Už geriausią idėją Social Tech hakatone – 1000 Eur vertės prizas

Už geriausią idėją Social Tech hakatone – 1000 Eur vertės prizas

Spalio 9-10 dienomis Klaipėdoje vyks socialines problemas nagrinėjantis hakatono renginys, kur jaunimas, lydimas teminių sričių ekspertų bei mentorių kurs inovatyvias idėjas, leidžiančias suprasti ir įsijausti į kito žmogaus kūną ir jausmus.

Projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ rengiamas SOCIAL TECH hakatonas „Potyrių laboratorija“ vyks partnerio „Light House“ erdvėse. Dvi dienas jauni žmonės kurs papildytos realybės technologijų, audiovizualinių medijų, hologramų, švieslenčių idėjas siekiant suprasti, su kokiomis problemomis susiduria negalią turintys, kasdien išgyvenantys rasinę, amžiaus, išvaizdos, lyčių, seksualinės orientacijos diskriminaciją bei artimoje aplinkoje smurtą patiriantys asmenys. O už geriausią idėją komanda bus apdovanota 1000 Eur vertės prizu.

Hakatone dalyvauti gali ir visi

Pasak projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ vadovės Gretos Meškauskienės, hakatono tikslas – generuoti inovatyvias idėjas, leidžiančias įsijausti į kito asmens „kailį“. Hakatono dalyviai turės sugalvoti, aprašyti ir pateikti kūrybišką ir inovatyvų sprendimą, kurio pagrindu technologijų vystytojai 2021 metais sukurs geriausios idėjos prototipą bei pristatys naujame Jaunimo centre – Eksperimentiniame atvirumo kultūros inkubatoriuje. „Todėl dalyvauti gali visi, ir tie, kurie visiškai nesusiję su technologijomis“, – sako G. Meškauskienė.

Pasak Aktyvios reabilitacijos asociacijos „Judėkime kartu“ socialinių projektų vadovės Olgos Petrik, plačioji visuomenė visiškai nesupranta, kaip gyvena žmonės, turintys judėjimo negalią. „Ar kada susimastėte, kodėl negalią turinčių žmonių nebūna baruose ar naktiniuose klubuose? Mes visi norime lygių galimybių keliauti, bet tarpmiestiniai autobusai yra be lifto ir negalia turinčiam turi tik vieną vietą. Jiems sunku patekti į kirpyklas, kino sales, boulingus ar net universitetus“, – sako O. Petrik.

Pasak jos, tokio pobūdžio renginiai, kur yra atkreipiamas dėmesys į negalią turinčių žmonių bendruomenę, edukuoja visuomenę ir leidžia empatiškai suprasti jų gyvenimo niuansus. „Po panašių renginių žmonės sako: „Net neįsivaizdavau, kad taip būna“. Edukacija reikalinga, nes jaunimas ateityje kurdamas savo verslą, pagalvos, kad jo paslaugos būtų prieinamos visiems. Gal atsiras ir Lietuvoje naktiniai klubai, kur galėsime visi šokti drauge, kirpyklos, kur pasigražinsime visi“, – svarsto O. Petrik.

Viešosios įmonės „Įvairovės ir edukacijos namai“ Lytiškumo ugdymo mokymų vadovė Lina Januškevičiūtė teigia, jog LGBT+ asmenys nuolat susiduria su klausimais „ar aš normalus/normali“, „kaip pasakyti tėvams apie savo seksualinę orientaciją ar tapatybę“, taip pat nerimas, jog prisipažinus jie bus atstumti. „Jauni ir suaugę žmonės bijo atsiskleisti, būti su savo partneriais ar partnerėmis viešoje vietoje susikabinus rankomis, bijo viešai vakarieniauti ir t.t.“, – pasakoja L. Januškevičiūtė.

„Dažniausiai yra prisigalvojama įvairiausių mitų apie tam tikras žmonių grupes, kurie kyla iš paprasčiausio nežinojimo. Tokie renginiai, kaip šis hakatonas duoda galimybę sužinoti, domėtis ir gilintis į problemas bei rasti būdų, kaip tas problemas mažinti, skatinti bendradarbiavimą, priėmimą ir įtrauktį“, – teigia VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ Lytiškumo ugdymo mokymų vadovė L. Januškevičiūtė.

Registruotis į hakatoną galima čia: https://bit.ly/3iihjsX

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder