Bėgimu paminėta Šuns diena

Bėgimu paminėta Šuns diena

Sekmadienį Klaipėdoje, šalia Vasaros estrados, rinkosi gausus būrys klaipėdiečių ir jų keturkojai draugai. Šuns dienos išvakarėse, gyvūnų prieglauda „Linksmosios pėdutės“ surengė bėgimą su šunimis. Išbandyti savo ir keturkojų jėgas šiemet užsimojo apie 110 dalyvių. Praėjusiais metais šis skaičius buvo šiek tiek mažesnis.

Anot gyvūnų prieglaudos steigėjos ir vienos iš renginio organizatorių Simonos Šakinytės, tai – jau ketvirtasis įstaigos suorganizuotas bėgimas su gyvūnais Klaipėdoje ir antrasis, skirtas paminėti pernai Baltijos šalyse oficialiai paskelbtą Šuns dieną. Pašnekovė džiaugėsi, kad uostamiestyje juntamas toks didelis susidomėjimas bėgimu su augintiniais. Ši atrakcija esą tampa vis populiaresnė, žmonės netgi teiraujasi, kada vyks bėgimas.

Kodėl būtent bėgimas? Šunims, pasak pašnekovės, reikia veiksmo. Ši veikla yra puikus būdas išsikrauti ir gyvūnams, ir žmonėms.

Didžioji dalis dalyvių bėgo suaugusiųjų trasoje, kurios ilgis siekė 4 km, vaikams reikėjo įveikti 200 m. Šunys ir jų šeimininkai taip pat dalyvavo išbandymų trasoje. Keturkojai turėjo atbėgti pas savo šeimininką, nė nestabtelėjęs prie trasoje specialiai paliktų žaislų ar skanėstų.

S. Šakinytės manymu, tik dalis dalyvių nori iš tikrųjų išbandyti savo jėgas. Kiti renkasi norėdami tiesiog paminėti Šuns dieną, pabūti kartu su savo augintiniu, leisti jam pabendrauti su kitais keturkojais.

„Šuo yra šeimos narys. Kaip švenčiame mamos ar tėčio dieną, turėtume švęsti ir augintinio dieną. Džiugu, jog daugėja suvokiančiųjų, kad šuo yra visuomenės dalis. Daugėja kavinių, kur galima atsivesti savo keturkojį, nes šeimininkai nori su juo praleisti daugiau laiko. Šuo nėra signalizacija, tupinti būdoje. Jis yra socialus gyvūnas, mąstanti būtybė, kuriai reikia mūsų dėmesio“, - kalbėjo S. Šakinytė.

Nors tradicijos švęsti Šuns dieną pakalbinti klaipėdiečiai kol kas neturi, savo augintinius dėmesiu lepina kasdien. O už tai šunys skolingi nelieka. „Šuo padeda bendrauti su kitais žmonėmis. Tarkime, mes einame į dresūros pamokas, kurios naudingos ir žmogui, vyksta įvairūs šeimininkų ir augintinių susibūrimai, žygiai gamtoje, su bendraminčiais dalinamės informacija apie sveiką gyvenseną, mitybą“, - patirtimi dalinosi biglių veislės Luną auginanti Miglė.

Kodėl verta auginti šunį? Bėgime su šunimis pirmąsyk dalyvaujantis Vėjas aiškino, kad vokiečių aviganių veislės Barsa jam suteikė stimulo daugiau sportuoti, judėti, atsirado daugiau interesų – pradėjo mokytis dresūros paslapčių.

Anot Afriką auginančios Kornelijos, šuo suteikia impulso dalyvauti įvairiose su augintiniais susijusiose iniciatyvose, kurios padeda susipažinti su naujais žmonėmis, buvimas su šunimi atpalaiduoja, o kartais, atvirkščiai, ugdo kantrybę. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder