Pirmieji karantino metai Lietuvoje: žmones išlaisvino technologijos

Pirmieji karantino metai Lietuvoje: žmones išlaisvino technologijos

Per vienerius pandemijos metus Lietuvos žmonės ir verslas eksternu išmoko pagrindines skaitmenizacijos pamokas – tai liudija smarkiai išaugęs visų skaitmeninių paslaugų vartojimas, nuo namų ir mobiliojo interneto iki internetinės prekybos ir televizijos. Prognozuojama, kad ir pandemijai atsitraukus nauji įgūdžiai neliks užmiršti, o skaitmeninių paslaugų vartojimas toliau augs.

„Tai buvo tikras nežinomybės metas – niekas nežinojo, ko tikėtis ateityje ir kaip tam pasiruošti. Kai kuriuos iššūkius reikėjo spręsti čia ir dabar, pavyzdžiui, kuo skubiau sudaryti sąlygas žmonėms dirbti iš namų. Mums karantinas ir nuotolinis darbas, mokslas bei verslo skaitmenizavimosi proveržis reiškė viena: dar daugiau kokybės, duomenų, IT paslaugų, TV turinio ir įrangos", – sako „Telia" Privačių klientų vadovas Nortautas Luopas.

Daugiau interneto – visur

IT paslaugų vartojimo pokyčiai išryškėjo jau pirmosiomis karantino dienomis. Dar kovą daugiau nei 40 proc. išaugus tarptautinio interneto srautui, „Telia" skubiai padidino pajėgumus, išplėsdama tarptinklinio interneto pralaidumą 200 gigabitų per sekundę. Į buvusį lygį Lietuvos tarptautinio interneto srautas taip ir negrįžo.

Daugiau interneto žmonėms reikia tiek darbui, tiek laisvalaikiui. Taigi jei iki karantino interneto vartojimas piką pasiekdavo vakarop, tai pastaraisiais metais pikui artimas lygis laikosi nuo pat ryto iki vakaro ir tik naktimis tinklo įranga gauna progą šiek tiek atsipūsti.

Nuotolinis bendravimas, darbas ir mokslai taip pat išaugino mobiliojo interneto srautą: jis „Telia" tinkle per metus padidėjo beveik dvigubai ir praktiškai visas buvo perduotas 4G ryšiu. Beje, mobiliuoju internetu lietuviai vienodai aktyviai naudojosi visus metus, įskaitant vasarą, kuomet suvaržymai buvo švelnesni. Taigi ar namie, ar sodyboje, ar pajūryje – žmonėms mobiliojo interneto reikia visur, ir daug.

Pandemijos metais mobiliaisiais lietuviai ne tik daugiau naršė, bet ir kalbėjo. Minučių skaičius nuo pernai metų kovo iki šių metų vasario pabaigos „Telia" tinkle buvo vidutiniškai 30 proc. didesnis nei ankstesniais metais. „Absoliutus rekordas buvo pasiektas gruodžio mėnesį, kuomet reguliariaus mokėjimo planus turintys privatūs „Telia" klientai prakalbėjo net 182 milijonus minučių – 40 proc. daugiau nei pernai. Be abejo, prie to smarkiai prisidėjo didžiosios metų šventės, kurias taip pat sutikome karantino įkarštyje, taigi daugelis tik telefonu galėjo pasveikinti ir pabendrauti su sau brangiais žmonėmis", – teigia N. Luopas.

Visus metus mažėjo tik mobiliojo interneto vartojimas keliaujant. Buvo mėnesių, kai užsienyje lietuviai išnaršė perpus mažiau duomenų nei ankstesniais metais, vidutiniškai tarptinklinio interneto vartojimas smuko penktadaliu. Panašia proporcija žemyn čiuožė ir keliautojų skambučiai.

Atsinaujino telefonus ir kitą įrangą

Dar vienas pokytis – balso skambučių dalis 2G tinkle per metus sumažėjo iki penktadalio, o aukščiausios kokybės VoLTE skambučių dalis per metus padidėjo bemaž du kartus ir šiuo metu VoLTE jau sudaro beveik pusę visų skambučių. Pasak N. Luopo, tai rodo, kad pastaraisiais metais daug žmonių atsinaujino savo telefonus, dažnu atveju įsigydami brangesnius, naujausias technologijas palaikančius įrenginius.

Tarp populiariausių pernai metų telefonų pateko net trys 5G ryšį palaikantys flagmanai: „iPhone 12", „Samsung Galaxy S21" ir „Xiaomi Mi10T". Pigiausių išmaniųjų, kaip ir mygtukinių telefonų, lietuviai pastaraisiais metais pirko mažiau.

Augo ir kitos įrangos paklausa, pavyzdžiui, kompiuterių per pastaruosius metus parduota 55 proc. daugiau nei užpernai, televizorių – 22 proc. daugiau, o naujas žaidimų konsoles pernai metų pabaigoje pristačiusios „Sony" ir „Microsoft" iki šiol susiduria su sunkumais patenkinti visą paklausą.

Kadangi karantino metu operatorių salonai buvo uždaryti ir tik dalis teikė būtinąsias paslaugas, tiek įrangos, tiek paslaugų pardavimai persikėlė į internetą. Bendrovė skaičiuoja, kad internetu per praėjusius metus buvo aptarnauta du kartus daugiau žmonių nei ankstesniais metais, o pardavimų internetu pajamos augo apie 70 procentų.

Technologijų reikšmė toliau augs

Televizijos žiūrėjimo intensyvumas kito kartu su karantino ribojimais: per pirmąjį ir antrąjį karantiną jis staigiai kilo, o vasarą ir rudens pradžioje buvo mažesnis. Tai lėmė ne tik nevaržomas judėjimas, puikūs orai, bet ir dėl pandemijos nukeltos serialų premjeros bei Holivudo „užsidarymas". Kita vertus, sezoniškumas TV rinkoje jaučiamas kasmet, pastarieji metai tik išryškino skirtumus.

Karantino metais „Telia TV" ypač išaugo vaikams skirto turinio paklausa, nuo įvairiausių animacinių filmų iki serialų, taip pat daug žmonių atrado papildomą turinį siūlančias paslaugas ir platformas – „Kino klubą", HBO, „Go3" ir kitas.

„Gyvenimui apsiribojus keturiomis namų sienomis, žmonėms svarbu ir toliau patogiai dirbti, mokytis, bendrauti bei pramogauti. Tokiomis aplinkybėmis geriausius įrankius tam suteikia technologijos. Mums tai leido būti dar arčiau savo klientų, suprasti jų poreikius ir jais pasirūpinti. Jau dabar akivaizdu, kad gyvenimas pasikeitė ir įveikus pandemiją jis bus kitoks, o technologijos turės dar didesnę reikšmę, nei galėjome pagalvoti prieš metus", – apibendrina N. Luopas.

„Telia" prisidėjo prie kovos su COVID-19 pasekmėmis Lietuvoje – bendra jos finansinė, paslaugų ir įrangos paramos vertė siekė daugiau kaip 400 tūkst. eurų. Parama buvo skirta su koronavirusu kovojantiems medikams, moksleivių kompiuteriams, automatinei skambinimo sistemai informuojančiai apie privalomą saviizoliaciją sukurti, taip pat „Telia" įdiegė ir iki šiol aptarnauja karštąją koronaviruso liniją gyventojams 1808.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder