Aurimas Matulevičius - tikras savo gimtosios šalies ambasadorius

Aurimas Matulevičius - tikras savo gimtosios šalies ambasadorius

Lietuvos pajūryje vaikystės vasaras leidęs ir Klaipėdos universitete (KU) mokslus baigęs Aurimas Matulevičius jau du dešimtmečius už Atlanto yra tikras savo gimtosios šalies ambasadorius, kurstantis tautiečių azartą krepšinio aikštelėje ir tiesiantis bendrystės tiltą tarp Lietuvos ir Čikagos.

43 metų krepšinio specialistas, padedamas savo brolio, žinomo Klaipėdos verslininko ir politiko Teisučio Matulevičiaus ir dar būrio krepšinio entuziastų, 2003 metais įkūrė Čikagos lietuvių krepšinio lygą (ČLKL) ir ją sėkmingai plėtoja iki šiol.

Čikagoje, kuri vadinama Amerikos lietuvių sostine, oranžinio kamuolio aistruoliams A. Matulevičius yra puikiai pažįstamas žmogus.

Jis čia lietuviams užkūrė sporto emocijomis pagardintą gyvenimą - yra ne tik minėtos ČLKL įkūrėjas, prezidentas, bet ir Čikagoje veikiančioje "Lituanicos" akademijoje moko jaunimą krepšinio paslapčių, o vasaromis Amerikoje organizuoja krepšinio stovyklas.

Brolis - dešinioji ranka

"Pas mane į Čikagą ne kartą buvo atkeliavusios ir Klaipėdos, Kretingos bei Palangos vaikinų krepšinio komandos. Į krepšinio turnyrą buvo atvykęs ir klaipėdiečiams žinomas krepšinio treneris Paulius Juodis, taip pat - Virginijus Zakrys su savo vaikais.

Kartu su broliu Teisučiu prisidėjome prie to, kad į Čikagą atvyktų ir prieš NBA rungtynes čia sušoktų Klaipėdos universiteto šokėjos su vadove Bronele Švitriene priešakyje. Čia šokėjų konkurencija - labai didelė, tad mums buvo garbė, kad šoka būtent lietuvaitės, klaipėdietės.

Į Čikagos lietuvių krepšinio lygos rungtynes buvo atvykęs ir dabartinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas", - išskirtiniame interviu "Savaitės ekspresui" pasakojo A. Matulevičius.

Jis pasidžiaugė, kad Čikagos lietuvių krepšinio lygai daug padeda Klaipėdoje gyvenantis jo brolis T. Matulevičius.

Aurimas ir Teisutis Matulevičiai su savo šeimų nariais.

"Brolis yra tarsi mano dešinioji ranka. Jis ir būrys krepšinio entuziastų, tarp kurių Svajūnas Masiulionis, Dainius Ruževičius ir kiti, prisidėjo ir prie lygos įkūrimo.

Brolio vadovaujamos kompanijos vardu pavadinta krepšinio komanda yra rungtyniavusi Čikagos lietuvių krepšinio lygoje. Noriu nuoširdžiai tarti ačiū broliui Teisučiui ir visiems prisidėjusiems prie lygos įkūrimo.

Jie Čikagos lietuvių krepšinio lygos gyvavimo pradžioje už savo lėšas padėjo išsinuomoti sporto sales, pasiūti pirmas aprangas žaidėjams ir ištraukti iš pogrindžio Čikagoje dirbančius, o prieš tai profesionaliai Lietuvoje žaidusius krepšininkus. Jei brolis Čikagoje galėjo suburti lietuvius, įsivaizduoju, kokius žygdarbius jis gali atlikti Lietuvoje (juokiasi - aut. past.).

Džiugu, kad mes visi bendromis pastangomis išvystėme Čikagos lietuvių krepšinio lygą - joje šį sezoną rungtyniauja net 17 komandų. Dėl pasaulį užvaldžiusio koronaviruso kol kas čempionatas yra sustabdytas, bet vasarą, jei viskas vyks pagal planą, ketiname jį pabaigti. Visi jau nekantriai laukia krepšinio rungtynių", - sakė A. Matulevičius.

Jam antrino ir brolis Teisutis.

"Mes su broliu ir kitais krepšinio entuziastais, kurdami ČLKL apie nieką kita negalvojome - tik kaip suburti išeivius ir puoselėti lietuvybę", - pabrėžė T. Matulevičius.

Anot jo, abu su broliu tuomet buvo itin užsidegę ir iki šiol pabrėžia patriotizmo svarbą.

"Mes, lietuviai, ekstremaliose situacijose ar išgyvendami sunkumus būname itin vieningi ir susitelkę. Vienybė - lietuvių mentalitetas", - sakė T. Matulevičius.

Jauniausias Europos treneris

Aurimai, papasakokite viską nuo pradžių, kaip prieš du dešimtmečius buvęs Klaipėdos universiteto studentas atsidūrė daugelio išsvajotoje Amerikoje ir kaip ten susiklostė jūsų likimas?

Neslėpsiu, kaip ir daugelis tuomečių emigrantų, į Ameriką išvykau vedamas vieno tikslo - užsidirbti pinigų. Turėjau planą per pusę metų uždirbti milijoną ir grįžti atgal. Bet, kaip sakoma, mes planuojame, o Dievas juokiasi. Situacija susiklostė taip, kad esu čia iki šiol.

Puikiai pamenu 2000-ųjų metų sausio 7-ąją, kai išskridau į Ameriką. Už Atlanto teko patirti visko - iš pradžių teko dirbti ir statybose, ir biurų valymo įmonėje, taip pat - vairuoti taksi.

Niekada nevengiau juodo darbo, tačiau nuo jaunystės mano didžioji aistra buvo ir iki šiol tebėra krepšinis.

 

Visą straipsnį skaitykite savaitraštyje "Savaitės ekspresas", kurį galite užsiprenumeruoti nuo bet kurios dienos, arba įsigyti prekybos centruose visą savaitę - nuo penktadienio iki ketvirtadienio.

 


Savaitraštyje rasite ir daugiau aktualių temų. Rubrikoje "O kaip daryčiau aš?" žinomų klaipėdiečių klausėme nuomonės apie Skulptūrų parko tvarkymo planus. Šios unikalios uostamiesčio vietos sutvarkymo projektą ketinama įgyvendinti iki 2022 metų pabaigos. Darbus norima pradėti dar šiemet.

Projektas klaipėdiečius tarsi padalijo į dvi stovyklas. Daugiausia diskusijų kelia ketinimas iškirsti 504 iš 1 198 parke augančių medžių.

Ne vienam bus įdomu paskaityti, kodėl Klaipėdoje nelieka meno galerijos "Pėda" ir kodėl menininkai Eugenija ir Vytautas Karčiauskai palieka Klaipėdą ir išvyksta gyventi į Vilnių.

Savaitraštyje rasite interviu ir su talentingąja balerina Kira Tykhonova. Kijevo baleto mokyklos absolventė devyniolikmetė K. Tykhonova praėjusiais metais sėkmingai įsiliejo į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupę ir jau spėjo joje sukurti nemažai solinių vaidmenų bei pelnyti "Metų artistės" nominaciją teatro įsteigtuose apdovanojimuose "Pagauk bangą".

Priede "Kultūros uostas" tradiciškai rasite senųjų Klaipėdos kapinių istorijas ir naują žurnalistės Gražinos Juodytės "Akvarelių" pasakojimą. Beje, dabar landžiojama po Herkaus Manto g. 2-ąjį namą, kur ilgą laiką veikė ir "Vakarų ekspreso" redakcija. Tad šį sykį, manome, bus įdomu paskaityti buvusios dienraščio žurnalistės Dalios Grikšaitės prisiminimus.

Ir dar daug įdomių istorijų, pasakojimų rasite naujame "Savaitės ekspreso" numeryje. O kartu su juo gausite ir specialų priedą "TV publika" su TV programa visai savaitei.

Naujojo "Savaitės ekspreso" ieškokite visose spaudos platinimo vietose.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder