Į gyventojų pageidavimus bus atsižvelgta

Į gyventojų pageidavimus bus atsižvelgta

Praėjusį mėnesį Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas lankėsi rajono seniūnijose, kur gyventojams pristatė 2017 metų Klaipėdos rajono savivaldybės veiklos ataskaitą. Šį kartą su meru kalbamės apie tai, kam gyventojai skyrė daugiausia dėmesio, kokie klausimai juos labiausiai domino. 

Ar seniūnijų gyventojai, atvykę išklausyti Savivaldybės veiklos ataskaitos, turėjo daug klausimų?

Visų pirma noriu padėkoti visiems, atvykusiems į 2017 m. Savivaldybės veiklos ataskaitos pristatymus. Aktyviausi seniūnijų gyventojai ne tik domėjosi, ką nuveikė Taryba ir Administracijos specialistai, bet ir teiravosi apie planuojamus darbus, kėlė problemas, aktualias visai bendruomenei, išsakė savo pageidavimus ir pasiūlymus.

Gyventojų keltos problemos, jų pageidavimai, pasiūlymai buvo išgirsti. Po ataskaitos pristatymo visose seniūnijose kelti klausimai buvo susisteminti bei perduoti Savivaldybės administracijai. Iš viso užfiksuoti – 76 klausimai. Savivaldybės administracija išnagrinės gyventojų keltas problemas ir pagal galimybes ieškos jų sprendimo būdų. Klausimai, kurių sprendimas – ne Savivaldybės kompetencija, bus perduoti kitoms žinyboms, pavyzdžiui, klausimai dėl regioninių kelių bus perduodami Lietuvos automobilių kelių direkcijai, o klausimai dėl vandentvarkos darbų, vykdomų rajone, – AB „Klaipėdos vanduo“. Nors Savivaldybė negali pati savarankiškai išspręsti visų problemų, tačiau dėti visas pastangas, kad rajono gyventojų problemos būtų išgirstos ir kitų atsakingų institucijų – būtina.

Kokie pagrindiniai klausimai buvo keliami?

Labiausiai žmonėms rūpi kelių, šaligatvių įrengimo ir tvarkymo darbai, vaikų žaidimo ir sporto aikštelių įrengimas, vandentvarkos bei pastatų renovacijos darbai. Taip pat žmonės domėjosi, kaip spręsti klausimus dėl viešosios tvarkos palaikymo, prašė tarpininkauti, kad vyktų glaudesnis bendradarbiavimas tarp seniūnų, seniūnaičių ir bendruomenių, aktualūs ir saugaus eismo klausimai.

Kiekvienoje seniūnijoje gyventojai kėlė būtent jiems aktualiausias problemas. Judrėnuose gyventojai prašė įrengti kelią į Šalpės kalnelį, kreiptis į kelininkus, kad būtų remontuojama susidėvėjusi kelio Judrėnai–Šalpėnai žvyro danga, kilo klausimų dėl gatvių apšvietimo. Endriejave žmonės prašė į veiklos planus įtraukti šaligatvio Liepų g. Endriejave įrengimą, prie vaikų darželio įrengti žaidimų aikštelę, riboti ar kontroliuoti sunkiasvorių transporto priemonių eismą kaimo keliukais. Vėžaitiškiai nori šaligatvio palei Balkalnio g. Girininkų gyvenvietėje, apšvietimo Liepų ir Mokyklos gatvėse Vėžaičiuose. Veiviržėnuose sulaukėme prašymų rekonstruoti Laisvės ir Klaipėdos gatves Veiviržėnuose, įrengti vaikų žaidimų aikštelę Pėžaičiuose, renovuoti seniūnijos pastatus bei Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnaziją. Dovilų seniūnijos gyventojai prašė įrengti apšvietimą J. Basanavičiaus gatvėje nuo Gargždų miesto ribos iki Dovilų, taip pat planuoti vaikų darželių priestatų statybą Doviluose ir Ketvergiuose. Dauparų-Kvietinių seniūnijoje žmonės domėjosi Gobergiškės pradinėje mokykloje vykdomais darbais, taip pat prašė įrengti šaligatvius, dviračių takus prie pagrindinių gatvių, vedančių link Jonušų ir Smilgynų kaimų. Agluonėniškiai prašė įrenti vaikų žaidimų aikštelę Agluonėnų darželyje, o patį darželį – renovuoti. Kretingalės seniūnijos gyventojai nori paspartinti Klaipėdos gatvės rekonstrukciją bei įrengti šaligatvius ir apšvietimą visame Kretingalės miestelyje, taip pat prašyta renovuoti Kretingalės pagrindinę mokyklą. Sendvario seniūnijoje sulaukėme klausimų dėl šaligatvio Liepų g., Ginduliuose, įrengimo bei Lenkviečių gatvės rekonstrukcijos, prašyta įrengti apšvietimą pagrindinėse Slengių, Trušelių, Mazūriškių gatvėse, įrengti sporto aikštynus Sendvario seniūnijos kaimuose. Priekuliškiai domėjosi kelio, vedančio nuo Mickų iki Dituvos sodų, rekonstrukcijos projektu, prašė sutvarkyti žvyrkelį, vedantį nuo Stragnų II kaimo link aplinkkelio. Gargždiškiai prašė įpareigoti apleistų namų miesto centre savininkus sutvarkyti savo turtą, o naujai asfaltuotų gatvių gyventojams siūlyti prižiūrėti šaligatvius, esančius prie jų teritorijos, prašyta įrengti perėjas, perėjų apšvietimą.

Tai tik nedidelė dalis klausimų ir prašymų, išgirstų lankantis seniūnijose. Gyventojai išsakė pageidavimų už kelias dešimtis milijonų eurų, tačiau jiems įgyvendinti kol kas realiai galime skirti apie 1,4 mln. eurų kasmet. Turime išanalizuoti visus pageidavimus ir atsirinkti aktualiausius bei būtiniausius darbus. Kai kurie klausimai, pavyzdžiui, dėl kelių ar apšvietimo įrengimo, sprendžiami pagal Savivaldybės tarybos patvirtintus ilgalaikius planus, kuriuose numatytas darbų eiliškumas, lieka tik sulaukti savo eilės. Žinoma, yra problemų, neįtrauktų į jokius planus. Savivaldybės administracija svarstys gyventojų keliamas problemas ir turės pateikti galimus jų sprendimo būdus. Į gyventojų pasiūlymus atsižvelgsime rengdami Savivaldybės strateginį veiklos planą, todėl dėkoju visiems atvykusiems išklausyti ataskaitos ir savo klausimais bei pasiūlymais prisidedantiems prie Klaipėdos rajono ateities kūrimo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder