Norint išsinuomoti butą vien pinigų neužtenka

Norint išsinuomoti butą vien pinigų neužtenka

Mokslo metai jau prasideda. Kiekvienais metais prieš rugsėjo pradžią smarkiai padidėja nuomojamų butų paklausa. Studentai, į uostamiestį atvykę iš aplinkinių rajonų ar tolimesnių Lietuvos miestų ir negavę arba nenorėję vietos bendrabutyje, vasaros pabaigoje ieškosi sau pastogės. Tiesa, Klaipėdos butų nuomos rinkai bei kainoms - skirtingai nei Vilniaus - studentų antplūdis didesnės įtakos neturi.

Vilniuje butų nuomos kaina prieš rugsėjo 1-ąją žekliai šoktelėjo, tačiau Klaipėdoje, anot nekilnojamojo turto (NT) agentūrų, nuomos kaina beveik nepasikeitė.

"Senamiestyje, kur butų nuomos kainos yra didesnės, jos ir išliko stabilios, o tų butų, kurių mėnesio nuomos kaina nuo 350 iki 400 litų, šeimininkai bando "sužaisti" kokiais 50 ar 100 Lt ją pakeldami", - teigia agentūros "Agency Vestus" vadybininkė Viktorija. Tą patį teigė ir UAB "Eurohansa TTT" direktorė Aida Bliūdžiuvienė.

Interneto svetainėse butų nuomos kaina nuo vasaros pradžios taipogi pakilo daugiausiai šimtu litų. Šiuo metu dviejų kambarių buto nuomos kaina Klaipėdos senamiestyje svyruoja nuo 800 iki 1 400 Lt, toliau nuo centro ji siekia 400-700 Lt. Trijų kambarių butų kainos dėl didelių mokesčių už šildymą palyginti nedidelės - nuo 400 iki 900 Lt. Tuo tarpu NT agentūrų paslaugų kainos svyruoja nuo 100 iki 200 Lt.

Paklausa didesnė už pasiūlą

Anot agentūrų atstovų, šiuo metu Klaipėdoje didžiausia problema yra ne butų nuomos kaina, o jos pasiūla.

"Galiu pasakyti, kad šiuo metu padėtis yra tragiška. Paklausa didelė, o pasiūlos ženkliai trūksta", - teigė agentūros "Agency Vestus" vadybininkė.

"Vasaros pradžioje buvo ramiau, dabar studentai jau pasirašė sutartis su aukštosiomis mokyklomis, todėl ir sujudo", - sako "Eurohansa TTT" atstovai. Anot jų, šiuo metu vieno kambario buto išsinuomoti praktiškai neįmanoma, nes visus išgraibstė studentai.

Teigiama, jog studentai dažniausiai ieškosi tokio būsto, kurio nuomos kaina neviršytų 400 Lt per mėnesį, taigi vasaros pabaigoje išsinuomoti pigesnius butus yra sunkiau arba iš vis neįmanoma.

Ko nori šeimininkai

Vien turėti pinigų norint išsinuomoti būstą, pasirodo, neužtenka. Anot NT agentūrų, šeimininkai dažniausiai nesutinka nuomoti savo būsto žmonėms, laikantiems naminius gyvūnus, šeimoms su mažais vaikais, kai kurie kategoriškai atsisako išnuomoti butą ir studentams.

Internete pasitaiko ir tokių nuomos skelbimų, kuriuose įvardijama, kad butas gali būti išnuomotas studentėms, taigi, studentai vaikinai yra nepageidaujami.

"Būna tokių šeimininkų, kurie išnuomoja studentui butą ir vėliau kišasi į jo asmeninį gyvenimą, tikrina ar nerengia bute vakarėlių ir panašiai, taigi tinkamo buto paieškos užtrunka ilgiau ir tampa daug sunkesnės", - sako pastaruoju metu bendrabutyje gyvenusi, tačiau neseniai butą po ilgų paieškų išsinuomojusi Klaipėdos universiteto studentė Bitė.

"Problema - butų trūkumas"

Algimantas BRUŽAS, NT agentūros "Aidila" vadovas
Šiuo metu studentui susirasti butą yra tikrai nelengva, nes pasiūla nedidelė, o paklausa, kaip ir kasmet prieš Rugsėjo 1-ąją, yra šoktelėjusi. Studentui, norinčiam vienam išsinuomoti vieno kambario butą, to padaryti praktiškai neįmanoma. Belieka laviruoti - studentai turėtų po kelis kooperuotis į grupeles ir nuomotis didesnį butą, kurių paklausa nėra tokia didelė. Be abejo, egzistuoja tokia nuomojančiųjų butus kategorija, kurie nenori savo būsto nuomoti studentams dėl galimų vakarėlių bei triukšmo, bet šiuo metu tokių šeimininkų yra nedaug, didesnė problema - pačių butų trūkumas.

Butų nuomą studentai pabrangino 10-15 proc.

NT rinkos ekspertai pažymi, kad rugpjūtį, palyginti su geguže, sostinėje nuoma pabrango apie 10 proc., o kai kuriuose mikrorajonuose - net ir 15 proc. Šiuo metu sostinėje išsinuomoti kukliai įrengtą dviejų kambarių butą už mažesnę negu 600 Lt sumą labai sudėtinga. "Studentai pigesnius butus išnuomoja akimirksniu.

Centre ir senamiestyje kainos studentams sunkiai įkandamos, todėl dairomasi butų miegamuosiuose rajonuose. Ten nuo rugpjūčio pradžios paklausa jau viršija pasiūlą", - sako NT skelbimų portalo Domoplius.lt projekto vadovas Evaldas Narbuntovičius.
Prognozuojama, kad panašios nuomos kainos išliks iki spalio. "Iki to laiko didžioji dalis studentų suranda ir įsikuria nuomojamuose butuose. Atslūgus paklausai, pamažu pradeda kristi ir nuomos kainos", - sako ekspertas.

Šiemet rugpjūčio mėnesį nuomos kainos sostinėje yra apie 5 proc. didesnės negu prieš metus.

Skirtingai nei Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo gegužės mėnesio iki rugpjūčio nuomos kainos pakito nežymiai. Kaune per keturis mėnesius nuomojamo buto kaina padidėjo 2-3 proc. ir vidutiniškai siekia 760 Lt, o Klaipėdoje - apie 5 proc., iki 960 Lt.

Pastarąjį mėnesį labiausiai buvo ieškoma nuomojamų butų už mažiau negu 800 Lt. Populiariausi - dviejų kambarių butai (55 proc. paieškų), vieno kambario ieško kas ketvirtas, trijų kambarių - kas šeštas portalo lankytojas.

Klaipėdoje labiausiai norima išsinuomoti būstą, kurio nuomos mokestis nesiekia 600 Lt per mėnesį. Populiariausiais rajonais laikomas senamiestis, Miško, Mažojo Kaimelio mikrorajonai.


Paskutinių kelerių metų statistika rodo, kad ankstesniais metais butų nuomos pasiūla išaugdavo antroje vasaros pusėje arba paskutinį vasaros mėnesį, kai studentai jau sužinodavo stojamųjų egzaminų rezultatus ir būdavo tikri, kuriame mieste gyvens nuo rugsėjo. Šiemet, priešingai nei ankstesniais metais, butų paklausa ėmė augti anksčiau - jau nuo pavasario.

Pasak nekilnojamojo turto agentūros "Proreal" vadovo Lino Janučio, nuo gegužės nuomos paklausa ėmė augti dėl tų gyventojų, kurie, neradę tinkamo nekilnojamojo turto nusipirkti, nusprendė bent kol kas būstą nuomotis.

Kita interesų grupė - studentai - jau vasaros pradžioje panoro būti užtikrinti dėl gyvenamosios vietos rudeniui ir ėmė ieškoti būsto nuomos pasiūlymų. Dalis jų, suradę tinkamą variantą, vasarą mokėjo nuomos mokestį, nors į nuomojamus butus dar tik įsikels prasidėjus mokslo metams. Tokios išankstinės būsto paieškos lėmė, kad butų nuomos paklausos pikas šiemet buvo ne vasaros pabaigoje, kaip ankstesniais metais, o liepos viduryje. Pasak L. Janučio, būtent liepos mėnesį būsto nuomos ieškantieji buvo aktyviausi.

Išnuomoti galima ir per dieną ar dvi

Iš portale aruodas.lt publikuojamų butų nuomos skelbimų statistikos matyti, kad šią vasarą, jei butas siūlomas už rinkos kainą, nuomininkų paieškos neretai trunka tik kelias dienas.

Pasak portalo atstovės Viktorijos Steponavičiūtės, liepos, rugpjūčio mėnesiais beveik kasdien pasitaikė atvejų, kai po dienos ar kelių dienų po skelbimo įdėjimo butų nuomos savininkai kreipdavosi į portalo administraciją, kad skelbimai apie butų nuoma būtų išimami, nes butai per tą laiką jau būdavo išnuomoti.

Kainos labiausiai pakito liepą

Pasiūlos trūkumas, kai paklausa viršija pasiūlą, turi įtakos kainų augimui. Šių metų birželį buvo fiksuojamas butų nuomos rinkos aktyvumas, bet kainos ėmė šiek tiek didėti tik liepos mėnesį. Pasak L. Janučio, pokytis nėra didelis, iki 10-15 proc., pavyzdžiui, jei anksčiau butą norėta išnuomoti už 1 500 Lt/mėn., kaina pakito iki 1600 Lt, jei norėta už 500 Lt/mėn., kaina padidėjo ne daugiau kaip iki 600 Lt ir pan.

Netoli nuo centrinės miesto dalies esantys butai nuomojami apie penktadaliu pigiau nei centre, o miegamuosiuose rajonuose, kurie yra toliausiai nutolę nuo centrinės dalies, butų nuoma gali atsieiti nuo 35 proc. pigiau nei centre.

Iš internete publikuojamų skelbimų matyti, kad Klaipėdoje nuomojamų 1 kambario butų vidutinė nuomos kaina yra apie 600 Lt/mėn., 2 kambarių - 700-800 Lt/mėn., 3 kambarių - apie 900 Lt/mėn.

Aktyvumas - prasidėjus šildymo sezonui

L. Janučio nuomone, galima išskirti tris etapus, kai butų nuomos paklausa itin suaktyvėja.

Pirmasis kasmet būna mokslo metų pabaigoje, kai studijas baigę jaunuoliai ima ieškoti kitos gyvenamosios vietos. Antrasis fiksuojamas vasaros viduryje, kai nuoma pasidaro itin aktuali naujiems atvykstantiems studentams.

Trečiasis - vėliausias - etapas būna prasidėjus šildymo sezonui arba studentams pagyvenus kartu keliese: neretai studentai nebūna iš anksto įvertinę savo galimybių mokėti už būstą šaltuoju metų laiku arba pastebi, kad keliese gyvenant prasideda tarpusavio nesutarimų. Vadinasi, šiemet būsto nuomos rinkos aktyvumo dar galima tikėtis baigiantis rudeniui.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder