Daugiavaikės šeimos nenori atsisakyti lengvatų už darželį

Daugiavaikės šeimos nenori atsisakyti lengvatų už darželį

Klaipėdoje gyvenančios daugiavaikės šeimos stebisi uostamiestyje formuojama keista šeimos rėmimo politika, kai siūloma atimti 50 proc. mokesčio už darželį lengvatą ir iš daugiavaikių šeimų.

Gausių šeimų bendrija "Šeimyna" bei Klaipėdos daugiavaikių šeimų bendrija raštu kreipėsi į miesto vadovą bei politikus, prašydami neatimti mokesčio už darželį lengvatų iš tris ir daugiau vaikų auginančių šeimų.

Iš anksto užbėgti įvykiams už akių juos paskatino žinia, jog Klaipėdos savivaldybėje buvo sudaryta speciali darbo grupė, kuri pasiūlė keletą būdų kaip spręsti vietų trūkumą darželiuose bei kaip surinkti daugiau lėšų į biudžetą.

Be daugelio kitų darbo grupės siūlymų nuskambėjo ir planai gerokai apkarpyti lengvatininkų sąrašus. Planuojama, kad 50 proc. mokesčių lengvatą galės gauti tik tos šeimos, kuriose vienas iš tėvų mokosi arba studijuoja bei tos šeimos, kuriose laikinai susiklosto sunki šeimyninė padėtis. Visiškai už darželį siūloma leisti nemokėti tiems tėvams, kurie gauna socialinę pašalpą. Visas kitas lengvatas planuojama naikinti.

Priminsime, kad dabar 50 proc. lengvata, be šių anksčiau paminėtų, naudojasi ir tos šeimos, kur vaikas turi tik vieną iš tėvų, šeimoje auga 3 ir daugiau vaikų, kai vienas iš tėvų atlieka tikrąją karinę tarnybą, arba nustatoma, kad vaikas turi didelius spec. poreikius.

Visiškai nuo mokesčio už darželį dabar atleidžiamos ne tik socialinę pašalpą gaunančios, bet ir socialinės rizikos šeimos.

"Mes, nors ir priklausome daugiavaikių šeimų bendruomenei, nesame socialiai remtinos šeimos. Šiuo metu įžvelgiame tendenciją, kuri neatspindi šeimos rėmimo politikos, kuri lyg ir turėtų skatinti gimstamumą. Liūdna, kad miesto valdžia nebemato, jog bet koks lengvatinis paskatinimas daugiavaikei šeimai yra didžiulė paspirtis", - rašoma daugiavaikių šeimų atstovų pasirašytame rašte.

Teigiama, kad Klaipėdoje yra per 1,2 tūkst. šeimų auginančių tris ir daugiau vaikų.

Daugiavaikių šeimų prašymą palaikė ir vakar posėdžiavęs Klaipėdos miesto tarybos Socialinių reikalų komitetas. Pasak komiteto narių, trims ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms mokestinės lengvatos turėtų išlikti.

Priminsime, jog buvo paskaičiuota, kad visos taikomos mokesčių už darželį lengvatos savivaldybei per metus atsieina per 1 milijoną litų, nes savivaldybė dengia tą mokesčio dalį, kurios nesumoka tėvai.

Skaičiuojama, kad tokių vaikų, kurių tėvai naudojasi mokestinėmis lengvatomis kasmet būna po 20 proc. Kitaip tariant - dabar už kas kas penktą vaiką mokama perpus mažesnė suma, arba visiškai nemokama.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder