Nekilnojamojo turto agentūros pelnosi iš studentų

Nekilnojamojo turto agentūros pelnosi iš studentų

Įsibėgėjus vasaros sezonui, ieškančiųjų nuomojamo buto gretas vis papildo studentai, besiruošiantys studijuoti ar jau besimokantys uostamiestyje. Interneto puslapiuose naršantis ir sau priimtinų variantų nuomai ieškantis jaunimas, paskambinęs nurodytu numeriu, dažnai susiduria ne su buto savininkais, bet pasipelnyti nesąžiningu būdu siekiančiomis nekilnojamojo turto agentūromis. Tokių tarpininkų kasmet tik daugėja.

Neseniai būsto paieškas pradėjusiai II kurso studentei Ievai ir jos grupiokėms teko skaudžiai nusivilti, kuomet pasikliovusios vienos agentūros siūlomomis paslaugomis, nerado to, kas joms buvo žadėta.

Paskambinusi UAB "Armita" telefonu ir paaiškinusi agentūros atstovei, ko ieškanti, mergina buvo suviliota gana patrauklia kaina bei gausia butų pasiūla, tačiau realios paslaugos negavo.

"Antrus mokslo metus Klaipėdoje su draugėmis nusprendėme pradėti visos kartu, gyvendamos 3 kambarių bute. Ieškojome skelbimų, skambinome visiems iš eilės ir supratome, jog ne taip paprasta rasti mūsų kriterijus atitinkantį nuomojamą butą. Po daugeliu skelbimuose nurodytų numerių slėpėsi agentūros, todėl pagalvojome, jei tik rasime mums tinkantį variantą, būtinai juo pasinaudosime", - pasakojo studentė.

Ir be buto, ir be pinigų

Pakviesta užsukti į "Armitos" biurą, Ieva nieko nelaukusi taip ir padarė. Deja, jai nebuvo paaiškinta, už ką teks mokėti pinigus ir kokie pasiūlymai jos laukia, tiesiog ant stalo pamesti keli telefono numeriai su adresais - esą tai yra studentėms labiausiai tinkantys variantai.

"Nė nepasiteiravus, ar siūlomi variantai mus tenkina, buvo pateikta sutartis kartu su 100 Lt vertės sąskaita. Sumokėjusios pinigus, susisiekėme su keletu buto savininkų, vieno iš jų telefonas buvo išjungtas", - pasakojo Ieva.

Anot merginos, siūlomi apžiūrėti butai nė iš tolo neatitiko paieškos kriterijų.

"Būstas priminė pramonės perversmo laikus, apie kuriuos girdėti teko tik istorijos pamokose: siaura, dvokianti ir purvina laiptinė vedė į du bendrabučio tipo butus. Vienas iš jų buvo dviejų, o kitas - vieno kambario. Sąlygos tiesiog antisanitarinės tikrąja to žodžio prasme, dušas virtuvėje, jei jį išvis galima laikyti dušu..." - dalinosi nusivylimu studentė.

"Tad sumokėję 100 Lt mokestį agentūrai likome ne tik be buto, bet ir be pinigų, o dar sugaišome ir savo laiką", - išvadą padarė Ieva.

Vieno darbuotojo agentūra

Paaiškėjo, jog į tą pačią agentūrą kreipėsi dar viena studentė Agnė ir taip pat liko nieko nepešusi. Mat iš bendrovės gauti kontaktai buvo arba nepasiekiami, arba jau nebetinkami, nes butai - išnuomoti. Galų gale vienu numeriu merginai pavyko prisiskambinti: gavusi patrauklų pasiūlymą už jai priimtiną kainą, Agnė skubiai nuvažiavo apžiūrėti būsto. Ten studentė sutiko dar keletą nuomojamu butu besidominčių merginų. Pastarosios, pasirodo, buto savininkės numerį rado paprasčiausiai internete - tam joms net nereikėjo mokėti pinigų, o Agnė "Armitai" sumokėjo.

"Armitos" atstovė Vaida Rimkutė, paklausta, iš kur ji gaunanti nuomojamų butų adresus bei savininkų kontaktus, teigė, kad agentūrai paskambina patys žmonės arba draugai.

Moteris neslėpė neapžiūrinti butų prieš juos siūlydama klientams. "Neapžiūrime, nes nėra tokių galimybių, nebent tai būtų draugų ar pažįstamų butas, tuomet visada apsilankome", - tikino ji.

Įdomiausia tai, kad V. Rimkutė - vienintelė prieš šešerius metus viename Statybininkų prospekto daugiabutyje registruotos UAB "Armita" darbuotoja. Daugiau nei nekilnojamojo turto agentų, nei vadybininkų ar kitokias pareigas einančių žmonių čia nedirba, nors, remiantis kreditų reitingų svetainės scorisk.lt pateikiama informacija, bendrovė verčiasi... kelių ir automagistralių tiesimu.

Kaip atskirti agentūras?

Nekilnojamojo turto agentūros UAB "Aidila" vadovas Algimantas Bružas mano, kad apsisaugoti nuo nežinomų agentūrų apgavysčių galima būtų atkreipiant dėmesį į agentūros paslaugų mokestį.

"Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti visas sąlygas, nepasirašinėti sutarčių į jas neįsigilinus. Paprastai tokios agentūros už mokestį pateikia adresus iš nežinomų šaltinių ar radusios internete, ir paskui žmogus blaškosi", - pataria jis.

Paklaustas apie šiandieninę situaciją butų nuomos rinkoje, "Aidilos" vadovas teigė, kad rinktis nelabai yra iš ko: "Šiuo metu pasiūla yra mažesnė už paklausą." Tuo tarpu "Armitos" atstovė minėtoms studentėms tikino visai ką kita - esą pasirinkti norimą nuomotis butą jos tikrai turėsiančios iš ko.

Tad kaip atskirti, kuri agentūra iš tiesų valdo teisingą informaciją apie butų rinką ir nemeluoja klientams?

"Ar saugi ir patikima agentūra priklauso nuo pačios kompanijos, kaip organizuojama veikla. Tikrųjų agentūrų paslaugų kaina yra didesnė. Kas nori mokėti mažai, tas ir gauna nekokybišką paslaugą. Bėda ta, kad niekas nereglamentuoja nekilnojamojo turto agentūrų veiklos", - teigia A. Bružas.

Panašios nuomonės yra ir nekilnojamojo turto bendrovės UAB "Termionas" direktorė Indrė Valionienė.

"Prieš pradedant naudotis agentūros paslaugomis reikia daugiau pasidomėti jos veikla. Atėjus reiktų atkreipti dėmesį, kokios agentūros teikiamos sąlygos, ar jos tenkina vartotoją. Jeigu agentūra prašo pinigų į priekį, vadinasi, kažkas ne taip, - sako verslininkė. - Pavyzdžiui, pas mus atvykę žmonės kartu su agentūros darbuotojais atsirenka butą, tuomet sumokami pinigai, o sąlygos dažniausiai aptariamos jau pirmo susitikimo metu."

PASLAUGOS. Įtartinas paslaugas siūlančių agentūrų darbuotojai nesivargina apžiūrėti, kokiuose namuose ir kokius butus siūlo klientams nuomotis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder