Amatų miestelyje netrūksta priežasčių atverti piniginę

Amatų miestelyje netrūksta priežasčių atverti piniginę

Klaipėdoje vykstančio tarptautinio nematerialaus kultūros paveldo festivalio "Lauksnos" proga Teatro aikštėje įsikūręs Amatų miestelis ir šiandien dar kvies susipažinti su tradiciniais amatais. Čia galima ne tik įsigyti rankų darbo dirbinių, bet ir iš arti pamatyti, kaip jie pagaminami.

Vakar kalbinti amatininkai teigė, kad žmonių dėmesio jų dirbiniams paprastai netrūksta. Be to, iš visos Lietuvos ir kitų šalių atvykę prekiautojai tvirtino, kad jų gaminių kainos nėra didelės.

"Geriau prekiauti pigiau ir parduoti daugiau. Tokiu atveju žmonės ateis ir kitais metais nusipirkti. O kas užsikelia dideles kainas, tai šiemet gal ir išloš, bet kitais metais pas juos žmonės negrįš", - sakė iš žalvario pagamintais papuošalais prekiaujantis Rimantas.

Pasak didelio susidomėjimo sulaukusio prekiautojo, žmones žalvaris traukia, nes jis simbolizuoja žaltį.

"Žaltys yra ryšys su gamta, o baltams ryšys su gamta yra neatskiriamas dalykas", - aiškino Rimantas.

Dažnas pirkėjas vakar domėjosi ir kitu mugės akcentu - senoviniu būdu pagamintu muilu. Už muilo gabalėlį prašoma 3,5 euro.

"Ypač įdomus pirkėjams šiek tiek smirdantis, tradiciškas lietuviškas muilas su degutu", - teigė muilą ne tik pardavinėjantis, bet ir vietoje jį verdantis Mindaugas.

"Kas perka, tas apie kainas nieko nesako", - aiškino klumpes gaminantis bei jomis prekiaujantis Viktoras iš Plungės.

Jis už klumpes vidutiniškai prašo 40 eurų, priklausomai nuo jų dydžio, medienos, iš kurios pagamintos, bei paskirties. Dažniausiai klumpes perka liaudies kolektyvai, derindami jas prie tautinio kostiumo arba žmonės, norintys jas kam nors padovanoti.

Kalbinti Amatų miestelio lankytojai teigė, kad už rankomis pagamintus dirbinius ir brangiau sumokėti nėra gaila.

"Kainos normalios. Mano nuomone, nėra brangu, nes šie dirbiniai yra rankų darbo. Užsienio šalyse rankų darbas dar brangiau kainuoja", - sakė Irena.

Ji teigė esanti labai patenkinta ir sužavėta žmonių įgūdžių. Kad kokybė atitinka vertę, antrino ir Ona. Jos nuomone, pieno ir sūrio gaminių kainos aukštokos, tačiau produktai yra labai skanūs, todėl verti pirkti.

Amatų miestelio lankytojai taip pat gali pamatyti, kaip yra skaptuojamas koplytstulpis, gaminami gintariniai amuletai, liejamos žvakės, skutinėjami margučiai, kepama duona, liejami sūriai, tapoma ant skrynelių ir kt. Taip pat čia galima įsigyti ir paragauti tokių tradicinių liaudės maisto produktų, kaip kastinys ar ruginė duona.

Informacija

Šiandienos festivalio programa

10-22 val. Amatų miestelis.
13 val. festivalio ekranas. "2014 m. Lietuvos dainų šventė "Čia - mano namai" (rež. Juozas Javaitis, 2015 m.).
14 val. pasirodymai amatų miestelyje.
15 val. dirbtuvės. Petrykivkos dekoratyvinė tapyba. Dalyvauja Valentina Panko, Anastasija Chudnivets ir Roksolana Chudnivets (Ukraina).
16 val. dirbtuvės. Flamenko. Dalyvauja "Arandano Compa

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder