ES ir JAV oficialiai pradeda derybas dėl laisvosios prekybos sutarties

ES ir JAV oficialiai pradeda derybas dėl laisvosios prekybos sutarties

Europos Sąjunga (ES) ir JAV pirmadienį ketina pradėti derybas dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos sutarties. Apie tai praneša "EUbusiness".

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) ir Europos vadovai susitiko Šiaurės Airijoje G8 grupės posėdžių metu ir ketina pranešti oficialią derybų pradžią. Vos prieš dieną ES derino su Prancūzija kai kuriuos aspektus dėl šalies prieštaravimų į sutartį įtraukti kultūrinę abiejų šalių produkciją. Europos Komisijos pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso), dalyvaujantis susitikime kartu su ES vadovu Hermanu Van Rompėjumi (Herman Van Rompuy), neįprastai griežtai kritikavo "reakcionieriškas" Prancūzijos nuostatas. "Prancūzijos vyriausybė teigia esanti kairiųjų pažiūrų, tačiau kultūrą gina ypač aršiai", - kalbėjo jis.

Didžiosios Britanijos premjeras Deividas Kameronas (David Cameron), vadovaujantis G8 grupės susitikimui, nesileido į detales apie Prancūzijos nusistatymą. "Mano užduotis labai aiški - gauti sutikimus, pasirašyti sutartis, spręsti klausimus, kurie padės Didžiojoje Britanijoje sunkiai dirbančioms šeimoms. Toks man yra svarbiausias šio G8 susitikimo tikslas", - teigė premjeras.

ES teigimu, pasirašius sutartį kasmet regiono ekonomika iš prekybos gautų papildomai 119 mlrd. eurų, o JAV - 95 mlrd. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder