TVF: Nuosmukis ne toks gilus, tačiau krizė dar nesibaigė

TVF: Nuosmukis ne toks gilus, tačiau krizė dar nesibaigė

Vyriausybėms toliau gausiai išlaidaujant, pasaulinis nuosmukis, kurį sukėlė COVID-19, nebus toks gilus, kaip tikėtasi, antradienį sakė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva, tačiau perspėjo, kad krizė dar nesibaigė.

„Šiandien matomos prognozės nėra tokios baisios... jos leidžia šiek tiek pagerinti mūsų 2020 metų pasaulines prognozes“, – sakė ji, kitą savaitę prasidėsiant TVF-Pasaulio banko (PB) rudens susitikimams, kuriuose ir turėtų būti pristatomos atnaujintos prognozės.

Vašingtone įsikūręs skolintojas birželį prognozavo, kad pasaulinis bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet susitrauks 5 procentais, tačiau antrojo ir trečiojo ketvirčio rezultatai buvo geresni, nei prognozuota anksčiau.

K. Georgieva to priežastimi įvardijo „išskirtines politikos priemones, kurios sustiprino pasaulio ekonomiką“. Skaičiuojama, kad namų ūkiams ir bendrovėms visame pasaulyje buvo išmokėta 12 trln. dolerių fiskalinės pagalbos suma.

Tačiau ji perspėjo vyriausybes, kad šios nenutrauktų pagalbos teikimo, kadangi kitų metų prognozės yra apipintos neapibrėžtumų.

Virusui pasiglemžus daugiau nei milijoną gyvybių, „ši nelaimė dar toli gražu nesibaigė. Visos šalys šiuo metu susiduria su tuo, ką pavadinčiau „ilgu pakilimu“ – tai sudėtingas kopimas į viršų, kuris bus ilgas, netolygus ir neapibrėžtas“, sakė K. Georgieva.

Jungtinėse Valstijose ir Europoje nuosmukis buvo skausmingas, tačiau ne toks gilus, kaip skaičiavo ekonomistai, tuo metu Kinijoje stebimas „greitesnis, nei tikėtasi, atsigavimas“.

Tačiau likusiame pasaulyje padėtis yra prasta: „Mažas pajamas gaunančiose valstybėse padariniai yra tokie gilūs, kad susiduriame su „prarastos“ kartos rizika, – sakė ji. – Taip pat esama rizikos, kad ekonomikai ilgalaikių padarinių turės darbo vietų praradimai, bankrotai ir trukdžiai švietime.“

Mažas pajamas gaunančios valstybės neturėjo pakankamai išteklių, kad galėtų paremti darbo vietas ir verslą. Joms taip pat prireiks pagalbos tvarkantis su skolinėmis naštomis ir reikės suteikti dotacijų bei užsiimti jų skolų restruktūrizavimu.

TVF vadovė dabartinę krizę palygino su Antruoju pasauliniu karu, kai lyderiai „blogiausiu įmanomu momentu sukūrė geresnį pasaulį“, ir paragino vyriausybes tęsti paramą darbuotojams tol, kol jos reikės, bei toliau išlaidauti, siekiant sukurti geresnę ir teisingesnę ekonominę sistemą.

„Ten, kur pandemija nesitraukia, būtina palaikyti gyvybės ženklus visoje ekonomikoje, bendrovėse ir darbuotojų gretose, – teigė K. Georgieva. – Pernelyg greitai nutraukus pagalbą, „ilgas pakilimas“ gali tapti staigiu kritimu.“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder