Šimtametis pastatas rado naujus šeimininkus

Šimtametis pastatas rado naujus šeimininkus

Prieš dvejus metus Turto banko pradėtas pardavinėti uostamiesčio K. Donelaičio aikštėje 4 įsikūręs pastatas, prieš tai priklausęs Klaipėdos universitetui (KU), pagaliau sulaukė savojo pirkėjo. Tiesa, kol kas nėra aišku, ar gautas 1,15 mln. litų pelnas pasitarnaus naujų universiteto bendrabučių statybai.

1911-1912 m. iškilęs statinys Turto bankui pagal valstybės turto atnaujinimo programą buvo perduotas daugiau nei prieš dvejus metus. Pastatą bandyta parduoti daugybę kartų, tačiau visi rengti aukcionai buvo nesėkmingi. Kaskart neatsirasdavo nė vieno pirkėjo, nors susidomėjusių ir buvo.

Žemės sklypas, kuriame stovi pastatas, iki praėjusių metų kovo negalėjo būti privatizuojamas, todėl naujajam savininkui jis būtų išnuomotas su galimybe vėliau įsigyti ne aukciono tvarka. Sklypas, kuriame stovi pastatas, yra Klaipėdos miesto istorinės dalies teritorijoje, įrašytoje į Kultūros vertybių registrą. Priėmus Žemės įstatymo pataisas ir leidus sklypą privatizuoti, pastato K. Donelaičio aikštėje pardavimas buvo atnaujintas. Sėkmingas buvo ketvirtasis aukcionas po įstatymo pasikeitimo.

Paskutiniojo Turto banko organizuoto aukciono metu pradinė turto kaina siekė 1,15 mln. litų. Į šią sumą įeinanti žemės sklypo dalies kaina siekė daugiau nei 620 tūkst. litų. Kadangi aukcione dalyvavo vienintelis potencialus pirkėjas, kaina išliko nepakitusi. Pirmojo pastato pardavimo aukciono metu kaina siekė 1,78 mln. litų.

"Labai džiaugiamės, kad aukcionas pagaliau įvyko. Plaktukas nuskambėjo, pastatas turi naują savininką. Žinoma, kol kas įvyko tik sandoris aukciono metu, dar šiek tiek užtruks dokumentų tvarkymas ir panašūs reikalai. Tačiau tai, kad aukcionas pagaliau buvo sėkmingas, nuteikia optimistiškai. Tai rodo, kad reikalai Klaipėdos mieste pajudėjo.

Žinoma, daug nuopelnų reikia atiduoti įstatymo pasikeitimui. Tai davė labiau ne ekonominės naudos, o teisingumo efektą, kuomet žmogus gali jaustis šeimininku savo žemėje", - sakė Turto banko Turto valdymo skyriaus viršininkas Dainius Juozėnas.

Turto banko vykdomi aukcionai KU turtui parduoti skirti tiksliniam finansavimui - naujų universiteto bendrabučių statyboms.

"Jau esame pardavę KU priklausiusį pastatą Tilžės g. 13, dabar pavyko parduoti K. Donelaičio a. 4 pastatą ir šalia esančius garažus. Šiuo metu pradėtas pardavinėti ir bendrabutis Taikos pr. 30. Pardavus visus šiuos statinius, visos lėšos atiteks būtent bendrabučių statybai", - pasakojo D. Juozėnas.

KU atstovės spaudai Editos Valinčienės teigimu, parduotas šimtametis pastatas pokyčių į universiteto bendrabučių statymo epopėją įnešė nedaug.

"Pastatas buvo perduotas Turto bankui. Tai - valstybinė įmonė, todėl kol kas nėra aišku, kaip šie gauti pinigai bus paskirstyti. Todėl reikalai dėl bendrabučių statybos vyksta taip, kaip ir buvo suplanuota - ieškoma galimų investuotojų, vyksta intensyvios derybos", - sakė E. Valinčienė.

Visam trijų planuojamų bendrabučių kompleksui prireiktų apie 30 mln. litų. Kol kas galima pradėti statyti tik 2 pastatus, mat trečiajam atsirasti neleidžia aukštos įtampos elektros tinklai. 2 pastatų statyboms prireiktų apie 20 mln. litų, todėl pelnas, gautas už parduotą šimtametį pastatą, tebūtų maža reikalingos sumos dalelytė.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder