Danės upė sulauks didžiojo valymo

Danės upė sulauks didžiojo valymo

Bent jau nepriklausomoje Lietuvoje Danės upė rimtai valyta nebuvo. Pagaliau Savivaldybėje jau vyksta specialistų pasitarimai ir ruošiamasi įgyvendinti nemenką upės valymo projektą.

"Nedidelių Danės upės valymo akcijų buvo, bet toks rimtas valymas nepriklausomoje Lietuvoje bus atliekamas pirmą kartą", - sako Danės upės administratorius Deivis Bilkštis.

Ketinama upę valyti nuo žiočių iki miesto ribų, t. y. 12,8 km. Pirmas svarbus dalykas, kurį reikės atlikti - padaryti poveikio aplinkai (PAV) atranką. Savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė sako, kad šiam procesui prireiks mažiausiai pusmečio. "Vertinimo metu mūsų pasamdytas rangovas nustatys, kokie yra gyliai, koks dumblo kiekis, kiek jis yra užterštas, ir t. t.", - aiškino Aplinkosaugos skyriaus vedėja. Pasak jos, prieš kelerius metus Miesto tvarkymo skyrius išvalė pakrantes, atliekas iš dugno, tačiau tokio rimto projekto nebuvo parengta.

R. Jievaitienės teigimu, atrankos derinimas su visuomene, įvairiais subjektais irgi užtrunka. Po PAV atrankos išvadą priims Aplinkos apsaugos agentūra.

"Planuojame nedelsti, parengti dokumentus ir paskirti lėšų. Dar šiais metais pasiruošime pirkti PAV atrankos atlikimo paslaugą", - teigė Aplinkosaugos skyriaus vedėja.

Pasak D. Bilkščio, tai bus kapitalinis ir dugno, ir krantų valymas. Bus išvalytas dumblas, likviduoti kai kurie suseklėjimai, trukdantys laivybai, pašalinti užgriuvę medžiai ir t. t. Norima užtikrinti 1,5 metro garantinį gylį ir toliau upėje, ne tik jos pradžioje.

Upės administratorius sako, kad nemažai darbų jau padaryta, šiuo metu kalbama apie techninius dalykus, ką konkrečiai reikėtų padaryti. "Dabar rengiu raštą Savivaldybei, ko mums konkrečiai reikia", - sakė jis. Techninį projektą rengia Savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius.

Danės upės administratorius norėtų tikėti, kad dėl PAV atrankos nebus ilgai užstrigta, kad iš karto po jos bus galima rinkti rangovą. "Kai mes pirmą kartą tęsėme vidaus vandenų kelią Danės upe, irgi reikėjo PAV atrankos, tai vargome beveik pusantrų metų. Antrą kartą tiko ankstesnė PAV atranka, nes iš esmės niekas nesikeitė, tik pailgėjo atstumas. Ketiname į PAV ataskaitą įtraukti ir vietos valtims įrengimą, kad ateityje nereikėtų daryti atrankos iš naujo", - sakė jis.

Paklaustas, kada prasidės valymas, D. Bilkštis atsakė: "Būtų labai gerai, kad kitais metais rinktume rangovą valymo darbams atlikti."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder