Graikijos bankams skubios paramos programą ECB didina dar 800 mln. eurų

Graikijos bankams skubios paramos programą ECB didina dar 800 mln. eurų

Europos centrinis bankas (ECB) padidino skubios paramos likvidumui padidinti (ELA) programos didžiausią ribą Graikijos bankams dar 800 mln. eurų. ECB sprendimas, beje, jau antrasis per kelias pastarąsias savaites, bendrąjį finansavimą bankams padidino iki 74 mlrd. eurų. Tokią informaciją pateikia anonimiškai kalbėjęs banko atstovas, praneša "EUbusiness".

Atsižvelgus į tai, kad finansų institucijos nėra išnaudojusios dalies lėšų, iš viso šią savaitę bankai gali pasiskolinti dar 4 mlrd. eurų, teigia šaltinis.

Graikijos bankai šiuo metu vis dar yra priklausomi nuo ECB teikiamos finansinės paramos. Tiesa, centrinė finansų institucija mainais į teikiamas paslaugas nebepriima Graikijos vyriausybės obligacijų. Anksčiau tokia praktika buvo naudojama pagal taikomą specialų įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą, bet tik tol, kol Graikija laikėsi paramos programoje numatytų sąlygų.

Šiuo metu bankai visiškai priklausomi nuo ELA, beje, šis finansavimas jiems kainuoja brangiau nei įprastos centrinio banko refinansavimo operacijos. Vis dėlto šalies finansų institucijoms dabar itin reikia papildomų lėšų likvidumui užtikrinti, nes privatūs indėlininkai ir įmonės gruodžio-vasario mėnesiais iš bankų iš viso atsiėmė 25 mlrd. eurų, pasklidus gandams, kad Aleksio Cipro (Alexis Tsipras) vyriausybės valdomai Graikijai gali tekti paskelbti apie savo nemokumą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder