Kodekso pataisa padės spręsti daugiabučių priežiūros problemas

Kodekso pataisa padės spręsti daugiabučių priežiūros problemas

Seimui siūloma priimti Civilinio kodekso pataisą, kuria siekiama tobulinti bendrosios dalinės nuosavybės teisės reglamentavimą, atsižvelgiant į teismų praktiką ir pastebėtus netikslumus.

Projektu siekiama suteikti teisę butų ir kitų patalpų savininkams priimti sprendimus dėl bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektų, kurie susiję su atskirais butais ir kitomis patalpomis ir skirti tenkinti šių patalpų savininkų poreikius, naudojimo, nustatant, kad tokių objektų išlaikymo ir priežiūros išlaidas apmoka su jais susiję savininkai.

Seimo posėdžių sekretoriate Civilinio kodekso 4.82 straipsnio pataisą įregistravęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas siūlo nustatyti, kad, "jeigu bendrosios dalinės nuosavybės objektas (pastato korpusas, sekcija, inžinerinė įranga, bendrojo naudojimo patalpos) pagal butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma patvirtintą bendrojo naudojimo objektų aprašą susijęs su atskirais butais ir kitomis patalpomis ir naudojamas tenkinti šių butų ir kitų patalpų savininkų poreikius, tai už šių objektų išlaikymą (eksploatavimą, remontą ir atnaujinimą) ir priežiūrą proporcingai realiai naudojamai daliai apmoka ta dalis butų ir kitų patalpų savininkų".

Pagal Civilinio kodekso 4.82 straipsnį, daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendrojo naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga. Butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, įstatymuose nustatyta tvarka mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas.

Pasak A. Salamakino, prie bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektų taip pat priskirtinas liftas, kuris proporcingai daliai bendrojoje nuosavybėje priklauso visiems daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkams, turintiems pareigą proporcingai savo daliai apmokėti šio objekto išlaikymo, priežiūros ir remonto išlaidas. Tačiau daugumoje senos statybos daugiabučių liftas įrengtas, siekiant palengvinti patekimą į aukštesniuose aukštuose įrengtas patalpas. Pirmojo aukšto gyventojams patekti į savo nuosavybės teise valdomas patalpas liftas nereikalingas, tačiau teisės aktai nustato pareigą šių patalpų savininkams apmokėti lifto priežiūros ir išlaikymo išlaidas.

A. Salamakino teigimu, ginčą dėl lifto išlaikymo išlaidų paskirstymo klausimą, kai ieškovas - daugiabučio namo buto ar kitos patalpos savininkas - pageidavo atsisakyti teisės naudotis liftu, taip pat sprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kuris konstatavo, kad savininko subjektinė teisė atsisakyti naudojimosi liftu paslaugų ir šiai daliai tenkančių mokėjimų yra ginama, tačiau jam kaip bendraturčiui išlieka pareigos pagal įstatymus dalyvauti išlaikant bendrą turtą.

Jeigu Seimas priimtų siūlomą Civilinio kodekso pataisą, reikėtų pakeisti Vyriausybės 2001 m. gegužės 23 d. nutarimu patvirtintus Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder