Nelegalaus alkoholio pardavimo lyderiai – pasienio rajonai

Nelegalaus alkoholio pardavimo lyderiai – pasienio rajonai

Didžiausia prekyba nelegaliu alkoholiu – šalies regionuose ir pasienio rajonuose. Kaip teigia „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys, pavyzdžiui, vienas nelegalaus alkoholio taškas Marijampolės apskrityje tenka 750 žmonių, Alytaus apskrityje – 1000 gyventojų.  

„Kylant akcizams ir augant kainoms, toliau didėja ir šešėlis. Per šiuos metus nelegalių alkoholio prekybos taškų skaičius išaugo 7 proc. – šiuo metu „Lietuva be šešėlio“ puslapyje pažymėtas 2441 nelegalaus alkoholio prekybos taškas“, – atkreipia dėmesį K. Kupšys.

Nelegali prekyba alkoholiu Lietuvoje toliau auga

Naujausiais „Lietuva be šešėlio“ duomenimis, nuo šių metų pradžios buvo užregistruotas 161 naujas nelegalaus alkoholio prekybos taškas.

„Matome augantį nelegalių prekybos taškų skaičių – tai rodo, jog didėjant alkoholio ir tabako gaminių kainoms, žmonės vis dažniau ieško pigesnių alternatyvų – perka kontrabandines cigaretes, vartoja nelegalų alkoholį“, – sako K. Kupšys.

Per 2019-ųjų sausį-lapkritį nelegalios prekybos alkoholiu taškų skaičius išaugo 7 proc. Šiais metais padidinus akcizus stipriam alkoholiui, daugiausiai naujų taškų buvo užregistruota Vilniaus (42) ir Kauno (29) apskrityse. Mažiausiai taškų – Tauragės apskrityje (4 nauji taškai).

Didžiausiais poreikis alkoholiui – Alytaus ir Marijampolės apskrityse

„Nepaisant to, kad Vilnius akivaizdžiai pirmauja nelegalių alkoholio prekybos taškų kiekiu, nerimą labiau kelia situacija mažesniuose Lietuvos miestuose. Čia išsiskiria Alytaus ir Marijampolės apskritys. Pavyzdžiui, Alytaus apskrityje vienas naujas taškas tenka maždaug 7500 gyventojams. Palyginimui –vienas naujas taškas tenka 53 tūkst. Vilniaus apskrities gyventojų, iš viso čia gyvena virš 800 tūkst. žmonių“, – teigia K. Kupšys.

Šiais metais Alytaus apskrityje užregistruota 18 nelegalaus alkoholio prekybos naujų taškų, o Marijampolės – 16. Aukštas šešėlio lygis išlieka taip pat Telšiuose (10 naujų taškų) ir Tauragėje (4 nauji taškai).

Į nelegalios prekybos stabdymą įsitraukia ir savivaldybių gyventojai

Per visą „Lietuva be šešėlio“ veiklos laikotarpį policija uždarė 739 nelegalios prekybos alkoholiu taškus. Iš jų daugiausiai – Kauno miesto savivaldybėje (62 nelegalūs taškai). Šiais metais uždaryta 13 nelegalios prekybos alkoholiu taškų, o tai sudaro tik 9 proc. visų šiais metais užregistruotų taškų.

„Lietuva be šešėlio“ vadovas K. Kupšys džiaugiasi, kad piliečiai nelegalią prekybą laiko rimta problema ir atsakingai į tai reaguoja: „Tai, kad nuo mūsų veiklos pradžios, gavome jau 6834 pranešimus apie nelegaliai veikiančius taškus, rodo, kad Lietuvos gyventojai šios problemos nepraleidžia pro akis.“

Dėl išaugusio pranešimų apie nelegalią prekybą alkoholiu, tabako gaminiais ir degalais skaičiaus, suaktyvėjo ir policijos darbas. Vien šiais metais jau buvo uždaryti iš viso 32 taškai, daugiausiai iš jų – Lazdijų rajono savivaldybėje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder