Lietuviai vėl drąsiau skolinasi būstui

Lietuviai vėl drąsiau skolinasi būstui

Atsigaunant būsto paskolų rinkai, centrinis bankas žada griežtai stebėti, kad augantis skolinimas vėl neišpūstų nekilnojamo turto kainų burbulo.

Dar prieš metus skundęsi sunykusiu paskolų portfeliu, bankininkai vėl trina rankas – kreditų rinka atsigauna, praneša LTV "Panorama". Nors nedaug, vos 1 proc., bet šiemet išaugo būsto paskolų skaičius.

"Taip, galima konstatuot, kad įvyko virsmas. Paėmus visą bankinę industriją, buvo pirmasis laikotarpis, kada mažėjimas pakeitė kryptį į didėjimą", – teigė "Danske" banko Verslo plėtros tarnybos direktorius Norbertas Žioba.

Kreditų pulsą geriausiai jaučiantys paskolų brokeriai sako, kad dabar skolinasi ne spekuliantai, o tie, kuriems būsto reikia gyventi. Juos gerokai sujudino centrinio banko ketinimai griežtinti skolinimosi sąlygas – kai banko paskola negalės viršyti 85 proc. įkeičiamo turto vertės, o kredito grąžinimo įmoka – 40 proc. gaunamų pajamų.

"Dalis klientų skuba dėl šios priežasties, kadangi neturi sukaupę pakankamo pradinio įnašo. Tačiau svarbiausias veiksnys yra bankų sumažinta palūkanų marža. Palyginimui galime priminti 2010 metų pradžią, kuomet bankų maržos siekė 3–4 proc. o šiuo metu yra 1,4–1,7 proc.", – kalbėjo bendrovės "JG Group" pardavimų vadovė Giedrė Zdanevičienė.

Anot bankininkų, mažinti palūkanas juos verčia gyvenimas – per sunkmetį būsto paskolų portfelis buvo suplonėjęs 4–6 kartus. Dabar nekilnojamasis turtas yra atpigęs, o gyventojų mokumas atsigauna.

"Kai buvo krizė, klientai ir patys truputėlį perlenkė lazdą nesiskolindami, nebūdami užtikrinti dėl savo šeimos ekonominės ateities. Ūkiui atsigaunant, ekonominei situacijai gerėjant, tie, kuriems reikia atsinaujinti ir pirkti naują būstą, pradėjo tą daryti", – sakė N. Žioba.

Tačiau ir bankininkai, ir skolinimosi tarpininkai tikina, kad atsigaunanti būsto paskolų rinka naujo nekilnojamojo turto kainų burbulo neišaugins. Atpiginę paskolas, bankai daug griežčiau vertina kliento ateities mokumą. Kai kurie net paskolos terminą riboja iki pensinio kliento amžiaus.

"Jie ateityje numato galimą palūkanų kitimą, t.y. didėjimą, ir į tai atsižvelgia vertindami kliento pajamas", – teigė G. Zdanevičienė.

Atidžiau stebėti paskolų rinką žada ir skolinimosi sąlygas griežtinantis Lietuvos bankas.

"Mes tikrai prižiūrėsime, kad nebūtų staigaus augimo, kas galėtų reikšti naują nekilnojamojo turto kainų burbulą. Tam yra orientuotos atsakingo skolinimosi gairės", – tvirtino Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Paskolų išdavimo sąlygas griežtinančias atsakingo skolinimosi gaires centrinis bankas žada patvirtinti rudenį. Vartotojams jos bus privalomos nuo kitų metų vasario.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder