nelikus minėtos prievolės elgsis skirtingai.

"Padarėme mūsų pirkėjų apklausą - 65 procentai jų pageidauja, kad kainos dviem valiutomis būtų išlaikomos ilgiau", - aiškino "Rimi" Viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Tad šiame prekybos tinkle kainas litais klientai matys bent iki kitų metų pradžios.

"Norfos" atstovas spaudai Darius Ryliškis aiškino, jog nėra sulaukę pageidavimų iš pirkėjų pratęsti kainų rodymą ir litais. Tad šiame tinkle perėjimas prie kainų nurodymo viena valiuta vyks palaipsniui - nuo liepos, kai keisis tam tikrų prekių kainos, naujose etiketėse sumos bus nurodytos tik eurais. Esą šitaip pamažu bus pereita prie visų kainų nurodymo tik eurais.

"Manau, kad kuo pirkėjai greičiau apsipras skaičiuoti tik eurais, tuo bus geriau jiems patiems. Nėra gerai, kai viskas susidvejinę. Reikia pratintis prie tokios tikrovės, kokioje iš tiesų ir gyvename", - tikino D. Ryliškis.

Prekybos tinklo "Maxima" atstovė Renata Saulytė aiškino, jog etiketės bus keičiamos etapais.

"Pirmiausia keisime etiketes tų prekių, kurioms taikomos nuolaidos ir akcijos", - aiškino R. Saulytė.

Etiketėse kainų su litais "Maximoje" turėtų nebelikti iki kitų metų pradžios.

"Galvojame, kad etikečių keitimas etapais bus priimtinesnis ir mūsų klientams, ypač mažesnių miestelių, kurie, kaip rodo mūsų patirtis, labiau linkę prie naujovių prisitaikyti pamažu. Kol kas dar mūsų darbuotojai gana dažnai susiduria su atvejais, kai pirkėjai kainas dar konvertuoja į litus ar tikslinasi, kiek tai būtų litais. Taigi, etiketės, kuriose kaina nurodoma dviem valiutomis, jiems vis dar aktualios. Tačiau tokių atvejų pamažu mažėja", - sakė R. Saulytė.

Pavasarį atlikta "Maxima" apklausa parodė, jog beveik 58 proc. pirkėjų prie euro priprato ir tik retkarčiais paskaičiuoja litais. 30 proc. respondentų kainas vis dar konvertavo į litus.

Prekybos tinklo "IKI" atstovas Andrius Petraitis aiškino, jog kainos abiem valiutomis etiketėse bus nurodomos visą liepą.

"Tolimesnį sprendimą lems pirkėjų poreikiai. Kaip jiems patogiau, taip ir darysime. Jeigu matysime, jog mūsų pirkėjams vis dar patogiau kainas matyti ir litais, pratęsime kainų ženklinimą dviem valiutomis ilgiau", - sakė tinklo atstovas.

Statistika

Gegužę iš 100 Statistikos departamento stebimų pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 45 kainos padidėjo, 37 - sumažėjo, 18 - nepasikeitė. Gegužę, palyginti su balandžiu, stebėti dideli daržovių ir vaisių kainų pokyčiai: morkos pabrango 51,8 proc., svogūnai - 50, vėlyvieji baltagūžiai kopūstai - 26,1, obuoliai - 19,4, rauginti kopūstai - 8,5, pomidorai - 3,1 proc., o atpigo ankstyvieji baltagūžiai kopūstai - 19,7 proc., bananai - 2,1 proc. Statistikai sako, kad pastaruoju metu stebima paslaugų kainų didėjimo tendencija.
Valstybinė vartotojų apsaugos tarnyba ir kitos priežiūros institucijos gegužę atliko 4 012 patikrinimus ir nustatė 100 pažeidimų - 2,49 proc. nuo visų atliktų patikrinimų. Tai - mažiausias pažeidimų skaičius per visą dvejopo kainų nurodymo stebėsenos laikotarpį. Iš gegužę nustatytų pažeidimų daugiausia sudarė atvejai, kai kainos nebuvo nurodytos dviem valiutomis - 55 proc. (panašūs duomenys buvo nustatomi ir sausio - balandžio mėnesiais) ir kainos į eurus buvo perskaičiuotos ne pagal nustatytą neatšaukiamą lito ir euro kursą - 23 proc. Pažeidimai, kai kainos buvo suapvalintos ne pagal teisės aktų reikalavimus sudarė 18 proc., o 4 proc. pažeidėjų kainas nurodė neaiškiai ir klaidinančiai.
Daugiausia pažeidimų nustatyta Vilniaus (46,53 proc.), Šiaulių (13,86 proc.) ir Klaipėdos (12,87 proc.) apskrityse, mažiausiai - Utenos (0,99 proc.) ir Alytaus (1,98 proc.) apskrityse.

Apklausa

Ingrida JANKAUSKYTĖ-RUMŠIENĖ
Prie euro pripratau. Euru teko naudotis ir gyvenant užsienyje. Dažniausiai skaičiuoju nauja valiuta, bet kartais žvilgteliu ir į kainą litais, nes jaučiu, jog kainos yra sukilusios. Ypač turguose. Dėl manęs gali ir neberodyti abiejų kainų, bet dėl senų žmonių jos dar galėtų likti. Pavyzdžiui, mano močiutė visą laiką kainas dar pasiverčia į litus.
Feliksas RUZGAILA
Laisvai pripratau. Iš pradžių buvo sunkoka, bet dabar jau smulkmena, tik centus skaičiuojant pavargstu. Nei turguje, nei parduotuvėje į litus nebežiūriu ir man tas pats, kaip bus nurodyta. Juk litų kišenėje vis tiek nebėra.
Laima (fotografuotis atsisakė)
Pripratome, naudojamės. Parduotuvėse visada eurais skaičiuoju ir jokių problemų nuo pat pradžių neturėjau. Juk tam ruošėmės, nebuvo viskas staigiai pakeista. Dėl manęs rašymo abiem valiutom gali ir nepratęsti, bet yra daugybė žmonių, kuriems to vis dar reikia.
Irena ir Vladas JOGAUDAI
Daugiau vis tiek į litus verčiame. Tų eurų mums labai trūksta, nes kainos auga ir tai labai jaučiame. Sako, kad tas pats, bet man su litu visko užtekdavo, o kai eini apsipirkti su eurais, atrodo perki už tiek pat, bet išeini su vienu maišeliu, nors seniau išeidavome su dviem. Dėl kainų rodymo abiem valiutomis nesukame galvos - euras jau yra, o jei versime, dėl to jo nepadaugės.
Nijolė (fotografuotis atsisakė)
Seniai nereikėjo rodyti. Aš tik eurais skaičiuoju ir nuo pat pradžių įpratau. Jokio patogumo tas rodymas litais neprideda ir niekas nuo to nesikeičia.
Haroldas (fotografuotis atsisakė)
Kainas dar žiūriu litais, bet man atrodo, jog gal ir nebereikėtų taip jų rodyti, nes matydami litus taip ir nepriprantame skaičiuoti eurais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder