Gyventojai baiminasi statybų

Gyventojai baiminasi statybų

Klaipėdos miesto tarybos Teritorijų planavimo komitetas tampa arbitru tarp investuotojų ir gyventojų, besibaiminančių savo kaimynystėje naujų statybų.

Pirmadienį komiteto posėdyje aptarti gegužės mėnesį gauti pareiškimai ir prašymai, tarp kurių - ir gyventojų, ir planavimo organizatorių nusiskundimai.

Pasak komiteto pirmininkės Ramunės Staševičiūtės, iki komiteto atkeliavo bendrovės "Projesto projektai" ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos raštas, kuriuo buvo kreiptasi į merą dėl parduotuvės "Ikiukas" Tauralaukyje statybos.

"Problema ta, kad iki šiol Taryba neapsisprendė, ar išduoti sąlygas rengti detaliajam planui", - rašto esmę pristatė R. Staševičiūtė.

Komitete prisiminta, jog Tarybos sprendimas dėl sąlygų sąvado išdavimo planuoti parduotuvę dabartiniame žemės ūkio paskirties sklype Tauralaukyje buvo parengtas, tačiau politikai jam nepritarė. Anot komiteto, statytojai turėtų rasti sutarimą su gyventojais - dauguma žmonių parduotuvės norėtų, tačiau, pavyzdžiui, vienam iš gyventojų parduotuvės ūkinis kiemas "liptų" ant sklypo.

Į komitetą kreipėsi ir kai kurie Herkaus Manto g. 9A, Šimkaus g. 14 ir 16 namų gyventojai, nerimaujantys dėl planuojamos gyvenamosios ir komercinės statybos vietoj buvusio "Vaivos" kino teatro, kur dabar veikia "Čili kaimas".

"Žmonės rašo mums daugybę skundų, kai viešasis svarstymas jau yra pasibaigęs. Mes nei padėti kuo nors galime, nei tą detalųjį planą turime. Negalime net atsakymo parašyti", - sakė vyriausiasis miesto architektas Almantas Mureika.

Komitete nuspręsta kol kas į šiuos reikalus nesikišti, kol nėra pasibaigę teisminiai procesai - Vyriausiasis administracinis teismas yra įpareigojęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėją Naglį Puteikį suderinti sklypo Herkaus Manto g. 11 detalųjį planą pagal KPD išduotas sąlygas, tačiau šis nesutinka.

Dėl to, kad šalia jų gyvenamojo kvartalo iškils pernelyg aukšti pastatai, sumažės žalieji plotai, nerimauja Žolynų gatvės gyventojai. Anot žmonių, pirkdami butus jie tikėjosi, kad Kretingos g. 78 galės atsirasti tik mažaaukščiai pastatai, kaip buvo numatyta planuose. Tačiau čia užsimota planuoti daugiaaukščių kvartalą. Nuo Danės upės, šalia kurios būtų 3 triaukščiai, pastatai tolyn kiltų iki 6 aukštų, ir atsirastų dar pora devynaukščių.

Pasak R. Staševičiūtės, iš tiesų yra didelė problema, kad žmonės įsigydami būstą tikisi vienokios kaimynystės, o viskas ima ir pasikeičia.

"Inicijuosim didelių plotų koncepcijų rengimą, kad negalėtų bet kas atėjęs iš 2 aukštų padaryti 10", - sakė ji, tačiau pridūrė, kad šiuo atveju reikia tik ieškoti sutarimo.

Dėl gyventojų nusiskundimų planuotojams jau anksčiau miesto valdžia pasiūlė atitraukti pastatus nuo upės ir kaimyninių daugiaaukščių, atsisakyti komercinės statybos. Dėl devynaukščių R. Staševičiūtė gyventojams pasiūlė labai gerai pagalvoti - galbūt aukštesni pastatai kaip tik geriau, nes užstatomas mažesnis žemės plotas, lieka daugiau žalumos.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder